MIR, MIR, MIR, NIKO NIJE KRIV: Krv je pala, ljudi ubijani, zaklani i proterivani, a NIKO NIJE POČINIO GENOCID!

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid čime je konačno stavljena tačka na višedecenijski spor dve države

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu izrečena je presuda u sporu između Hrvatske i Srbije po međusobnim optužbama za genocid tokom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine i na taj način stavljena je TAČKA na ovaj rat.

Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio je da zločini srpskih snaga nad Hrvatima u Hrvatskoj, 1991-95, nisu bili počinjeni s "genocidnom namerom" da se Hrvati unište kao etnička grupa i u celini odbacio tužbu Zagreba. Sud je takođe odbacio i kontratužbu Beograda donevši zaključak da Hrvatske snage nisu počinile genocid tokom akcije "Oluja"!

ODBIJENE OBE TUŽBE: Hrvati nisu počinili GENOCID u Oluji - Srbi nisu KRIVI za ZLOČINE u VUKOVARU!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Podsetimo, Hrvatska je podnela tužbu protiv Srbije još 1999. godine, a Srbija je odgovorila kontratužbom desetak godina kasnije.

HRVATSKA NIJE DOKAZALA ZLOČINE SRBA! Tužba protiv Srbije odbačena zbog manjkavosti i LAŽNIH SVEDOKA!

Presudu je pročitao predsednik tog suda Peter Tomka, a na ovu presudu nema prava žalbe, a države će biti u obavezi da po njoj postupe.

U njoj su Srbi oslobođeni optužbi za genocid u Vukovaru!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Izricanjem presude okončao se proces koji je 1999. pokrenuo Zagreb, tužeći vlasti u Beogradu za genocid koje su snage SFRJ i SR Jugoslavije navodno počinile na hrvatskoj teritoriji.

Srbija je odgovorila deset godina kasnije podnoseći kontratužbu za genocid, koji su, kako tvrdi, hrvatske snage počinile nad Srbima iz Kninske krajine, tokom i posle operacija Oluja, 1995 godine.

U tužbi protiv Srbije, Hrvatska tvrdi da je zvanični Beograd odgovoran za "etničko čišćenje" hrvatskih građana kao "oblik genocida" zato što je "direktno kontrolisao aktivnosti svojih oružanih snaga, obaveštajnih agenata i raznih paravojnih odreda koji su počinili zločine na teritoriji Hrvatske, u regionu Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U kontratužbi, Srbija tvrdi da su hrvatske vlasti počinile genocid tokom operacije Oluja, u avgustu 1995. u nameri da potpuno ili delimično unište krajiške Srbe kao etničku grupu. Genocid je, kako se navodi u kontratužbi, počinjen ubistvima i nanošenjem ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda pripadnicima srpske zajednice, te hotimičnim stavljanjem Srba kao nacionalne grupe u situaciju smišljenu na njeno delimično fizičko uništenje.

Srpski i hrvatski ministri pravde Nikola Selaković i Orsat Miljenić, koji prisustvuju izricanju presude, poručili su da će obe zemlje poštovati odluku MSP, "kakva god da bude".

Kako je tekao tok izricanja presude pročitajte ovde!

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA