VUČIĆ SE VANREDNO OBRAĆA JAVNOSTI: Evo šta je premijer poručio Srbima!

Premijer Srbije na vanrednoj konferenciji za novinare govori o sporazumu u Briselu, odlasku u Hrvatsku, pregovorima sa Esmarkom i mnogim drugim temama...

  • 4

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare u Nemanjinoj 11 istakao je da je Srbija na dobrom putu i da je po prvi put u istoriji bez deficita, ali i o odlasku u Zagreb na Sretenje, kao i o mučnim pregovorima u Briselu sa delegacijom Prištine.

Prva tema koju je dotakao bila je odlazak na inauguraciju novoizabrane hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović. Vučić je rekao da je posle konsultacija s predsednikom Nikolićem odlučio da ode u Zagreb u nedelju 15. februara na dan našeg državnog praznika - Sretenja. Takođe, on je pomenuo da sve odluke Vlade nisu lake, ali su u korist građana Srbije.

- Nisam obećavao lake mere za naše građane, neretko se nalazimo pred teškim odlukama, koje ne idu u korist o popularnosti vlade, a donosimo odluke u korist našeg naroda u celini i svih onih koji žive u Srbiji, kao i onih i van granice Srbije - rekao je premijer Srbije i dodao da je odlučio u dogovoru sa predsednikom Nikolićem da ide na inaguauraciju predsednice Hrvatske!

Evo šta je Vučić rekao ZAŠTO NA SRETENJE ide u Hrvatsku i šta će reći KOLINDI U LICE!

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"ZA SRBIJU SAM SPREMAN I DA KLEČIM I DA MOLIM, AL ZA OTVARANJE POGLAVLJA NEĆU TO RADITI"

Kao drugu temu premijer se osvrnuo na dijalog u Briselu za koji je rekao da nije bio nimalo lak. Vučić je rekao da je kartama koje su loše i davno podeljene uradio najbolje moguće. On je naveo da su razgovori bili teški, ali da je srpska delegacija za svoj narod izgubila najmanje što se moglo i dobili najviše što se moglo, a zatim na ekonomske prethodno pomenuvši skoro otvaranje poglavlja u postupku pridruživanja EU.

On je ocenio danas da posle nastavka dijaloga Beograda i Prištine očekuje ubrazanje evrointegracija Srbije, odnosno otvaranje pregovaračkih poglavlja.

- Sve drugo za nas bi predstavljalo iznenađenje i razočarenje - istakao je premijer na konferenciji za štampu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je objasnio da je u Briselu, s tim u vezi, rekao u ime Srbije sve što je imao da kaže:

- Ako misle da Srbija nije dovoljno uradila, neka nam to kažu. A mislim da jesmo, po svakom pitanju - naglasio je Vučić.

On je u prilog tome naveo da očekuje da će dobiti poziv za posetu od jedne skandinavske zemlje od koje do sada nije nikada bilo takvog poziva, a uveren je da su razlozi promene stava ekonomske mere, ozbiljno i odgovorno ponašanje i to što „ne jedemo" budućnost sebe i svoje dece.

Vučić je podvukao da je spreman da za Srbiju moli i kleči, ali da za otvaranje poglavlja to neće raditi.

Vučić je podvukao da će se Beograd i u budućnosti nastaviti ponašati odgovorno kao do sada.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Istovremeno je izrazio strepnju da li ćemo imati dovoljno snage da ono što smo dobili sprovedemo u delo i obezbedimo ljude koji će obavljati važan posao za ljude na Kosovu i Metohiji u bduućnosti.

Kad je reč o ekonomiji, rekao je da Srbija ima punu sigurnost bankarskog i finansijskog sistema, te da Srbija ima "puno para" na računu - gotovo milijardu dolara. Rekavši da ima još dobrih vesti, pomenuo je čak 4 zainteresovane velike kompanije za grinfild investicije.

Podsetimo premijer Srbije je istakao da u prvih 40 dana ove godine Srbija nema deficit, prvi put u novijoj istoriji.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Očekujemo u prvom kvartalu najveći deficit od 55 milijardi dinara, što je oko 450 miliona evra. Mi u prvih 40 dana nemamo deficit - objasnio je premijer Srbije, ističući da je naplata poreza dvostruko veća u odnosu na januar prošle godine.

- Očekujem i verujem da će celokupna međuanrodna zajednica podržati napore i naš težak rad u dijalogu sa Albancima - rekao je premijer Srbije u Beogradu na skupu povodom pokretanja projekta "Beogradski dijalozi" i dodao da očekuje da Srbija vrlo brzo otvori pregovore sa Evropskom unijom.

Na današnjoj sednici Vlade ispunjen je poslednji zadatak MMF i Bord direktora će 2. marta doneti povoljnu odluku o sklapanju aranžmana sa Srbijom što će, kazao je premijer.

To će biti signal celom svetu da je Srbija na dobrom putu.

- Srbija 11. februara i dalje nije u deficitu. Bićemo u deficitu, ali verujem da će on biti manji od predviđenog - rekao je Vučić.

On je najavio da će do juna završiti proces privatizacije i najavio brojne dobre vesti za veliki broj kompanija.

- Imamo više nego ikad zainteresovanih kompanija za investicije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

ZA DVA DANA SPORAZUM SA ESMARKOM

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da će konačna odluka o privatizaciji smederevske Železare biti doneta u narednih 48 sati. On je za večeras najavio razgovor - konferencijski poziv iz Pitsburga, iz uprave Esmarka posle čega će biti doneta konačna odluka o Železari Smederevo. 

Odluka o tome će, kako je rekao, biti doneta posredstvom konferencijske veze između Vlade Srbije i Esmarka u Pitsburgu, gde će biti prisutan i srpski ministar finansija Dušan Vujović.

- Za građane Srbije Smederevo je važno i mi ćemo dati sve od sebe da postignemo sporazum sa Esmarkom -  rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ukoliko do toga ne dođe, premijer je najavio da će biti formiran menadžment za srpsku čeličanu u koji će biti uključeni ljudi najbolji za kupovinu sirovina, kao i oni najbolji za prodaju našeg čelika.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Proizvodnja u srpskoj čeličani će, dodao je, biti nastavljena pod punom kontrolom države.

- To nije lako, ali ćemo pokušati da zadržimo pet hiljada zaposlenih i da od te kompanije napravimo nešto - kazao je premijer i dodao da dodatnih ulaganja države neće biti.

Država je uložila sve što je mogla, rekao je premijer i dodao da je uveren da će biti dovoljno energije da se u Smederevu odnese pobeda.

-Ne razumem one koji pišu da tu postoji prostor za pljačku, jer to govore oni koji pojma nemaju. Pokušaćemo na svaki način da zaštitimo 5.000 zaposlenih i napravimo profitabilnu kompaniju - rekao je premijer Vučić.

Premijer je takođe najavio da neće biti dodatnih ulaganja države Srbija, "pošto je već uložila sve što je mogla".

- Konačno smo dobili ljude zainteresovane za finansiranje naše proizvodnje u RTB. Zainteresovane su kineske kompanije i indijski finansijeri i očekujem da tu postignemo dogovor - dodao je Vučić

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

PREMIJER SRBIJE KRAJEM MARTA U TIRANI

Aleksandar Vučić je najavio danas da će krajem marta posetiti Albaniju.

On je, na konferenciji za štampu, rekao da je prihvatio poziv da 28. i 29. maja poseti Tiranu, gde će učestvovati na velikom ekonomskom forumu.

Takođe je kazao da će imati više zajedničkih nastupa sa albanskim premijerom Edijem Ramom u cilju ostvarenja zajedničkih investicionih projekata.

- Zajednički ćemo nastupati sa tim projektima u Briselu - naglasio je Vučić.

Foto: Ilustracija / Tanjug/Rade Prelić Foto: Ilustracija / Tanjug/Rade Prelić

Govoreći o regionalnoj saradnji Vučić je rekao da će u ponedeljak, 16. februara, boraviti u Makedoniji na zajedničkoj sednici dve vlade, a da će potom 20, odnsono 21. februara, biti u Sloveniji, gde će takođe biti održana zajednička sednica dve vlade.

Sa premijerom Crne Gore Milom Ðukanovićem, kako je preneo, razgovarao je prilikom nedavnog boravka u Minhenu, gde je učestvoavo na Bezbednosnoj konferenciji. Vučić je kazao da je sa Ðukanovićem dogovorio, a očekuje finalizaciju tog dogovora, da se dalje radi na unapređenju turističke ponude dve zemlje.

Prema njegovim rečima, tamo gde nije moguće pojedinačno da se ide, Srbija i Crna Gora će nastupiti sa ponudom u paketu, i predstaviti zajednički naše zemlje za velike potrošače. On je izrazio uverenje da će posebno posle Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, koji se organizuje zajedno sa Ujedinjenim arapskim Emiratima, biti još više turusta, a time i većeg dohotka.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

"ZNAMO KO JE IZNOSIO NOVAC U ŠVAJCARSKE BANKE"

Srpskim vlastima je poznato ko su građani koji su iznosili novac u švajcarske banke, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić.

On je na pres konferenciji, odgovarajući na pitanja novinara o tom slučaju, rekao da je reč o ljudima vrlo čudnih biografija.

Time, međuitm, kaže, treba da se bavi Poreska uprava, jer to je njihov posao.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

"POVLAČENJE STRANIH BORACA DOBRO ZA MIR"

Premijer Aleksandar Vučić pozdravio je danas dogovor postignut u Minsku u vezi ukrajinske krize i ocenio da će povlačenje stranih boraca doneti više mira i prosperiteta za obe strane.

Upitan u vezi srpskih državljana koji se bore u Ukrajini Vučić je, na konferenciji za štampu, objasnio da gotovo da nema naših građana, i da se radi samo o nekoliko lica.

- To je minimalan, beznačajan broj * istakao je i dodao da tome ne treba pridavati preveliki zančaj.

U delu sporazuma, koji se tiče stranih boraca, prema njegovim rečima misli se pre svega na one iz Rusije, dodajući da nije siguran da je manji broj na ukrajinskoj strani.

- Mislim da ih ima na obde strane i odlično bi bilo ako se povuku strani borci - kazao je Vučić izrazivši nadu da će biti biše mira i prosperiteta za obe strane.

(D. Z.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GP

    12. februar 2015 | 14:13

    To je samo zato sto je i porez duplo veci. Nista drugo.

  • mara86

    12. februar 2015 | 15:25

    Zahvaljujući teškim, ali ispravnim odlukama Srbija je na pravom putu ka oporavku!

  • davca

    12. februar 2015 | 14:34

    Zahvaljujuci ovom coveku Srbija ide ka pravom putu..Nikada nismo bili postovaniji od strane evrope..To je znak da nam se svetli lepsa i bolja buducnost...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA