AMBASADOR NEMAČKE: Srbi primenite Briselski sporazum, Ustav je vaša stvar!

- Pitanje promene Ustava je unutrašnje pitanje Srbije, ako bude promene i kakva će promena biti, ako je bude. Ne pitam ni ja vas da li da bi mi trebalo da promenimo nemački ustav - rekao je ambasador Nemačke u Beogradu

  • 11

Nemačka od Srbije očekuje sprovođenje Briselskog sporazuma, u kojem se ne pominju nikakva platforma, a promena Ustava i rezolucija je unutrašnje pitanje Srbije, izjavio je danas ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm.

- Pitanje promene Ustava je unutrašnje pitanje Srbije, ako bude promene i kakva će promena biti, ako je bude. Ne pitam ni ja vas da li da bi mi trebalo da promenimo nemački ustav - rekao je Vilhelm novinarima na Univerzitetu Singidunum, gde je studentima održao predavanje o srpsko-nemačkim odnosima.

Upitan o mogućnosti da Srbija usvoji novu rezoluciju o Kosovu, koju je najavio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Vilhelm je uzvratio pitanjem zašto bi on komentarisao primedbe predsednika Srbije.

Na pitanje da li bi Srbija trebalo da promeni Ustav, rezoluciju, platformu i stav u pregovorima sa Prištinom, Vilhelm je podsetio da on nije srpski političar i da bi o tome trebalo pitati potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića ili nekog drugog političara u Srbiji.

Upitan šta Berlin očekuje od Beograda u pregovorima sa Prištinom i u vezi sa sprovođenjem Briselskog sporazuma, Vilhelm je odgovorio "ništa", a onda dodao da se očekuje primena Briselskog sporazuma, u kojem se ne pominje nikakva platforma.

Vilhelm je, povodom krize u Ukrajini, istakao da je Nemačka srećna zbog izjave potpredsednika Vlade Aleksandra da će Srbija i njena buduća Vlada poštovati teritorijalni integritet svake zemlje.

- Primili smo k znanju da Srbija neće uvesti sankcije prema Rusiji, ali nije na meni da to komentarišem. Veoma dobro razumem tu poziciju, ali EU nije usvojila nikakve sankcije protiv Rusije, pa nema osnove za tu diskusiju - rekao je Vilhelm.

Na pitanje šta Nemačka očekuje od buduće Vlade Srbije, Vilhelm je odgovorio da je to mnogo bolje pitanje i precizirao da Nemačka, međutim, ne očekuje, nego se nada da će vlada sprovesti zakonske reforme, koje je razmatrala i odlazeća vlada, ali ih nije usvojila.

- Srpska napredna stranka, koja će formirati vladu, jasno je rekla, a i njen predsednik Vučić rekao je da želi da promeni svest ljudi i da se uvedu zakoni koji će podstaći razvoj tržišne ekonomije. To je sve veoma korisno. Mislim da bi i administracija trebalo da bude efikasnija, pravosuđe je takođe sektor u kojem je potrebno raditi - rekao je Vilhelm.

Na pitanje agencije Beta da li je moguće promeniti svest sedam miliona ljudi, Vilhelm je odgovorio "naravno da je moguće".

- I ja se menjam svaki dan, ljudska bića se mogu promeniti i mogu se ubeđenja promeniti ako postoje dobri argumenti. Siguran sam da Vlada Srbije ima dobre argumente, ali biće teško, jer je potrebno uključiti sve različite igrače, ako se govori o Zakonu o radu, potrebno je razgovarati sa sindikatima, i potreban je konsenzus, ali odluke se moraju doneti i svi moraju biti uključni u odlučivanje - rekao je Vilhelm.

Vilhelm je rekao da je Vlada Srbije učinila mnogo u poslednjih godinu i po dana na poboljšanju odnosa sa svim državama u regionu, i podsetio da je Beograd posetio predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

- Predsednik Srbije je bio u Sarajevu gde je podržao integritet Bosne i Hercegovine, premijer Albanije će uskoro posetiti Beograd... Mnogo je pozitivnih stvari urađeno od sredine 2012. godine - rekao je Vilhelm.

Dodao je da se Srbija postala veoma pozitivan i konstruktivan igrač u regionu i da se imidž Srbije veoma promenio u poslednje dve godine.

Vilhelm je naveo da je Srbija ključna država u regionu i da bi svi bili srećni kada bi postala članica EU do 2020. godine, ali da to zavisi od Srbije.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Debeli

    3. april 2014 | 14:48

    Marš! !!!!!!!

  • Patriotic

    3. april 2014 | 15:37

    Ja bih gdina.ambasadora lepo vratila u Nemacku pa nek tamo tako kulturno I sa visine razgovara sa svojom decom, ako ih uopste ima. Za mene je on persona non grata.

  • Mila

    3. april 2014 | 14:34

    A zastio ne govori o Hrvatskoj svijesti ocito da je fasizam ponovo u modi njima je svijest na nivou a nasa koliko vidim vec na koljenima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA