U ovoj Skupštini komunisti, četnici, ljotićevci i ustaše bili su "braća"! (FOTO) (VIDEO)

U istoj sali Skupštine Kraljevine SHS i zajedno radili istaknuti komunista, četnik, ljotićevac, a sve se to odigralo u čuvenom sazivu iz 1928, kada je Puniša Račić ubio Stjepana Radića

  • 21

Da li možete zamisliti da u istoj sali Skupštine sede komunista, ustaša, četnik i ljotićevac i da rade na istom državnom poslu? Zvuči kao scena iz naučne fantastike, ali to se dogodilo 1928, kad su u parlamentu Kraljevine SHS sedeli dr. Ivan Ribar, Dimitrije Ljotić, Puniša Račić, Stjepan Radić, Ante Pavelić i Dragomir Dragi Jovanović!

Svi parlament Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pamte po incidentu koji se dogodio 20. juna iste godine, kada je Puniša Račić, član tajne dvorske organizacije Bele ruke koja je radila poslove po naređenju kralja Aleksandra I Karađorđevića, pucao i ubio narodne zastupnike HSS-a Pavla Radića, Đuru Basaričeka, Stjepana Radića, a ranio Ivana Pernara i Ivana Granđu.

Međutim, malo je poznata činjenica da su baš na toj sednici zajedno sedeli komunista, ustaša, četnik i ljotićevac.

Tadašnji predsednik Skupštine Kraljevine SHS bio je dr. Ivan Ribar otac, kasnije stradalih partizana Jurice i Ive Lole Ribara, a koji je Drugi svetski rat proveo u neposrednoj blizini Josipa Broza Tita.

Hrvate su predstavljali već pomenuti Stjepan Radić i Ivan Pernar, koji je poznat po ponudi Srbima da "izračunaju koliko su krvi prolili u Prvom svetskom ratu i da im se to već jednom isplati u zlatu".

Malo je poznato da je narodni poslanik u to vreme bio i predstavnik za grad Zagreb Ante Pavelić, koji će posle šest godina od incidenta organizovati ubistvo kralja Aleksandra I Karađorđevića, a nakon sedam godina naći će se na čelu ustaške NDH kao jedan od najkrvavijih zločinaca u vreme Drugog svetskog rata.

Da stvar bude još interesantnija šef obezbeđenja u Skupštini tad je bio Dragomir Dragi Jovanović - policijski komesar koji će za vreme Drugog svetskog rata postati apsolutni gospodar života i smrti u Beogradu kao šef beogradske policije.

Kada se na sve to doda i činjenica da je Račićev advokat bio niko drugi već lično Dimitrije Ljotić, najveći pobornik Rajha, okoreli protivnik komunizma i komandat Zbora - kasnije Srpskog dobrovoljačkog korpusa, čiji je kapetan Milan Terzić jedini Srbin kojeg je odlikovao Hitler, ova neverovatna slika postaje potpuna.

Pogledajte video:

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljuti Četnik

    5. april 2014 | 19:25

    Ja sam simpatizer Drazinog pokreta, ali Ljotica i Nedica cenim podjednako. Nedic je taino podrzavao Drazu, Ljotic je bio protiv Draze jer je verovao Britancima i u pocetku saradjivao sa komunistima! LJOTIC JE BIO UPRAVU! LJOTIC SE BORIO ZA SRBIJU ISTO KOLIKO I DRAZA, SVE DOM SRBI BUDU VELICALI TITA I OSTALU BAGRU A HEROJE POPUT LJOTICA, NEDICA I DRAZE BUDE SVRSTAVALI U IZDAJNIKE NECE BITI NAPRETKA! Nisam fasista i ne podrzavam Hitlera i ostalo, proucite vise Nedica i Ljotica i shvaticete koliko su bitni i koliko su doprineli. ZIVEO DRAZA ZIVELI CETNICI ZIVEO NEDIC! Sta bibilo da su Nemci pobedili rat Srbija danas ne bi postojala ali su se tu nasla dva velikana Ljotic i Nedic... oni se nisu borili za Nemacku VEC ZA SRBIJU, S VEROM U BOGA ZA KRALJA IMOTADZBINU -DOBROVOLJCI

  • Алекса

    5. april 2014 | 20:46

    У овом тексту има нетачних података и произвољних закључака. Анте Павелић јесте био посланик, али је по његовом казивању био на само две седнице, али не и на овој о којој пишете, а у Београд је долазио само по плату па се тако једном приликом и задржао на те две седнице, јер је плата каснила. На снимку поводом прославе 30. година од стварања НДХ др Јелић захваљује Богу што Анте Павелић није био на тој седници, јер без њега не било но Хрватске државе током другог рата. Пунишу Рачића бранило је 35 адвоката. најзначајнији су били : Света Панајатовић, Љубиша Трифуновић, Видан Благојевић и Воја Павловић, један од адвоката био је Мита Љотић, али не једини како стоји у тексту, при том није био љубитељ Трећег рајха, то је била комунистичка етикета( доказ је његов чланак " Ни фашизам, ни Хитлеризам"). Капетан Милан Терзић јесте добио гвоздени крст другог реда, али не од Хитлера и није био једини Србин који га је добио, добио га је и мајор Душан Меничанин,а да ли је и Павле Ђуришић добио гвоздени крст, или није до данас није разјашњено.

  • markoSRB

    5. april 2014 | 18:32

    ZIVEO DIMITRIJE LJOOTIC I NJEGOVAIDJA........ZIVELA KRALJEVINA SBIJA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA