DA LI JE OVO RODNA RAVNOPRAVNOST? Samo tri žene na čelu Skupštine Srbije!

Samo tri žene presedavalao je srpskim parlamentom od uvođenja višestranačja u Srbiji, a prvog čoveka Skupštine Srbije imali su SNS, SPS, DS, DSS, SRS, G17 plus i GSS

  • 11

Od uvođenja višestranačja u Srbiji Maja Gojković, koja je danas izabrana za predsednicu Narodne skupštine, treća je žena na toj funkciji. Pre nje, tu dužnost obavljale su Nataša Mićić, tada u Građanskom savezu Srbije, i Slavica Ðukić Dejanović iz SPS.

Inače, prvog čoveka parlamenta imali su SNS, SPS, DS, DSS, SRS, G17 plus i Građanskog saveza Srbije.

Za prvog predsednika srpskog parlamenta nakon uvođenja višestranačja 11. januara 1991. godine izabran je Slobodan Unković (SPS), koga je 5. maja te godine zamenio Aleksandar Bakočević (SPS).

U drugom sazivu, od 28. januara 1993. godine za predsednika je izabran, takođe, socijalista Zoran Lilić, koga je 29. maja zamenio Zoran Aranđelović iz redova te stranke.

Skupštinom je u trećem i četvrtom sazivu rukovodio socijalista Dragan Tomić i to u dva mandata, od 1. februara 1994. godine i od 3. decembra 1997, sve do 25. oktobra 2000. godine, kada je skupština raspuštena.

Nakon petooktobarskih promena za predsednika Skupštine Srbije 22. januara 2001. godine izabran je Dragan Maršićanin (DSS), koga je 6. decembra te godine zamenila prva žena predsednik Skupštine, a kasnije i vršilac dužnosti predsednika Republike Nataša Mićić, koja je tada bila u Građanskom savezu Srbije.

Ona je tu funkciju obavljala do ponovnog raspuštanja skupštine u novembru 2003. godine, kada su zakazani vanredni skupštinski izbori za decembar te godine.

U Skupštini Srbije 4. februara 2004. godine za predsednika je ponovo izabran predstavnik Maršićanin, koji je na tom mestu bio mesec dana, do 3. marta kada je podneo ostavku na tu dužnost, jer je izabran za ministra privrede Srbije.

Njega je od 4. marta 2004. godine zamenio Predrag Marković iz G17 plus, koji je na funkciji ostao do 21. januara 2007. godine.

Posle Markovića današnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji u to vreme bio u SRS na mesto predsednika parlamenta izabran je 8. maja, a ostavku je podneo pet dana kasnije.

Potom je na mesto prvog čoveka parlamenta došao Oliver Dulić iz DS, koji je izabran 23. maja 2007. godine i dužnost predsednika obavljao do 25. juna 2008. godine, kada je, nakon novih izbora, za predsednicu izabrana Slavica Ðukić-Dejanović iz SPS.

U prethodnom mandatu na čelu najvišeg zakonodavnog tela bio je naprednjak Nebojša Stefanović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zagor

    23. april 2014 | 14:53

    Nema ravnopravnosti ni tri nema u gradjevinskom preduzecu da rade kao gradjevinke (ako bi se tako reklo).

  • BikerBoy

    23. april 2014 | 14:53

    Pa da najbolje da okrenemo sve. Muskarci neka kuvaju, peru, a zene neka budu politicari i neka rade muske poslove. Zato nam zemlja i jeste ovde gde jeste.

  • Бајкер

    23. april 2014 | 18:14

    То жене?!?Ма дај бре...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA