ZAVIRITE U "BOKELJKU": Ovo je najluksuznija vila srpskih kraljeva i premijera! (FOTO)

Telegraf vas vodi u razgledanje jedne od najluksuznijih rezidencija Vlade Srbije koju su koristili Karađorđevići, zatim čelnici KPJ, pa premijeri SR Jugoslavije, SCG i Srbije

  • 21

Rezidencija predsednika Vlade Srbije u Tolstojevoj 2A nazvana vila "Bokeljka" mesto je gde su se donosile važne odluke za Srbiju i gde su ugošćavani mnogi zvaničnici iz evrope i sveta- Telegraf.rs vas vodi u razgledanje ovog istorijskog zdanja, koje svojim izgledom pleni i oduševljava.

Vila “Bokeljka” sagrađena je 1936. i nalazi se u vlasništvu Republike Srbije. Ceo kompleks vile, zajedno s kućom, prostire se na površini od jednog hektara, dok sama vila ima 1.700 kvadrata.

Ona je radna rezidencija premijera i u njoj niko ne stanuje. U prošlosti su je republičke i savezne službe koristile za smeštaj i prenoćište visokih zvanica iz sveta.

U prizemlju ovog zdanja nalazi se velika sala za sastanke s nekoliko kancelarija, a od velike sale drveno stepenište vodi ka spratu.

Vila ima 14 soba i nekoliko salona, na spratu se nalazi najveći deo soba i sve imaju zasebno kupatilo i nalik su hotelskom smeštaju. "Bokeljka" ima veoma lep vrt s divnim zelenilom i drvećem, kao i prelepim travnjakom, koji se posebno održava.

U samom dvorištu nalazi se i bazen, pored koga je baštenski set sa stolicama za odmor.

Ova zgrada je pripadala porodici Karađorđević, a nju je kralj Aleksandar I Karađorđević za života prepisao maloletnom kraljeviću Tomislavu.

Princ Tomislav se nadao da će mu ona, kad mu je bilo omogućeno da se vrati u zemlju, biti vraćena, ali je u njoj tada živeo visoki funkcioner Komunističke partije Jugoslavije, pa od toga nije bilo ništa.

Vila "Bokeljka" omiljeno je mesto za sastančenje državnog vrha, a u njoj se često ugoste i državnici iz sveta, kao kada je premijer Srbije Aleksandar Vučić ugostio komesara za proširenje EU Štefana Filea.

U Tolstojevoj 2A je svojevremeno održan i prvi sastanak posvećen rekonstrukciji prethodne Vlade, ali i sastanak o usvajanju platforme za KiM. U ovom zdanju na Dedinju vodili su se poverljivi razgovori i između članova kabineta Mirka Cvetkovića, dok su se u vili u nekoliko navrata okupljali i lideri DOS-a.

Nju je u više navrata koristio i Zoran Đinđić.

Posle pobede na predsedničkim izborima Tomislava Nikolića njemu je nuđena "Bokeljka" kao rezidencija pored one u Užičkoj, međutim, predsednik Srbije je to odbio.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Todor Dulovic

    6. maj 2014 | 20:48

    Kaze sagradjena je 1936. a zatim da ju je kralj Aleksandar prepisao sinu Tomislavu. Ja koliko znam, a znam, kralj Aleksandar je poginuo 1934. Kako je onda mogao prepisati vilu koja je 1936. sagradjena.

  • Faraon

    6. maj 2014 | 18:45

    Koji visoki funkcioner KPJ je ziveo u njoj? Kazite da znamo...

  • Ivan

    6. maj 2014 | 20:10

    Pod hitno to vratiti porodici Karađorđević, tj.potomcima princa Tomislava i naravno uvrstiti pod drzavno blago i pod zastitu drzave. Sramota je da se tu šepure strani plaćenici. Živela Kraljevina Srbija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA