ŠTA JE OSTALO OD SRBIJE POSLE TAMARE? Isplivale ruševine i milionska šteta!

Prema prvim procenama nakon katastrofalnih poplava, šteta koju je pretrpela Srbija iznosi preko 174,5 miliona evra, iseljeno je 31.879 građana, srušena ili potpuno ugrožena su 1.763 objekta, dok je poplavljeno njih 2.260

  • 4

Opasnost od poplava polako prolazi i ako sve bude kao što je sada, a prema najavama predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, za dane vikenda možemo očekivati ukidanje vanredne situacije na teritoriji cele Srbije i da ona ostane samo u onim opštinama u kojima se situacija još uvek nije popravila. Telegraf.rs vam prenosi koju je štetu naneo ciklon Tamara koji je pogodio zemlju i šta je posle nje ostalo.

Premijer Vučić rekao je danas na konferenciji donatora da je šteta koju je Srbija pretrpela u poplavama prešla 0,64 odsto BDP, što je uslov za pomoć iz fonda EU, te da, prema trenutnim procenama, iznosi više od potrebnih 174,5 miliona evra.

Prema podacim, ima više od 140 kolektivna centara koji se brinu o ljudima, od kojih je 47 u Beogradu i 93 širom Srbije. Iseljeno je ukupno 31.879 građana, srušena ili potpuno ugrožena su 1.763 objekta, poplavljeno 2.260 objekata. Dok je u poplavama je ugroženo 39 opština, odnosno 1.643.832 stanovnika.

Na kategorisanim putevima srušeno je 30 mostova, a oštećeno 50, dok je na opštinskim i nekatogorisanim srušeno i oštećeno oko 200 mostova.

- Usled odrona i klizišta oštećeno je više od 20 kategorisanih puteva i više stotina opštinskih i nekategorisanih puteva, a najveća je šteta u finansijskom smislu na Koridoru 10, kod Dimitrvograda, gde je procenjena šteta od deset i više miliona evra - izjavio je premijer na donatorskoj konferenciji u Beogradu.

Takođe, bujica je odnela ili oštetila i brojne pruge, 52 javna objekta su oštećena, a najviše škole, kao i preko 300 poslovnih objekata, a najveću štetu pretrpela su dva sektora - energetski i poljoprivredni.

- Kad je reč o energetskom sekotru, dovoljno je reći da oko TENT-a vode ima kao u Vlasinskom jezeru i ta voda se ne povlači tako brzo pa se ni pumpe za izvlačenje vode koje su stigle kao pomoć u Srbiju ne mogu koristiti - objasnio je Vučić.

Srbija sada, kako kaže, kupuje struju za oko 500.000 do i milion evra.

80.000 hektara obrađenog zemljišta je pod vodom, a Ministarstvo poljoprivrede je donelo odluku o zabrani prometa poljoprivrednim proizvodima s područja ugroženih poplavama.

- Sve što je bilo zasađeno nestalo je u jednom danu - rekao je Vučić i dodao da će se sve to odraziti na umanjeni rast ili pad naše proizvodnje.

Dešavanja uživo u poplavljenim područjima možete pratiti OVDE.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olgica

    22. maj 2014 | 13:52

    Naopako,sta nas jos nece snaci!!?

  • Zoran-razocarani

    23. maj 2014 | 09:04

    Nesposobnost vlasti za pokretanje i organizovanje nase zajednice, prikrivanje kriminala u drzavi , nece nam doneti bolje sutra .Mladi tutanj.

  • Lala

    22. maj 2014 | 22:50

    Ostalo ono sto je uvek i valjalo i sto godinama slepa Srbiju.Vojvodina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA