KO JE KRIV? Nestalo 50 miliona dolara iz 2007. za odbranu Srbije!

Vlada Srbije je 2007. godine od Svetske banke podigla kredit za zaštitu od poplava vredan 50 milona američkih dolara, a obe strane su tada zaključile da, imajući u vidu posledice koje su poplave iz 2005. i 2006, zaštita od poplava mora biti podignuta na viši nivo

  • 63

Nezapamćene poplave pogodile su Srbiju, a prema poslednjim informacijama koje je izneo premijer Srbije Aleksandar Vučić, do sada su 33 osobe izgubile život, a od toga 14 njih se utopilo.

Da li se ovakav scenario moago izbeći? Nije, jer niko ne može pobediti prirodu, ali su se posledice mogle ublažiti da je novac od kredita iz 2007. godine - preko 50 miliona dolara - otišao za ono što je i podignut - za zaštitu od poplava.

Kako Telegraf.rs saznaje, taj novac je jednostavno nestao!

Te 2007. godine, nakon poplava u Jaši Tomiću, Srbija je od Svetske banke dobila kredit od 50 miliona dolara, na ime zaštite od poplava.

Sudeći po dokumentima Svetske banke o ovom kreditu, novac je prosleđen Srbiji kako bi se smanjio rizik od plavljenja ljudi, imovine i infrastrukture. U dokumentima se još navodi da su tadašnja vlada - na čijem čelu je bio Vojislav Koštunica, dok je funkciju šefa države obavljao Boris Tadić - i Svetska banka zaključile da zaštita od poplava u Srbiji mora biti podignuta na viši nivo!

"Dodatno finansiranje u iznosu od 50 miliona američkih dolara biće obezbeđeno za Projekat rehabilitacije sistema irigacije i dreniranja (u dokumentu označen kao IDRP), čime će biti podržana implementacija prioritetne zaštite od poplava na rekama Dunav i Sava. Ovo će omogućiti znatnu ekspanziju aktivnosti vezanih za zaštitu od poplava, što će smanjiti rizik od plavljenja ljudi, zemlje, useva, imovine i infrastrukture", navodi se u dokumentu Svetske banke, kao i sledeće:

- I Vlada Srbije i Svetska banka zaključile su da - imajući u vidu posledice koje su poplave iz 2005. i 2006. imale na infrastrukturu i zemljište pod usevima - zaštita od poplava mora biti podignuta na viši nivo. Uz to, Vlada Srbije zatražila je hitnu dodatnu pomoć od Svetske banke da podigne nivo radova na zaštiti od poplava u tekućim IDRP projektima, s ciljem da u budućnosti znatno smanji posledice poplava u prioritetnim regionima Srbije.

Kako je tada najavljeno, najveći deo radova trebalo je da pokrije oblast reke Tise, koja protiče kroz Vojvodinu na jug do Dunava. Reč je o reonu koji je pretrpeo najteže posledice 2006. godine. Značajan priorotet bio je prostor duž reke Tamiš, koji je pretrpeo posledice od poplava 2005. godine.

Među manjim rekama su bile i Velika Morava, južno od Dunava, koja će takođe biti uključena u program. Ukupne dodatne aktivnosti finansiranja trebalo je da obezbede nivoe zaštite za 500.000 hektara zemljišta i 1,8 miliona ljudi.

Dušan Panić, direktor vodoprivrednog centra Sava-Dunav ("Srbijavode“), tvrdi da je pomenuti novac otišao na zaštitu od poplava, da je mnogo toga urađeno i da bi danas, da nije bilo toga, šteta bila veća.

- Svetska banka je dala novac i on je iskorišćen upravo za projekte koji su navedeni u dokumentu. Recimo, da tada nije urađena regulacija reke Ubac, Ub bi danas bio drugi Obrenovac. On jeste malo plavio, ali šteta bi bila mnogo veća. Od tog novca prokopan je tok reke, proširen, obložen kamenom, stoji ko saliven - kaže Panić i navodi i druge projekte koji su tada finansirani novcem od tog kredita:

- Rađena je Tamnava. Istina, izlivala se, ali bilo bi mnogo strašnije da korito nije prošireno. U Negotinskoj niziji rađeni su vodotokovi, u Golupcu... Pedeset miliona dolara za takve stvari je baš malo.

Tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić kaže za Telegraf.rs da on nije bio nadležan za upotrebu tog kredita jer je "u to vreme Vojislav koštunica bio premijer Srbije".

- To je vreme vlade Koštunice i nisam bio nadležan za upotrebu tog kredita. Međutim, znam da je u vreme vlade Mirka Cvetkovića uloženo približno 150 miliona evra u zaštitnu infrastrukturu od poplava i podignut je stepen zaštite od štetnog dejstva vode za 1.145.000 građana Srbije. Tako su i zaštićeni Novi Sad, Beograd, Niš i tridesetak drugih gradova, koji bi sada bili takođe poplavljeni, a katastrofa bi bila neuporedivo veća - ističe Tadić.

(Telegraf.rs/Izvor: Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oktan

    25. maj 2014 | 16:19

    Bitni da je u zatvoru onaj sto je krao pivo i pastete u obrenovcu.

  • Tina

    25. maj 2014 | 16:14

    PA KO BI DRUGI UZEO NEGO KOJI SU BILI NA VLASTI 2007, A TAKO CE I SAD DA BUDE .....

  • Mijailo NK

    25. maj 2014 | 16:57

    SLOBO JE KRIV NEMA KO DRUGI... E žuta bagro, vidji te samo u šta se voze nema ju auto ispod 80,000€ , pogledajte im poslovne prostore koje su to kvadrature I kako je to napucano... Ova vlast sad postrila porez na imovinu, njima netreba porez njima treba prvo porijeklo imovine...! Koliko imamo bose djece po selima, unistili su I selo I gradove, iz usta bi uzeli od stare nejači srpske...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA