Vulin: Novi Zakon o radu do kraja juna

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prilikom posete Kopaoniku izjavio je da će uskoro izaći novi Zakon o radu koji će štititi interese poslodavaca, ali i radnika

  • 5

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas na Kopaoniku da će novi Zakon o radu biti usvojen do kraja juna i da će štititi interese poslodavaca, ali i radnika.

On je u izjavi novinarima precizirao da će Predlog zakona do kraja ove nedelje biti završen posle čega će se još jednom naći pred socijalno-ekonomskim savetom kada će sve strane još jednom izneti svoje mišljenje.

Posebno je istako da se vodilo računa da zakon o radu štiti interese poslodavaca, ali i interese radnika.

- Bilo je mnogo priča o tome da je to antiradnički zakon, ali nije - rekao je Vulin i dodao da on čak uvodi neka nova prava koja radnici do sada nisu imali.

Međutim, napomenuo je da uvodi jednu disciplinu posebno u javnim preduzećima i da neke zloupotrebe sindikalnih prava u javnim preduzećima sa ovim zakonom o radu više neće moći da se sprovode.

- Mislim da je to velika pomoć i sindikatima, jer je sindikalna borba beskrajno važna i ne smemo dozvoliti da bilo šta ugrozi autoritet sindikalne borbe i sindikalnog funkcionera, a oni koji su to zloupotrebaljavli su to upravo činili - rekao je Vulin.

Kao jedan od prioriteta Ministarstva rada, Vulin je ovom prilikom naveo inspekcijski rad na suzbijanju sive ekonomije.

- To ćemo svakako raditi, posebno sada kada je vlada dala ozbiljne podsticaje zapošljavanju - istakao je on.

Vulin je rekao i da na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima oko 740.000 nezaposlenih.

Jedan od problema je, kaže Vulin, što mi ne znamo tačan broj nezaposlenih, ne znamo da li su oni na evidenciji i zaista nezaposleni ili samo pokušavaju da koriste određena prava, a s druge strane ne znamo da li su svi nezaposleni zaista evidentirani.

MINISTARSTVO ĆE FAVORIZOVATI HRANITELJSTVO

Aleksandar Vulin posetio je danas grupu dece iz hraniteljskih porodica iz Obrenovca koja su smeštena u aprtmanima Konaci na Kopaoniku i poručio da će Ministarstvo kroz sve oblike pomoći i favorizovati upravo ovakav smeštaj dece i hraniteljstvo.

- Hraniteljska porodica je za nas veoma važna, a politika ovog Ministarstva jeste da se deca ne zadržavaju u institucijama već da dobiju porodice i ono što im je život uskratio - rekao je Vulin.

U Srbiji ima 44.500 hraniteljskih porodica i oko 6.000 dece na hraniteljstvu, a u domovima ima samo 700 i Srbija po tom pitanju spada među svetske najrazvijenije zemlje.

Vulin je objasnio da će se Ministarstvo truditi da se na adekvatan način -materjalni i svaki drugi zahvali ljudima koji su primili decu u svoje porodice.

On je napomenuo da je ovo samo prva grupa dece koja je došla na Kopaonik, najavljujući da će i ostala deca iz Obrenovca iz hraniteljskih porodica boraviti u tom ski centru i na tome se zhavalio MK grupi.

Precizirao je da u Obrenovcu ima 50 hraniteljskih porodica sa 78 dečaka i devojčica, ukazujući da je hraniteljska, najbolja zamena za biološku porodicu.

Dobrila Grujić, direktorka Centra za prodični smeštaj, koji brine o deci bez roditeljskog staranja u hraniteljskim prodicama, objasnila je da je cilj njhovog boravka na Kopaoniku, da im se pomogne u prebrojavanju tog traumatskog iskustva.

- Radost na njihovim licima i pohvale da im je ovde dobro, već govori o njihovoj snazi a se nose sa teškim iskustvom - rekla je ona.

Ministarstvo rada je uz pomoć MK grupe i Kolašin prevoza obezbedilo sedmodnevni boravak na Kopaoniku za 24 dečcaka i devojčice na hraniteljstvu, koji su zajedno sa porodicama, zbog poplava evakusiani iz Obrenovca.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CCCC

    30. maj 2014 | 17:46

    Ovo je najlošiji srpski političar i bez "fotelje" i sa foteljom nije ništa napravio.

  • Сале

    30. maj 2014 | 20:25

    У месецу линбургу кад се...нема овде хлеба докле год траже а ништа не дају

  • Lea

    31. maj 2014 | 16:06

    To je evidencija sa trzista rada a koliko ljudi nije prijavljeno tamo, mnogo vise. nema uopste svrhe da se tamo covek prijaljuje. A posla u Srbiji ce biti limvurga meseca kada se majmuni sisaju. Zato svako ko moe neka pali preko grane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA