DAČIĆ: Ne treba da čekamo da nas poplave spoje

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc je u Beču održao trilateralni sastanak sa ministrima spoljnih poslova Srbije i BiH, u okviru konferencije Centralno-evropske inicijative

  • 6

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc održao trilateralni sastanak sa sa ministrima spoljnih poslova Srbije i BiH Ivicom Dačićem i Zlatkom Lagumdžijom, u okviru konferencije Centralno-evropske inicijative, saopšteno je iz kancelarije šefa srpske diplomatije.

Kurc je izjavio Vlada Austrije donela je odluku o doniranju po 500.000 evra pomoći Srbiji i Bosni i Hercegovini za saniranje štete od poplava

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić naglasio je da je interes Srbije da sve zemlje zapadnog Balkana i svi narodi ovog regiona imaju prosperitet i da se približavaju evropskim standardima. On je rekao da imamo mnogo zajedničkih interesa i da se ne treba baviti ko koga, i da li nekoga, manje ili više voli.

- Očigledno je da imamo zajedničke interese i ne treba čekati da nam se dese poplave da nas to spoji - poručio je Dačić pozvavši sve zemlje regiona na neposredniju saradnju.

Srbija je, prema njegovim rečima, posvećena ulasku u EU, smatra da taj posao treba da obavi što pre i kvalitetnijie, podvukavsi da je to nacionalni prioritet i prvi starteški cilj spoljne politike.

To, kako je dodao, podrazumeva nastavak reformi, dijaloga sa Prištinom, izgradnju regionalnog mira i stabilnosti, i stvaranja evropskog sistema vrednosti i reformu zakonodavstva, harmonizaciju zakonodavstva.

- Ono što je nekada bila Jugoslavija, što je zbližavala narode i države, tu ulogu u budućnosti preuzima EU. To je možda jedan od načina za prevazilaženje medjusobnih konflikata i smirivanje tenzija. Ponekad imam osećaj da ni mnogi u Evropi ne shavataju koliko smo mi sastavni deo dobrog i lošeg dešavanja u Evropi - kazao je Dačić.

On je istakao da smo često bili sinonim lošeg, a da se to loše ne bi dešavalo moraju da se stvore činjenice koje bi to sprečavale, a to je članstvo u EU.

- Pre 100 godina smo ratovali, danas je vreme da sarađujemo - poručio je Dačić.

KURC: NEOPHODNO JE RADITI NA ZAJEDNIČKOJ EVROPSKOJ BUDUĆNOSTI

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc istakao je danas u Beču da 100 godina posle početka Prvog svetskog rata treba raditi na zajedničkoj evropskoj budućnosti, naglasivši da je širenje EU od velike važnosti ne samo za zemlje koje teže ka članstvu, već i članice Unije.

On je, na konferenciji za novinare, povodom održavanja konferencije o zapadnom Balkanu, rekao da je pre sto godina geografska karta menjana na ratištima, a da se danas radi zajedno za konferencijskim stolom na zajedničkoj evropskoj budućnosti.

Prema njegovim rečima, konferencija ima jasne ciljeve, a to je podsticanje evropske perspektive zemalja zapadnog Balkana, izradu mape puta za iduće mesece, posebno u želji da se uputi jasan signal u pravcu dodele statusa kandidata Albaniji, kao i razmatranje kako EU i zemlje članice mogu pomoći Bosni i Hercegovini i Srbiji u obnovi posle katastrofalnih poplava.

FILE: PROŠIRENJE JE DEO NAŠEG DNK

Evropska perspektiva, naglasio je Kurc, nije nikakav poklon, već je u interesu i zemalja članica Unije, a tako i Austrije i njene privredu, jer od stabilnosti na Balkanu zavise privreda, radna mesta i mnogo drugog u Uniji.

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je kao "snažni signal" što se posle 100 godina od početka Prvog svetskog rata održava konferencija o zapadnom Balkanu u Beču i proces koji menja Evropu.

Prema njegovim rečima, proces širenja je najmoćniji instrument za transformaciju zemalja aspiranata za postajanje članice, ali i EU u celini.

File je naglasio da je za EU posebno važno ostvarenje političkog dijaloga, navodeći kao uspešan primer dijalog Beograda i Prištine.

Takođe je istakao da je bitno sačuvati verodostojnost i ispuniti obećanja.

On je izrazio nadu da će Albanija uskoro dobiti status kandidata. Istovremeno je, zemljama članicama ukazao da one nadgledaju i usmeravaju proces širenja, i da to nije projekat koji se odvija automatski bez uticaja.

- Proces širenja je deo našeg DNK - poručio je File.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LAGUMDŽIJA: BRENDIRANJE REGIONA

Šef bosansko-hercegovačke diplomatije Zlatko Lagumdžija ocenio je da je njegova zemlja ključna za mir i stabilnost u regionu.

- Počeli smo rebrendiranje regiona, koji je bio brendiran kao region sukoba, u region saradnje. Poplave su pokazale da se etničke prepreke mogu prevazići - poručio je on dodajući da treba posebno u Bosni podržati napore na putu ka EU.

BUŠATI: RAZOČARANI SMO BRZINOM ŠIRENJA

Ministar inostranih poslova Crne Gore Igor Lukšić ocenio je da je EU bila proaktivni mehanizam bezbednosti, mira i prosperiteta u Evropi, i da, je jedan od tih mehanizama širenje, te da taj proces treba nastaviti.

Takođe je naglasio da, u teškim vremenima kakva su danas, treba posebnu pažnju posvetiti ekonomskoj saradnji.

Šef makedonske diplomatije Nikola Poposki objasnio je da Makedonija, i pored zastoja na putu ka EU, radi na onome na šta ima uticaj.

- Mi kao kandidat, koji smo izvan Unije, nemamo mogućnosti da utičemo. Jedan član nas koči, ali to nije razlog da odustajemo - poručio je on.

Ministar inostranih poslova Albanije Ditmir Bušati ukazao je da su mnogi u regionu razočarni brzinom procesa širenja, jer svi žele da budu članice, kao što je to danas Hrvatska. On je dodao da su nekadašnji neprijatelji postali susedi, a da je tome doprinela politika širenja EU.

Zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi ocenio je da na Kosovu predstoje važni izbori, izrazivši ujedno nadu da će Srbi učestvovati u tom demokratskom procesu.

On je naglasio da je vreme za sve u regionu za napredak, i promenu paradigme, te da treba podstaći pomirenje među narodima.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    3. jun 2014 | 15:35

    Dacic otisao do Kurca.

  • Banderaš

    3. jun 2014 | 15:28

    A koga su to spojile poplave,osim što je sirotinja sada nema ništa tu su svi jedinstveni.

  • torente

    3. jun 2014 | 14:57

    Zasto niko nekaze nasim politicarima da su " seksipilniji" stedi muskarci nego ofarbani. Npr. Kluni mislim sta reci ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA