Vilhelm: Srbija je zemlja od reči

Ambasador Nemačke je ocenio da je odnos između Srbije i Nemačke uznapredovao, kao i da je Srbija zadobila poverenje Nemačke time što se pokazala kao pouzdan partner koji ispunjava obećanja

  • 4

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm ocenio je da je do preobražaja u odnosu Nemačke prema Srbiji došlo iz više razloga ali pre svega zato što je se aktuelna vlada pokazala kao pouzdan partner koji ispunjava ono što obeća i ostvaruje obećano u većem ili manjem obimu.

- To je bio signal da imamo nov kvalitet međudržavnih odnosa, zasnovan na međusobnom poverenju - rekao je Vilhelm u intervjuu za "Politiku".

On je podsetio da je 2012., kada je došao u Beograd, u Berlinu postojalo negativno raspoloženje prema tadašnjoj vladi premijera Ivice Dačića i da se sumnjalo, ne samo u Berlinu, da se situacija u Beogradu pogoršava.

- Ali samo pola godine kasnije u oktobru, otvoren je dijalog Beograda i Prištine. To je bio ključni podsticaj pobljšanju naših odnosa - ukazao je Vilhelm.

U Berlinu je takođe sa zadovoljstvom uvaženo i odlučnost vlade da se suprotstavi korupciji.

Upitan šta Berlin očekuje od Beograda, Vilhelm kaže da je od ključnog značaja da se dijalog Beograda i Prištine nastavlja.

- Uz to je bitno za samu Srbiju, ne samo za njene odnose sa EU, da se sprovode privredne reforme , a paralelno i donose odgovarajući zakoni koji će omogućiti nebirokratski i dinamičan razvoj zemlje. Bitna je i treća stavka - široka javnost se mora suočiti sa novim realnostima u društvenim odnosima i prihvatiti ih u načelu i u praksi - ističe nemački ambasador.

Gvoreći o dijalogu sa Prištinom, Vilhelm ukazuje na klauzulu Briselskog sporazuma koja kaže da dve strane neće ometati jedna drugu na putu evrointegracija.

- Mnogo se priča o neophodnom pristanku Srbije na članstvo Kosova u UN. Ono međutim nije pomenuto u sporazumu. Mislim da bi za rešenje tog pitanja mogao da posluži primer nemačko-nemačkog sporazuma o članstvu obe države u UN - rekao je Vilhelm.

Prema njegovim rečima, formula koegzistencije bi bila vid rešenja i put ka potpunoj normalizaciji odnosa.

Kako je rekao Vilhelm, na konferenciju zemalja zapadnog Balkana, koja će biti održana 28. avgusta u Berlinu, poziv je upućen na adresu svih osam zemalja regije i najavio da će učestvovati premijeri, ministri spoljnih poslova i privrede.

- Nemačka je zainteresovana da dođe do poboljšanja svih odnosa, ali to nije samo nemačka stvar već predstavlja zajednički stav Evropske komisije - rekao je Vilhelm.

Nemački ambasador je kazao da je naum da na konferenciju svake godine poziva jedna članica EU i da će sledeći domaćin, posle Nemačke, biti Austrija.

Govoreći o tome da se poslednjih dana govori da sloboda štampe u Srbiji nije na željenom nivou, nemački ambasador kaže da je to pitanje pokrenuo OEBS .

- To ima svoju težinu, mada ne verujem novinarima koji mi ovde kažu da je u Srbiji pre svega reč o autocenzuri. Moj utisak je da postoji raznovrsnost štampe i elektronskih medija, ali, uf, kritika OEBS se mora ozbiljno razmotriti. Mora se razjasniti o čemu je reč - rekao je Vilhelm.

On je još dodao da ne zna ko je cenzor, da mu niko ništa nije konkretno rekao, a nema ni dokaza da je to poteklo od vlade.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobodan Ćuković

    14. jun 2014 | 08:44

    Srbija je ozbiljna država i zaista drži do svoje reči. Nama je prioritet EU i toga se držimo i preduzimamo sve mere da ispunimo sve uslove da bi što pre postali članovi Evrope. Naravno nikako ne smemo da sapostavljamo naše dobre odnose sa Rusijim i Kinom , kao i sa drugim državama koje nisu članice EU.

  • Љути Четник

    13. jun 2014 | 11:26

    Hahaha zaboravio vojni puc od 27.03 1941 hahahah pokazaki smo kolko postujemo rec

  • Istina

    13. jun 2014 | 12:57

    Pa ovo je vic! Posedujemo divne osobine ali drzanje reci ne spada u te osobine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA