DAN KAD JE PUKLA JUGA: Zvezda šampion, završen "Bolji život", sprema se Oluja! (VIDEO)

SFRJ je prestala da postoji na dan kada je Crvena zvezda postala šampion, "Bolji život" prestao je da se snima, a Hrvatska i Slovenija proglasile su samostalnost, posle čega je rat zakucao na vrata najveće države na Balkanu

  • 61

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija na današnji dan posle 46 godina prestala je da postoji, a istorijske činjenice govore da je baš na taj dan završeno fudbalsko prvenstvo i snimanje najpopularnije TV serije na ovim prostorima "Bolji život"!

Leto 1991. godine zaista je bilo vruće, ali ne samo zbog spoljašnje temperature, već i zbog usijane političke situacije u zemlji. Za prve dane kalendarskog početka najvrelijeg godišnjeg doba zakazana su proglašenja nezavisnosti dve zapadne republike – Slovenije i Hrvatske.

Lideri Srba Slobodan Milošević, Hrvata Franjo Tuđman i BiH Alija Izetbegović sastančili su od Splita do Makedonije navodno tražeći rešenje krize, a američki državni sekretar Džejms Bejker stigao je u Beograd. Jugoslavija je pucala po šavovima, ali je još uvek postojala nada da se pukotine mogu zakrpiti.

Tog 25. juna 1991. završeno je i fudbalsko prvenstvo SFRJ (ispostaviće se poslednje), a tog dana je prikazana i poslednja epizoda "Boljeg života", najduže TV serije u istoriji jugoslovenske televizije.

Raspad države koja je bila sastavljena od šest naroda formalno-pravno urađen je na sednicama Slovenije i Hrvatske koje su proglasile samostalnost i izlazak iz Jugoslavije koju "smo čuvali kao zenicu oka".

Usvojena su tri akta po kojima se Slovenija izdvaja iz SFRJ i proglašava samostalnom i nezavisnom državom.

- Slovenačka pošta danas će, kako je najavljeno, pustiti u promet oko dva miliona poštanskih maraka s natpisom ‘Osamostaljenje Slovenije’. Takve marke , međutim, ne mogu se koristiti u javnom PTT saobraćaju - rekao je tada direktor "Jugomarke" Nenad Kilibarda.

Predsednik hrvatskog Sabora Žarko Domljan proglasio je nezavisnost te republike rečima: “Rođena je država Hrvatska”.

Predstavnici SAO Krajine bili su nedvosmisleni. Milan Babić je istakao da Srbi neće nikud iz Jugoslavije.

- Odluka se može odnositi samo na etničke teritorije hrvatskog naroda, a nikako na srpske teritorije: pakračku krajinu, Istočnu Slavoniju, zapadni Srem i Baranju - rekao je Babić i dodao da se to posebno ne može odnositi na teritoriju SAO Krajine koja se na osnovu suvereno izražene volje srpskog naroda Krajine izjasnila za ostajanje u jednoj državi sa Srbijom i Crnom Gorom čija teritorija i nije bila teritorija dosadašnje federalne jedinice Republike Hrvatske - rekao je on.

Franjo Tuđman je izjavio da je Bugarska već priznala Hrvatsku kao nezavisnu državu, ali je ubrzo iz bugarskog Ministarstva inostranih poslova stigao demanti. Nakon svega, očekivao se potez Savezne vlade i JNA.

Većina delegata na sednici Saveznog veća Skupštine SFRJ ocenila je da je akt Slovenije i Hrvatske protivustavan i da predstavlja čin otcepljenja.

Da li je prevremeno proglašenje nezavisnosti preduhitrilo planiranu akciju Jugoslovenske narodne armije ili odgovor na otcepljenje i nije bio pripremljen, u tom trenutku nije bilo jasno. Slovenija i Hrvatska već su postavile table sa svojim imenima i zastavama na granične prelaze koji ih razdvajaju i u tome ih niko nije sprečio. Ipak, nemir se osećao u vazduhu.

Rat je kucao na vrata, a Jugoslavija je prestala da bude silna i jaka, nje više nema...

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ap0calypto

    25. jun 2014 | 20:24

    Globalan pad socijalizma je doveo do raspada citavih sistema. Ne samo kod nas, vec u Rumuniji, Rusiji, Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj. Jedino smo mi, kao i obicno iz krajnosti u krajnost doveli do krvoprolica. Ne mislim na pojedince, vec na one sto su mogli spreciti to ali ih je nosio osecaj moci i nacionalizma. Kako je Gorbačov dosao na vlast u Sovjetskom savezu, tako su kod nas dosli 3 jahača Jugoslovenske apokalipse. Znamo kako se zavrsilo, sta smo naucili? Ama bas nista. Osim da ima četnika, partizana, ustaša, balija. Najbolje umemo da se mrzimo.

  • Sokobanjac

    25. jun 2014 | 21:00

    Tad je bio I dan kad je brat brata poceo da mrzi... Izdajice

  • Srki

    25. jun 2014 | 21:28

    Dusa me boli kad citam ovo... Sa 25 miliona stanovnika, 250 000 kvadrata, bdp-om 200 milijardi dolara, i vojskom od 200 hiljada vojnika na 7 miliona, 78 000km2, 40 milijardi dolara, 30.000 vojnika...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA