100 DANA VUČIĆEVE VLADE: Reformski zakoni, ostavka Krstića i poplave!

U prvih sto dana rada Vučićeve vlade ostaće zabeleženo da je vlada usvojila nove Zakone o radu i PIO, vodila zemlju u borbi protiv nezapamćenih poplava, anajveći udarac doživela je ostavkom ministra finansija Lazara Krstića

  • 16

Navršilo se prvih 100 dana Vlade Srbije na čelu sa liderom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem, a prema rečima premijera ovaj kbinet u Nemanjinoj 11 već je ostvario 95 odsto iz ekspozea! Ipak, ostaće zabeleženo da je ovaj period rada vlade obeležila velika diplomatska aktivnost, vanredno stanje zbog nezapamćenih poplava, koje su pogodile Srbiju i pritisci da se uvedu sankciji Rusiji, usvojeni reformski Zakoni o Radu i PIO, ali i ostavka ministra finansija!

Vučićeva vlada počela je s radom pre tačno 100 dana i to čitanjem ekspozea koji je najduži u istoriji Srbije, koji je napisan na 70 strana i čije je iznošenje trajalo tri sata.

Vlada Srbije ima 16 ministarstava i dva ministra bez portfelja, a njoj je poverenje dalo 198 narodnih poslanika, dok su protiv bila 23, šest je bilo uzdržano, a jedan nije glasao.

U prvih sto dana rada kabineta u Nemanjinoj 11 Vlada Srbije suočila se sa mnogobrojnim izazovima, a bili smo i svedoci uvođenja vanrednog stanja zbog nezapamćenih poplava koje su pogodile Srbiju.

Beograd je ponovo postao diplomatslki centar sveta, a sam premijer u veoma kratkom roku sastao se sa premijerom Francuske, Angelom Merkel, Vladimirom Putinom i Dmitrij Medvedevom, što je nezapamćena diplomatska aktivnost još od vremena Josipa Broza Tita.

Premijer Vučić i njegov kabinet smogao je snage i hrabrosti, da i pored negodovanja pojedinih sindikata usvoji reformske Zakone o radu i PIO, koji će prema najavama iz vlade doneti nova radna mesta i bolje uslove za radnike.

Da nije sve prošlo bez trzavica, dokazuju reči premijera Aleksandra Vučića upućeni koalicionom partneru Ivici Dačiću da SPS izabere da li će biti u Vladi ili ako njegovi funkcioneri žele da kritikuju njen rad budu u opoziciji.

Ipak, najveći udarac kabinetu Aleksandra Vučića, sigurno je ostavka ministra finansija Lazara Krstića, koji nije otišao iz Nemanjine, već će biti premijerov savetnik za finansije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio povodom podnošenja izveštaja o 100 dana Vlade Srbije da je ona ostvarila sve svoje ciljeve.

- Sada prvi put imamo ozbiljan plan i videćete kada budemo podnosili izveštaj da li smo ostvarili sve ciljeve u prvih sto dana rada - rekao je Vučić.

Za nas je najvažnija reforma javnih preduzeća i ono gde smo kasnili, a u prvih 100 dana ćemo da odradimo, biće promene direktora mnogih firmi i to pre 4.avgusta, dodao je Vučić.

- Tu će biti krupnih, temeljnih promena. Ne možemo da idemo u bilo kakve mere i fiskalnu konsolidaciju, bilo bi besmisleno ukoliko ne idemo u reforme javnih preduzeća, ne idemo u rešavanje problema preduzeća u restruktuiranju...zato što će to da nam pojede sve što uštedimo – rekao je premijer.

Na pitanje Telegrafa kako je zadovoljan rezultatima Vlade u prvih 100 dana, ministar pravde je rekao da Vladi predstoji mnogo teškog rada.

- Vlada Srbije je dobila nedvosmislenu podrsku gradjana za teske i bolne reforme koje su neophodne kako bi se Srbija posle vise decenija vratila na put oporavka i prosperiteta. U protekla tri meseca ucinjeni su veoma bitni koraci koji su neophodni za oporavak Srbije. Ali svi moramo da budemo svesni cinjenice da je to samo pocetak i da nam predstoji puno teskog rada i zadataka koje moramo da ispunimo - rekao je Nikola Selaković.

Potpredsednica Vlade i ministrka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorane Mihajlović, smatra da je "ova vlada u datim okolnostima uradila najviše što se moglo" i uspela kao tim da se izbori sa prirodnom katastrofom koja je zadesila Srbiju, ali istovremeno i da usvoji "paket reformskih zakona od kojih zavisi budućnost naše zemlje i bolji život naših građana".

- Ministarstrvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na čijem sam čelu, ubrzalo je realizaciju mnogih krupnih infrastrukturnih objekata koji su u višegodišnjem zakašnjenju i koji su se gradili kao "Skadar na Bojani". Među njima je izgradnja Žeželjevog mosta u Novom Sadu, konačni završetak deonice Ub-Lajkovac na Koridoru 11, kao i ispunjavanje obaveza prema kineskom partneru koje su bile uslov da se započne sa radovima na deonicama Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig na ovom koridoru. Posle dve decenije konačno smo dobili i dozvolu američkih vlasti za sletanje aviona sa aerodroma "Nikola Tesla" na njihove aerodroma. Završena je prva faza restrukturiranja "Železnica Srbije", što je veoma važno za njihovo stavljanje na zdrave noge. Gradnjom drugog koloseka na pruzi Beograd-Pančevo konačno se krenulo i sa realizacijom ruskog robnog kredita sa kojom se predugo odugovlačilo - rekla je Mihajlovićka za naš portal i dodala da je Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji konačno je gotov i da "ovih dana kreće na javnu rapravu, a najvažnije je što će njegovim usvajanjem konačno biti skraćeni rokovi za izdavanje građevinskih dozvola."

- To je važan preduslov kako bi pokrenuli strane i domaće investicije i otklonili korupciju koja je već dugo prisutna u ovoj oblasti - naglasila je Mihajlović i dodala da su pokrenuti i prijemi opština, kao direktna komunikacija sa lokalnim samoupravama u cilju što bržeg rešavanja njihovih infrastrukturnih i drugih problema. 

- U narednim mesecima radićemo na nastavku reformi koje su uslov za ozdravljenje naše ekonomije i neophodna stepenica na putu ka Evropskoj Uniji, a najvažniji zadatak Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture biće završetak Koridora 10 do 2016. godine - najavila je ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

(D. Z.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravoslavac

    4. avgust 2014 | 09:17

    A sto ne pitate narod sta misli?

  • Jugosloven

    4. avgust 2014 | 07:10

    A rezultati?!

  • jagodinac

    4. avgust 2014 | 08:59

    Sta bi tek bilo da nisu ispunili sva predizborna obecanja? Vec teku med i mleko. Kako ce tek biti za par godina. Imacemo novu Shvajcarsku u Evropi na Balkanu i zvace se Srbija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA