Vučićeva vlada dobra, kažu stranci

Evropski funkcioneri i privrednici prvih sto dana Vlade Srbije ocenjuju više nego uspešno, a kao najveću prednost navode svest o neophodnosti reformi i posvećenost ispunjavanju obećanog

  • 54

Jedan od stranih savetnika srpske vlade Franko Fratini smatra da je vlada koju savetuje ostvarila izuzetno pozitivne rezultate tokom prvih 100 dana rada.

Bivši šef italijanske diplomatije i evropski komesar kaže da je razlog dobrih rezultata vlade premijera Aleksandra Vučića poverenje građana koje premijer uživa, te da i on i vlada imaju kapacitet da idu napred u obnovi srpske privrede, borbe protiv korupcije, jačanja pravnog sistema i napredovanja ka članstvu u EU.

- Mislim da u svim ovim oblastima premijer Vučić radi dobro, vlada je motivisana - izjavio je Fratini Tanjugu.

Predsednik Italijanskog instituta za međunarodne organizacije i jedan od međunarodnih savetnika srpske vlade, uveren je da će Srbija i njena vlada biti u stanju da prevaziđu tešku ekonomsku situaciju i da postignu važne rezultate na planu približavanja EU.

- Tokom mojih poslednjih sastanaka u Beogradu u maju, uočio sam napredak u ispunjavanju onog što je obećano, svih onih planova koji su u programu vlade - rekao je Fratini.

Upitan kako vidi napredak Srbije, imajući u vidu obećanje premijera da će izvršiti sveobuhvatne reforme u cilju oporavka privrede, finansijske konsolidacije i napretka ka EU, Fratini kaže:

- Da, mislim da će premijer i vlada biti u stanju da prevaziđu teške situacije, koje ne pogađaju samo Srbiju, već i celu Evropu i da će uspeti da postigne važne rezultate na planu pridruživanja EU - rekao je on.

Kad je reč o izazovima za Srbiju u narednim mesecima, Fratini kaže da će to biti otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU.

- Najveći izazov je otvoriti pre kraja godine ne samo poglavlje 32 o finansijama, već i poglavlja 23 i 24 (reforma pravosuđa, pravda i bezbednost), kako bi tokom 2015. bilo moguće konkretno primeniti ta dva ključna poglavlja - rekao je Fratini, koji je svojevremeno bio komesar EU upravo za pravosuđe.

BONE: TEŽAK POČETAK, TREBALO VREMENA DA SE KRENE

Direktor Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu Henri Bone ocenio je da je ohrabrujuće to što je Vlada Srbije uvidela potrebu za reformom važnih zakona, poput Zakona o radu, i što je svesna da ne treba gubiti vreme.

Građani Srbije su, prema njegovom mišljenju, takođe pokazali da su spremni za reforme i da razumeju potrebu da se menja društvo u cilju napretka.

- Tu volju i podršku vlada mora sada da iskoristi za otpočinjanje reformi i da konačno pokaže rezultate - rekao je Bone Tanjugu, povodom 100 dana rada vlade.

On je primetio da je vlada imala naročito težak početak mandata, i da je malo predugo trebalo da se krene u reforme.

Bone takođe ukazuje da su reforme koje vlada najavljuje zaista velike, a problemi kompleksni, te da je u takvim okolnostima uvek neophodno uključiti i opoziciju i druge faktore civilnog društva.

Vlada nije jedina koja ima odgovor na sva pitanja, nužni su razgovori o sprovođenju reformi, jer će one, navodi nemački anačitičar, pogoditi sve i potreban je otvoren dijalog.

- Zbog toga mislim da je ubuduće o svim planiranim reformama potrebano razgovarati onoliko vremena koliko je potrebno, u parlamentu i u javnosti, i omogućiti da se čuju sva mišljenja, kako bi se pronašli najbolji mogući odgovori na sve probleme koji Srbija ima - rekao je Bone.

MANCO: REFORME NEMAJU ALTERNATIVU

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco ocenio je da je jedna od najvažnijih stvari koje je Vlada Srbije pokazala otkako je stupila na dužnost - svest da nastavak neophodnih reformi bez odlaganja nema alternativu.

- Važno je usvojiti zakone pre isteka prvih sto dana - rekao je Manco Tanjugu i dodao da čestita Vladi prvih 100 dana rada, uz uverenje da će i u narednim danima biti isto tako produktivna.

Manco je primetio da je realizacija programa reformi koje je premijer Aleksandar Vučić najavio pre tri meseca u parlamentu predstavljala ambiciozan cilj i bez tragičnih posledica poplava u maju, ali da je vlada bez obzira na to pokazala visok stepen posvećenosti.

- Ta snažna opredeljenost biće potrebna kada se vlada i zemlja uskoro budu suočili sa novom fazom implementacije reformi. Tada će Vladi biti potrebna podrška Evrope i to na sve načine i svim sredstvima koji su na raspolaganju zemlji kandidatu za članstvo - rekao je italijanski ambasador.

Manco ukazuje i da je sadašnjost Srbije evropska i to ilustruje podacima da Srbija sa EU ostvaruje 60 odsto uvoza i izvoza, kao i da je Evropa daleko najveći investitor i donator.

- Mnogi Srbi doživljavaju Evropu kao stvarnu i već postojeću realnost: pitajte 1.450 srpskih studenata koji su do sada iskusili dobrobit programa Erazmus Mundus (program EK s ciljem unapredjenja visokog školstva i razumevanja ljudu putem akadaske saradnje) - rekao je Manco.

Kako je dodao, Srbija i EU dele iste prioritete: ekonomski rast i zaposljavanje.

- I dobro je što vaša Vlada u ovih prvih sto dana pokazuje toliku angažovanost. Mislim pri tome na reforme tržista rada, što će potpomoći da se pokrene ekonomski rast, unapredjenje poslovne klime i napore da se srpska ekonomija učini transparentnijom, konkurentnijom i atraktivnijom za nove investicije - ističe Manco.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA