AKCIJA TELEGRAFA - 12 PARTIJA ZA 4 SATA (2. deo): Velju zanima da li sam krimos, a Dinkić traži sponzorstvo!

Kod Tadićevih najveća gužva za učlanjenje, LDP ima najbolju kafe kujnu, a kod Palme postaneš član partije za 10 sekundi

  • 5

Novinarka Telegrafa.rs dokazala je nemoguće: uspela je da za nešto više od četiri sata zakuca na vrata 12 najvećih stranaka u Srbiji i da se učlani u skoro svaku od njih. Drugi deo ove nemoguće misije prenosimo danas...

Prošlo je tek dva sata, a moja torba puna je propagandnog materijala iz šest partija u koje sam se učlanila. Ostalo mi je još toliko. Idemo...

13:11 NOVA SRBIJA: DA LI STE OSUĐIVANI?

Na putu do članske karte najpre mi stoji interfon. Malo mi je neprijatno što na sred prometne ulice moram da kažem: "Dobar dan, ja bih da se učlanim". Ali dobro, sve za partiju i ideju! U prostorijama NS-a samo jedna gospođa. Ovde je pristupnica nešto drugačija od ostalih.

- Da li ste osuđivani i da li se protiv vas trenutno vodi neki postupak? - pitaju kod Velje.

Zanimljivo je i da je na pristupnici Nove Srbije pitanje krsne slave drugo po redu, odmah ispod imena, a pre ličnog i broja lične karte. Članska karta se dobija kasnije, kada pristupnica prođe proveru.

13:50 UJEDINJENI REGIONI SRBIJE: DA LI BISTE NAS NOVČANO POMOGLI?

Druga po obimu pristupnica nekoj partiji. Sastoji se iz dva dela - u prvom traže osnovne lične podatke, dok u drugom moram da dam precizne podatke o obrazovanju, profesiji, veštinama, stranim jezicima koje govorim i vozačkoj dozvoli. Ovo je prva i jedina partija u kojoj sam odmah morala da se izjasnim da li bih je nekada novčano pomagala. Takođe, ovo je prva, ali ne i jedina partija čije su pristupnice pisane latinicom.

14:10 SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA SRBIJE: SVE ZA DVE SEKUNDE, ALI ČLANSKU NE DAMO

Ovde sam se verovatno najkraće zdržala. Dobila sam pristupnicu i popunila osnovne podatke. Člansku kartu ne daju.

14:40 JEDINSTVENA SRBIJA: VAŠE JE SAMO DA SE POTPIŠETE

Lako ih je pronaći kao Srpsku naprednu stranku. Kad sam uspela, u hodniku me je čekala ljubazna sekretarica. Ovo je jedino mesto, osim u SRS-a, na kome mi je neko tražio ličnu kartu. Pristupnicu popunjava sekretarica, moje je samo da je potpišem. Člansku kartu dobila sam u roku od desetak minuta. Dok sam čekala objasnili su mi gde se organizuju tribine i okupljanja u mojoj mesnoj zajednici, kako bih se što pre aktivirala.

15:10 LIBERALNO-DEMOKRATSKA PARTIJA: SOK, ČAJ I KAFA

Simina 41 je adresa na kojoj sam srela definitivno najljubaznije partijsko osoblje. Bez da sam tražila, nudili me sokom, čajem ili kafom, a zatim su mi detaljno objasnili kako da popunim pristupnicu. Takođe, objasnili su mi na koje sve načine mogu da budem angažovana, u skladu da mojim preferencijama i potrebama partije. Za članove ove partije ne postoje članske karte, a pristupnica je, kao u URS-u, ispisana latinicom.

15:30 DEMOKRATSKA STRANKA: UPIŠITE JMBG!!!

Adresa u Krunskoj nije pravo mesto za onoga ko želi da postane član partije. Ljubazno su me uputiti na jedan od opštinskih odbora. U onom za opštinu Zvezdara atmosfera je užurbana i prilična je gužva. Plavo-žutu pristupnicu popunjavam u jednoj od kancelarija i prvi put nisam jedina koja to radi. Pritom, partija me s čak tri znaka uzvika opominje da je upisivanje jedinstvenog matičnog broja - obavezno!!! Nakon što sam im dala podatke, obećavaju da će me zvati, čim moji podaci prođu proveru.

 

EPILOG: NIKOG NE ZANIMAJU IDEJE, DAJ SAMO JOŠ JEDAN GLAS

Među ovim partijama postoje brojne razlike ili se one makar trude da biračima prikažu da postoje. Ipak, da li zbog toga što je izborna godina ili su sve partije sigurne da su baš one najbolja opcija za članstvo, tek, nikome zapravo nije bilo važno zašto sam ja došla baš kod njih. To me nigde nisu pitali.

Moji motivi, ideje, razlozi pristupanja, pa čak i znanje o istoriji partije - nikoga ne zanimaju. Samo da im postanem još jedan siguran glas.

(Milica Stojanović / Foto: Vlada Lukić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nelli

    15. mart 2012 | 13:15

    pa ovako ima više članova stranaka nego stanovnika Srbije!

  • milena

    15. mart 2012 | 11:42

    mala, svaka čast! ogolila si do koske svu bedu naše politike... bitno im je samo da nagomilaju ljude na partijskim spiskovima kako bi u centralama budžili broj `drugova članova`... jad i beda, a s druge strane, vrh ideja i realizacija... još jednom, palac gore zo novinarku! :)

  • Grof

    15. mart 2012 | 10:55

    Bravo, svaka cast na ideji i tekstu...kako to da ti niko nije ponudio "viskic sa hledom" :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA