VUČIĆ NAJAVIO DOLASKE SVETSKIH LIDERA U SRBIJU: Moguće je da organizujemo samit u Beogradu!

- Ako na nekoga treba da postoji pritisak i ako on postoji to će pre svega biti na predsednika Vlade. Ja to nisam doživljavao kao pritisak - kaže premijer Aleksandar Vučić

  • 11

Veliki broj evropskih i svetskih lidera trebalo bi krajem jeseni, prema rečima premijera Srbije Aleksandra Vučića, da poseti Srbiju, a moguće je i održavanje velikog samita evropskih lidera.

Vučić je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, najavio mogućnost održavanja samita evropskih lidera u decembru u Beogradu, koji bi Srbija organizovala zajedno sa premijerom Narodne Republike Kine.

On je istakao da će od naredne nedelje boraviti u Kini gde će se "boriti" da u Srbiju u decembru dođe kineski premijer Li Kećijang.

- Imamo velike izglede da dovedemo, ali ne samo kineskog premijera, već još 16 premijera centralne i istočne Evrope na samit koji bi, zajedno sa nama, organizovao kineski premijer ovde u Beogradu. To bi bio najveći skup koji bismo u Beogradu i Srbiji, imali posle Josipa Broza. Očekujem da to bude u decembru - rekao je premijer.

Premijer Srbije dodao je i da očekuje dolazak i albanskog predsednika Vlade Edija Rame, šeika Mohameda bin Zajeda al Nahjana. Vučić je rekao da se očekuje i potvrda dolaska predsednika Ruske Federacija Vladimira Vladimiroviča Putina.

- Čekamo potvrdu i za dolazak Vladimira Vladimiroviča, a ako ona bude, to bi bilo 19. ili 20. oktobra, na Dan oslobođenja Beograda - rekao je Vučić.

NISAM OSETIO NIKAKAV PRITISAK EU

Premijer Srbije Aleksandar Vucicć izjavio je danas da iz EU nije osetio pritisak na Srbiju za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji zbog situacije u Ukrajini i poručio da će njegov stav da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, ostati nepromenjen.

Vučić je na pitanje novinara da prokomentariše izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da očekuje jači pritisak EU na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, rekao da ako pritisak na nekoga treba da postoji, onda je to na premiejra, ali da on taj pritisak nije osetio.

- Ako na nekoga treba da postoji pritisak i ako on postoji to će pre svega biti na predsednika Vlade. Ja to nisam doživljavao kao pritisak. To su bili razgovori, ne, uvek laki. Mislim da se poštuje pozicija Srbije, a mi brinemo o Srbiji - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, na funkciju premijera izabran je da bi radio sve što može u interesu građana Srbije "iako su mnogi mislili da neki drugi upravljaju ovom zemljom".

- Mi se nalazimo na evropskom putu, ali Srbija nije uvela sankcije Rusiji. Srbija ima više razloga za to i smatra da je to za nju i njene građane najbolja moguća politika. Da li ćemo takav politički stav uspeti da održimo ili će doći do političkih promena to je već druga stvar, ali sam lično veoma odlučan da taj stav Srbije zadržimo. Nikada ne znate ko može da napravi neku novu većinu - ne bih to isključio - rekao je premijer.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • perkan

    4. septembar 2014 | 13:29

    Zahvaljujuci Aleksandru Vucicu Srbija je postala pozeljan partner u svetu i konacno sa svima mozemo razgovarati na ravnopravnoj osnovi...

  • pirlo

    4. septembar 2014 | 13:29

    Najava ovih poseta je jos jedan dokaz da nasi inostrani partneri veruju u ono sto nasa vlada i njen premijer rade...treba graditi diplomatske i ekonomske odnose sa svima...

  • bojann90

    4. septembar 2014 | 18:39

    Ovo nam je potrebno i te kako! Super vest!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA