Srbija nije neutralna čim je izabrala EU!

- Ne bih rekao da je Srbija neutralna. Srbija se nalazi u pregovaračkom procesu o članstvu u EU. Vaša država se odlučila za evropski put i izabrala je da bude članica EU - rekao je nemački ambasador Hajnc Vilhelm

  • 74

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm ocenio je da Srbija nije neutralna, jer se odlučila za evropski put i izabrala da bude članica EU.

- Ne bih rekao da je Srbija neutralna. Srbija se nalazi u pregovaračkom procesu o članstvu u EU. Vaša država se odlučila za evropski put i izabrala je da bude članica EU - rekao je Vilhelm za današnji "Kurir".

Vilhelm je dodao i da razume istorijske, kulturne i verske veze s Rusijom, ali da misli da postoji jasna odluka i želja srpske vlade da postane članica EU.

- Za januar je zakazan početak pregovaračkog procesa, a od zemlje kandidata i zemlje koja pregovara očekuje se da podržava političke odluke koje donosi EU -  rekao je nemački ambasador.

Povodom započinjanja pregovora o članstvu u EU, Vilhelm je rekao i da je "nesumnjivo da je napredak Srbije očigledan", i da to niko ne može da ospori.

- Veliki koraci su učinjeni, a ključno je potpisivanje Briselskog sporazuma - zaključio je Vilhelm za "Kurir".

Upitan da prokomentariše posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu 20. oktobra, ambasador Nemačke ocenio je da je povod te posete jasan - godišnjica oslobođenja Beograda uz pomoć Rusa od Nemačke.

- Beograd je uz pomoć Rusa oslobođen od Nemačke. Srbija ima jake veze s Rusima, a gospodin Putin dolazi u Nemačku, zašto ne bi došao u Srbiju? -  ocenio je Vilhelm.

Vilhelm je istakao da je nemačka vlada, organizovanjem konferencije u Berlinu, kojoj je prisustvovalo osam premijera zemalja Zapadnog Balkana, pokazala da ceni taj region i da želi da on bude deo evropske porodice naroda.

Na pitanje da li je Nemačka podržala projekte na kojima bi države Zapadnog Balkana radile zajedno, a koje je premijer Srbije Aleksandar Vučić predstavio u Berlinu, Vilhelm je odgovorio:

- Da razjasnim - konferencija u Berlinu imala je, pre svega, politički karakter, a ne da Nemačka direktno učestvuje u investiranju. Postoje fondovi EU, Svetske banke, postoje različite finansijske institucije. Uveren sam da je premijer Vučić, predstavljajući ideju, naravno, na umu imao i predloge kako bi ti projekti mogli da se finansiraju - rekao je.

Nemački ambasador je najavio i da će jedan veliki proizvođač mesa doći u Srbiju, a radi se o velikom investitoru i o investiciji od nekoliko miliona evra. Takođe, nemački ministar ekonomije će doći u Srbiju, kao i ministar poljoprivrede.

Vilhelm je rekao i da očekuje da će Vlada Srbije uraditi sve što je u njonoj moći kako bi parada ponosa bila organizovana.

- Srbija ima jaku policiju i parada može da bude održana ukoliko vlada to želi - kaže nemački ambasador.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija-Ubija

    6. septembar 2014 | 12:02

    Mozda jeste zelja srpske vlade ali ne i gradjana Srbije !!!

  • Saka

    6. septembar 2014 | 13:58

    Nije tacno da Srbija mora da radi po diktatu EU jer EU nije drzava vec zajednica nezavisnih drzava gde svaka pojedinacna drzava ima pravo da vodi spoljnu politiku u skladu sa svojim interesima. Primer toga je da ni sve drzave EU nisu priznale tzv.nezavisnost Kosova. Mi samo ako smo maloumni treba da zabadamo noz u ledja Rusiji i vodimo tudje ratove. Zanima me i kakvu to kooperativnost ocekuju od nas kada su priznali nezakonitu secesiju Kosova? Zanima me i kako mi mislimo da udjemo u EU jer sam siguran da nas nece primiti bez priznavanja Kosova? Cela situacija mi je previse nenormalna i mislim da je vreme da rascistimo sa njima da znamo na cemu smo.

  • ANTE BAN

    6. septembar 2014 | 12:26

    Svim "nevjernim Tomama" preporučam da pročitaju tekst pod naslovom "SRBIJA SVE BLIŽE ODLUCI DA OKRENE LEDJA RUSIJI" u BLIC-u od prekjučer. Tu ćete saznati puno toga što nama iz susjedstva ne vjerujete, misleći da vas lažemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA