Srpske partije nije sramota što ne proveravaju koga učlanjuju

Kako je moguće da je učlanjenje u srpske stranke tako slabo kontrolisano i da li je partije makar malo sramota zbog toga, istraživao je Telegraf samo dan nakon što smo objavili da se naša novinarka učlanila u 12 partija za 4 sata

  • 0

Ko god da si, samo daj glas!

Akcija Telegrafa u kojoj je novinarka uspela za četiri sata da postane član 12 partija, pokazala je da su, ma koliko se razlikovale, srpske stranke složne u jednom - svaki glas je zlata vredan, čiji god bio.

Tako nikoga nije zanimalo zašto je izbor za učlanjenje pao baš na njihovu partiju, a još manje ideje i inicijative. Izuzev Nove Srbije, nikoga nije interesovalo ni da li im je budući član osuđivan. Lične karte se retko ko setio.

Kako je moguće da je učlanjenje u srpske stranke tako slabo kontrolisano i da li je partije makar malo sramota zbog toga?

Naprednjaci kažu da imaju poverenja u svoje buduće članove. Nebojša Stefanović iz ove partije objašnjava da se podaci daju dobrovoljno.

- Malo kasnije članove obaveštavamo o akcijama  i planovima, a tokom vremena se vidi da li je neko zaista zainteresovan za stranku. Pretpostavlja se da niko ne dođe da laže. Razlog pristupanja se ne traži, jer se pristupnica prosleđuje vašem matičnom odboru, pa vas onda zovu i pitaju i za stavove - navodi Stefanović.

Dubravka Filipovski, potpredsednica NS-a, kaže da se razlozi za učlanjenje popunjavaju u pristupnici, a da se kasnije na osnovu njih odlučuje da li će vas stranka prihvatiti.

- Smatramo da bi traženje lične karte bila uvreda za građane, zato im tražimo da sami upišu JMBG, jer se to lako proveri. Naravno da pitamo da li su osuđivani, to je važno i zbog verodostojnosti podataka, ali i zbog drugih stvari - ističe Filipovski.

Učlanjenje u SPO se takođe zasniva na poverenju jer, kako kaže poslanik Aleksandar Čotrić, potencijalne članove ne žele ni na šta da obavezuju.

- U principu se lična karta traži da bi znali koga učlanjujemo, ali je moguće da je neko od službenika napravio propust. Nije uobičajeno da ih pitamo zašto baš kod nas, jer pretpostavljamo da imaju dobre namere, kao i većina naših članova. Kod nas su članovi iz tri razloga - program, Vuk Drašković i ideologija koju negujemo već 22 godine - tvrdi Čotrić.

U URS-u kažu da je logično da je pred izbore nešto veći priliv ljudi u stranku, ali da je reč o jednom od mitova da će zbog toga dobiti posao.

- Ne pitamo ljude zašto su izabrali baš nas zato što se na sednici Odbora prilikom predstavljanja novih članova oni izjašnjavaju o tome. Što se tiče finansiranja, savršeno je logično da pitamo da li su spremni da u nekom trenutku daju donacije i koliko, zato što smo stranka koja se finansira legalno - kažu u Dinkićevoj stranci.

Funkcioner SRS-a Nemanja Šarović napominje da prilikom učlanjivanja radikali traže osnovne podatke, a da se u pristupnicu beleži sve ostalo, od stručne spreme, zvanja, telefona i adrese.

- Nismo policija da proveravamo da li su članovi i neke druge stranke ili više njih. Da bi postali funkcioneri, članovi moraju neko vreme da provedu u stranci, da se angažuju i postignu neke rezultate - objašnjava Šarović.

Ostale stranke, čije je redove pojačala naša koleginica, nisu želele da komentarišu način učlanjivanja. Među njima su DS, LDP, DSS, SPS, JS, SDPS i PUPS.

Ipak, put do članske karte u svakoj od njih je skoro isti - brz i lak.

(M. S. / A. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA