Kirbi: Kakav je bezbednosni sektor, takvo je i društvo!

- I u SAD borba protiv korupcije u institucijama sektora bezbednosti traje neprekidno i nijedan sistem, pa ni naš nije savršen - rekao je američki ambasador i dodao da su srpske vlasti prepoznale značaj principa transparentnosti i da će SAD i dalje podržavati izgradnju jakog i odgovornog sektora bezbednosti u Srbiji

  • 4

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi izjavio je danas da institucije u sektoru bezbednosti moraju da budu transparentne u tom radu i da štite građane bez obzira na njihovu rasnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost i ocenio da "kako se one ponašaju, tako funkcioniše i jedno društvo".

- Čak i u bezbednosnom sektoru mora da se napravi prava mera između poverljivosti i transparentnosti - rekao je Kirbi otvarajući konferenciju "Partnerstvo za integritet u sektoru bezbednosti" u hotelu Zira.

Prema njegovim rečima, srpske vlasti su prepoznale značaj principa transparentnosti i SAD će i dalje podržavati izgradnju jakog i odgovornog sektora bezbednosti u Srbiji.

On je podsetio i na reči srpskog premijera Aleksandra Vučića koji je rekao da će elementi transparentnosti biiti uključeni u Strategiju za borbu protiv korupcije.

On je rekao da u tome ključnu ulogu imaju parlament, ali i snažne organizacije civilinog društva koje mogu da daju veliki doprinos u tom cilju.

- I u SAD borba protiv korupcije u institucijama sektora bezbednosti traje neprekidno i nijedan sistem, pa ni naš nije savršen - rekao je Kirbi, podsetivši na slučaj crnog tinejdžera koga je ubio beli policajac u američkoj državi Misuri.

Kirbi je istakao da su bezbednosne službe od krucijalnog značaja i da treba da stvore uslove za razvoj i drugih demokratskih institucija.

- Bezbednosne strukture su osnovni građevinski blok za jedno demokratsko društvo - rekao je ambasador, ali je upozorio da mnoge države imaju velike i skupe organizacije poput vojske, policije, obaveštajnih agencija koje koriste za represiju umesto da štite ljudska prava.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dr dabic

    17. septembar 2014 | 11:08

    Nema vise pijanog jelcina i prodanog gorbacova Putin vodi pravoslavnu bracu a ovo u Iraku je vas orginalni proizvod jos kad siptAri zapucaju na vaše baze

  • Milos

    17. septembar 2014 | 10:48

    Zasto se Americki ambasador malo po malo pa javi u lokalnim medijima. Taj covek ima nesto da kaze svakog dana.

  • pirlo

    17. septembar 2014 | 22:24

    Podrska ovoj vladi koja se prva uhvatila u kostac sa ovim problemom koji decenijama potresa nase drustvo, podrska inostranih partnera mnogo znaci...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA