EKSKLUZIVNI INTERVJU VLADIMIRA PUTINA: Obamin pristup Rusiji je neprijateljski!

U prvom intervjuu nekom mediju na postjugoslovenskom prostoru, predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin istakao je značaj dostojnog obeležavanja velikih antifašističkih jubileja poput 70-godišnjice oslobođenja Beograda, ali i kritikovao američku ubeđenost u sopstvenu izuzetnost

  • 8

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u intervjuu beogradskoj "Politici" da su rusko-srpski odnosi u usponu, da je pristup SAD prema njegovoj zemlji neprijateljski, kao i da je neophodno deblokiranje situacije sa "Južnim tokom".

- Što se tiče perspektiva rusko-američkih veza, uvek smo težili otvorenim, partnerskim odnosima sa SAD. Međutim, zauzvrat smo od strane SAD dobijali različite primedbe i pokušaje mešanja u naše unutrašnje poslove - rekao je ruski predsednik.

- Zatim je i predsednik Barak Obama s tribine Generalne skupštine UN uključio "rusku agresiju u Evropi" u spisak tri glavne pretnje za čovečanstvo danas, zajedno sa smrtonosnom groznicom ebolom i terorističkom grupom "Islamska država", naveo je Putin u intervjuu.

Vladimir Putin je istakao i da je Vašington počeo da krivi Rusiju za krizu u Ukrajini nakon što su njegovi "štićenici" svojim "razuzdanim nacionalizmom izazvali neraspoloženje značajnog dela Ukrajine".

Pričajući o sankcijama protiv Rusije, Putin je rekao da im je cilj iluzoran ako im je cilj izolovanje Rusije.

- O kakvoj težnji prema deeskalaciji sukoba u Ukrajini može da se govori ako se odluke o novim paketima sankcija donose i sankcije uvode skoro istovremeno s postizanjem dogovora o pokretanju mirovnog procesa - zapitao je ruski predsednik.

Komentarišući odnos Rusije i Srbije, Putin je istakao da je Srbija bila i ostaje jedan od ključnih partnera Rusije na jugoistoku Evrope.

- Naše zemlje i narode ujedinjuje viševekovna tradicija prijateljstva i plodne saradnje. Razvoju takvih odnosa doprinose zajednički interesi u politici privredi, kulturi, kao i u drugim sferama života. Danas su rusko-srpski odnsosi u usponu - istakao je Putin.

Predsednik Rusije je rekao da je ubeđen da će projekat "Južni tok" biti doprinos sveobuhvatnoj energetskoj bezbednosti Evrope.

- Neophodno je deblokiranje situacije sa "Južnim tokom". Ubeđeni smo da će ovaj projekat dati bitan doprinos sveobuhvatnoj energetskoj bezbednosti Evrope. Od toga će dobiti svi, i Rusija i evropski potrošači, uključujući i Srbiju - objasnio je Putin.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PUTINE SRBINE

    16. oktobar 2014 | 14:50

    Putina za predsednika!

  • Debeli Dodik

    16. oktobar 2014 | 15:34

    Putin Car srba

  • Luka

    17. oktobar 2014 | 15:10

    Bez Rusije znatno je otezan opstanak Srbije kao drzave, zato uvek zelimo dobrodoslicu Velikom coveku Vladimiru Putinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA