Sve o poseti Vladimira Vladimiroviča Putina Srbiji! (VIDEO) (FOTO)

Pratite uživo na našem portalu dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina u Beograd povodom obeležavanja 70-godišnjice oslobođenja srpske prestonice i pobede nad fašizmom, kao i 100 godina od početka Prvog svetskog rata

  • 10

Ruski predsednik Vladimir Putin stigao je u Beograd gde će razgovarati sa državnim vrhom i prisustvovati obeležavanju 70-godišnjice oslobođenja Beograda i pobede nad fašizmom i 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Ovim povodom održava se velika vojna parada, koju UŽIVO možete da pratite na portalu "Telegraf".

15:40 - Javno obraćanje premijera Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina

Između ostalog ocenjeno da je Ruska Federacija uvek štitila teritorijalni suverenitet Republike Srbije i zaključeno da će potpisanim sporazumima mnogo učiniti oko zapošljavanja građana naročito u Šumadiji. Vučić je istakao i da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i izrazio zahvalnost zbog Putinove posete.

- Dobre vesti za građane Srbije: Mi smo sve naše odnose iz energetike blizu da u potpunosti rešimo, a rešavaćemo ih partnerski. Predsednik Putin je moju možda drsku molbu uslišio, jer ćemo imati određenu kvotu za izvoz "fijata" u Rusiju, a imaćemo neuporedivo veću mogućnost izvoza sira i namaza u Rusiju. Pokazali smo da smo prijatelji Rusije i kada je to teško, jer nismo uvodili sankcije Rusiji i ova Vlada to neće činiti.

Putin: Nečija nevolja može nekome biti korisna

- Pregovori su bili konstruktivni, potvrdili smo plan saradnje. Naši odnosi se razvijaju dobro. Danas je Srbija značajno povećala izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju i porastao je na 150 miliona dolara. Ako realizujemo današnje sporazume, za kratak period taj izvoz može da bude 500 miliona dolara. To je dobro i za Rusiju, jer postoje slobodne niše posle sankcija Rusiji. Nečija nevolja može nekome biti korisna. Sve vreme se trudimo da se kosovski problem reguliše kroz rezoluciju 1244. Imamo veoma čvrste odnose na političkom nivou.

15:25 - Potpisivanje sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije

Potpisani su sledeći sporazumi: Sporazum sa Ruskim železnicama o rekonstrukciji severnih delova železnice u Srbiji, memorandum u oblasti energoefikasnosti i električnom snabdevanju, sporazum o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, sporazum o vojno-tehničkoj saradnji, protokol o razmeni podataka koji karakterišu cenu carine robe, protokol između Gaspromeksporta i Vlade Srbije, sporazum o uslovima prebivanja, privilegijama i imunitetu rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, sporazum o readmisiji.

14:05 - Tokom sastanka premijera Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, Vučić se ruskom predsedniku obratio prvo na ruskom, a potom na srpskom jeziku.

- Srbija nikada neće zaboraviti učešće sovjetskih trupa, snagu i broj ljudskih života koje ste uložili kako bi Beograd i Srbija bili slobodni. Ali, pošto znam da ste s predsednikom o tome razgovarali, i čeka vas 100.000 ljudi na paradi, a znate da sam težak čovek, ja ću da pređem na ove "manje važne stvari" i ekonomske probleme koji su za nas od ogromnog značaja, a ne važe dako važno kao ove druge stvari.

Vučić je rekao da će Rusija i Srbija imati veću robnu razmenu nego u 2013. godini, koja je do sada bila rekordna.

- Hvala što je Srbija jedina evropska zemlja koja može da izvozi svinjsko meso u Rusku Federaciju. Trudićemo se da povećamo ponudu. Znate da mi proizvodimo Fijat, ali to je "zdelano v Serbiji", pa vas molim da povećate izvoz tih automobila u Rusiju - rekao je Vučić.

13:52 - Tomislav Nikolić uručio orden Republike Srbije Vladimiru Putinu zahvalivši mu se na ruskom jeziku i istakavši da orden predstavlja znak uvažavanja i ljubavi srpskog prema ruskom narodu.

PUTIN: Prihvatam odlikovanje kao znak ljubavi Srbije prema Rusiji i ruskom narodu. Želim da vas uverim da će Rusija uvek prihvatati Srbiju kao najbližeg saradnika. Radiću sve da se odnosi Srbije i Rusije unapređuju. Da bi naša saradnja pomogla da se reše sukobi iz prošlosti.

Nikolić je zatim rekao na ruskom: "Dragi brate Vladimire, srpski narod se ponosi što ti nosiš najviši srpski orden".

13:35 - Putin: Ekonomske veze mogu biti i bolje

Putin: Hvala na pozivu za obeležavanje godišnjice oslobođenja. To je bila zajednička borba. Rusija zauzima principijelnu poziciju koja se bazira ne samo na prijateljstvu, nego i na međunarodnom pravu. Što se tiče trgovinskih veza, one mogu biti još bolje.

13:32 - Nikolić poželeo Putinu dobrodošlicu

- Moderno je da se prijateljstvo meri trgovinskom razmenom. Mi drugačije gledamo na priajteljstva. Srbija danas nema neprijatelja, ali ima manjih i većih prijatelja. Rusiju ubrajamo u velike prijatelje. Razmišljamo kao naši preci i učimo decu da razmišljaju kao mi. Sve nas vezuje - jezik, vera, poreklo, ali i to što smo uvek bili na istoj strani. Danas nam je dragocena podrška u teritorijalnom integritetu, posebno na KiM. To čuvate, iako biste mogli drugačije. Srbija u Rusiji vidi velikog saradnika i partnera. Srbija neće ugroziti moral lošim ponašanjem prema Rusiji. Ali, nemamo izbora, mi ne možemo drugačije.

13:15 - Putin stigao na plato ispred Palate Srbije, gde su ga dočekali najviši zvaničnici Republike Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

13:05 - Vođa čuvene pravoslavne moto braće "Noćni vukovi" Aleksandar Zaldastanov Hirurg nalazi se trenutno u Palati Srbija gde čeka dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina.

13:00 - Vladimir Putin se uputio ka Palati Srbije gde će u četiri oka razgovarati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, a zatim i sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

12:48 - Nikolić i Putin polažu cveće na Novom groblju

Predsednici Putin i Nikolić prisustvuju ceremoniji polaganja venaca na groblju Oslobodilaca Beograda. Cveće su položili uz intoniranje himni Ruske federacije i Srbije. Nakon toga su krenuli ka figuri Crvenoarmejca.

12:43 - Nikolić: Kako smo našli termin za posetu Putina

Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina je dogovorena ranije, a postojala je obostrana želja da prisustvuje proslavi 70 godina od oslobođenja Beograda, rekao je za RTS predsednik Srbije Tomislav Nikolić na aerodromu "Nikola Tesla".

12:23 - Putin stigao u Beograd (FOTO)

(Telegraf.rs / Ruptly.tv)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žorž

    16. oktobar 2014 | 13:49

    Car je stigao,dobro došao u Sbiju nek poživi 100 godina u zdravlju i veselju.

  • Ccc

    16. oktobar 2014 | 14:18

    Slava putinu...da nema njega ameri bi nam setali ovde ko da je sve njihovo

  • nela

    16. oktobar 2014 | 14:30

    ДОБРО НАМ ДОШАО (БРАТЕ ВЛАДИМИРЕ) ГОСПОДИНЕ ПРЕДСЕДНИЧЕ ПУТИНЕ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA