DA LI JE PREDSEDNIK SRBIJE SIGURAN? Veliki propust obezbeđenja Tomislava Nikolića! (FOTO)

Pitanje je koliko je dozvoljeno da se neposredno obezbeđenje predsednika ponaša opušteno i nonšalantno, ali je činjenica da su gorile predsednika Srbije gledale u nebo uživajući u akrobacijama avio grupe "Striži", dok je u isto vreme predsednik Rusije bio stalno pod budnim okom svog obezbeđenja

  • 48

U poslednje vreme se iz više razloga pokreće pitanje bezbedonosne slike Srbije, a jedan od razloga je i situacija u kojoj obezbeđenje predsednika Srbije nije pokazalo visok stepen profesionalnosti u svom poslu, pa je, umesto da motri na Tomislava Nikolića, uživalo u vojnoj paradi i posmatranju akrobatskih figura ruske avio grupe "Striži".

Naravno da je zanimljivo pratiti manifestaciju koja se posle 25 godina održava u Srbiji, ali baš kao što su i stručnjaci ukazali nakon vojne parade, usredsređujući pažnju na manifestaciju, umesto na samog predsednika, bezbednost Nikolića je bila ugrožena. Pored toga, slike koje kruže svim svetskim medijima, a na kojima se vidi da pripadnik obezbeđenja predsednika ne motri na situaciju, šalju lošu sliku o bezbednosnoj strukturi Srbije.

Interesantno je što se na istoj slici vidi i jasna razlika između stepena opreznosti obezbeđenja srpskog i ruskog predsednika. Dok Nikolićev "gorila" (prva slika - desno) s pažnjom posmatra let aviona, obezbeđenje Vladimira Putina (prva slika - levo), ne gleda u nebo, već motri na celokupnu situaciju i procenjuje bezbednost svog predsednika, ne ispuštajući Putina iz videokruga.

Pitanje je koliko je dozvoljeno da se neposredno obezbeđenje predsednika ponaša "opušteno i nonšalantno" i koliko su zapravo sigurni da je "situacija bezbedna", te da mogu da "se opuste i uživaju u manifestaciji". Istina je da oni koji stoje neposredno pored predsednika nisu jedini ljudi iz njegovog obezbeđenja, oni su samo najlakše uočljivi, ali su i radio vezom u kontaktu s pripadnicima obezbeđenja drugog i trećeg stepena.

Predsednika Srbije Tomislava Nikolića čuvaju pripadnici policije, jer se on opredelio za takvu vrstu obezbeđenja - što je uostalom i njegovo pravo.

Međutim, praksa je bila da predsednika države obezbeđuju specijalne antiterorističke jedinice "Kobre" Vojske Srbije, što je bio slučaj s bivšim predsednikom Borisom Tadićem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boxon

    21. oktobar 2014 | 07:40

    A sta da je napad na Putina bio sa neba a ovaj gleda ravno?

  • Dejan

    21. oktobar 2014 | 08:14

    Nemojte da smestate coveku. Mozda je za trenutak pogledao i tad je aparat skljocnuo. Ne tvrdim da je nase obezbedjenje dobro kao Putinovo, ali nemojte da provlacite coveka kroz linc. Dok je Toma citav, obezbedjenje mu je dobro.

  • Željko

    21. oktobar 2014 | 07:41

    Šta će ova naša živa duša... Ovaj Putinov gleda tako nešto svake godine po nekoliko puta,a naš jednom za ceo život ili ako je lakše za 25 godina...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA