Albanci na Kosovu pale i uništavaju srpske svetinje, pretvaraju ih u toalete! (VIDEO)

Na teritoriji Kosova i Metohije od 1999. godine do danas uništeno je, spaljeno i oštećeno 128 srpskih svetinja - crkava i manastira, a mnogi od njih nisu obnovljeni i trenutno služe kao deponije ili javni toaleti

  • 34

Na Kosovu i Metohiji od 1999. godine i povlačenja srpske Vojske, nakon bombardovanja SRJ, uništeno je, spaljeno i oštećeno preko 128 crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve. Mnoge od njih nisu obnovljene, a u međuvremenu neke su postale javni toaleti, dok se u drugima muzičke zvezde s Kosova skidaju i snimaju spotove.

Spisak od 128 uništenih, porušenih, spaljenih ili oštećenih srpskih crkava i manastira pojavio se na društvenoj mreži Fejsbuk, kao i detaljan datum kad je crkva ili manastir spaljen, porušen ili uništen.

Foto: kosovo.net

Foto: kosovo.net

Među njima ima toliko srpskih objekata koji su stariji i od same Kosovske bitke, pa i nekih vodećih zemalja sveta, kao što je SAD.

Tu se nalazi i crkva Hrista Spasa u Prištini u kojoj je albanska pevačica Era Istrefi snimila spot za pesmu “E dehun”, u kojem ona i njeni plesači polugoli igraju u nedovršenom pravoslavnom hramu koji je više puta bio na meti albanskih ekstremista!

Crkva Sv. Nikole u Prištini iz srednjeg veka, obnovljena 1830. sa ikonostasom u duborezu s početka 19.veka, više puta napadana je i kamenovana - 10. maja, 26. juna i 3. i 4. jula 2003. godine parohijski dom kraj crkve je takođe kamenovan, a crkvena kuća ispod crkve spaljena.

U vreme opšteg šiptarskog pogroma nad Srbima na Kosmetu 17. i 18. marta 2004. potpuno su spaljeni i srušeni od besne rulje šiptarskih terorista i crkveni dom i parohijska zgrada.

Sveštenik Miroslav Popadić je spašen tako što je u početku sišao u podrum parohijskog doma, a potom su došli ljudi iz Međunarodne policije iz Prištine i izveli ga.

SPISAK PORUŠENIH, ZAPALJENIH I UNIŠTENIH SRPSKIH SVETINJA PROČITAJTE OVDE!

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljana

    24. oktobar 2014 | 09:10

    Naša a ne njihova sramota. Nemamo ni jednog autoritativnog političara. Svet nas ne uvažava.

  • Django

    24. oktobar 2014 | 09:07

    Šta smo dozvolili. Bruka srpska!!!!

  • Aca

    24. oktobar 2014 | 08:46

    Primitivno pleme... Oni su daleko od civilizacije jedno 100-200godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA