Zbog ovih problema odnosi Srbije i Rusije nisu tako dobri!

Rudna renta, dug Srbije za gas, uslovljanje od strane EU da Južni tok ne prolazi kroz Srbiju, samo su neki od problema koji opterećuju odnose Srbije i Ruske Federacije

  • 30

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da za stanovništvo i preduzeća u Srbiji neće biti gasne krize i da će o tome lično pričati s šefom Kremlja Vladimirom Putinom.

Telegraf.rs donosi priču o stvarnim problemima na relaciji Beograd - Moskva. To su, pre svega, pitanja "rudne rente", kao i dug od preko 200 milona dolara Srbije Rusiji za gas.

Prema najavama premijera Vučića, najkasnije u sredu obaviće razgovor s Putinom i pokušati da sredi problem s Rusijom u vezi s tzv. "gasnom krizom". On je napomenuo da je reč o modelu finasniranja, načinu isplate i rokovima isplate srpskog duga koji, kako je rekao, niko ne spori.

Jedno od spornih pitanja je što Srbija mora da plati dug za gas koji je potrošen, a on iznosi oko 200 miliona dolara. Ukoliko svoje obaveze ne izmirimo, isporuka gasa biće nam smanjena za 28 odsto.

Pored ovog pitanja, problem je i deo duga koji Srbijagas ima prema Gaspromu još iz devedesetih, koji se plaća taksativno.

Ukupan dug Srbije za prirodni gas prema Rusiji iznosi 200 miliona dolara, od čega je Beograd sto miliona spreman brzo da isplati, saopštila je potpredsednica srpske vlade Zorana Mihajlović.

- Mi smo i ranije razgovarali o dugovima i naše dugove apsolutno priznajemo. Srbija nikada nije rekla da ne priznaje dugove. Dugujemo 200 miliona, od čega je sto miliona spremno za isplatu - rekla je Mihajlovićeva.

Stav da je Rusija dobro prošla kod privatizacije NIS-a i da zbog toga nešto duguje Srbiji ona vidi kao neodrživ.

Prema njenim rečima, Srbija i Rusija imaju partnerske odnose, na kojima će zasnivati rešavanje pitanja isplate duga. Potpredsednica je saopštila, ne ulazeći u detalje, da po njenim informacijama, Evropa očekuje smanjenje isporuka gasa iz Rusije, što će, takođe, dotaći i Srbiju.

Jedan od problema na relaciji Beograd - Moskva je i rudna renta, tačnije gubitak koji na osnovu međunarodnog sporazuma o kupovini NIS-a od strane Gaspromnjefta Srbija ima, a o tom problemu je pričao i premijer Vučić.

Srbija će zbog navodno privilegovanog položaja „Gaspromnjefta“, kome je omogućeno da do 2023. godine rudnu rentu umesto zakonskih sedam plaća samo tri odsto, Rusima pokloniti čak 640 miliona evra.

Koliko Srbija radi u korist svoje štete, pokazuje podatak da bi ruski energetski gigant u svojoj zemlji Rusiji za istu namenu morao da izdvoji blizu tri milijarde evra.

Zbog ovakve nerazumne odluke, čiji su koreni u kupoprodajnom ugovoru između „Gaspromnjefta“ i srpske vlade iz 2008, državna kasa Srbije je za proteklih šest godina zakinuta za blizu 240 miliona evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • predrag jovanovic

    3. novembar 2014 | 16:42

    Oni svoje znaju da traze a mi za nase nesmemo da pisnemo, sa Ukrajinom u ratu pa im spustaju cene, nas Bolide sisaju na Bratskoj osnovi kao Ovce, ps imamo bre najskuplji Gas u okruzenju, kakva Braca hvala takva nam nisu potrebna.A videcemo I za izvoz Fiata ima da nas ispale kao I za sve do sada, jedno veliko NE kao 1948.

  • Dragan

    3. novembar 2014 | 14:16

    Srecno Srbijo moja kada te Rusi brane i hrane .. veci neprijatelji ti ne trebaju. Da smo se ulizivali Amerima koliko Rusima , danas bi bili sila u Evropi...

  • Boki

    3. novembar 2014 | 15:10

    Pa kako sad to, zar Rusi nisu nasa braca za koju bi dali djesnicu ruku? Zar mi nismo jedan narod, za nas nema gas po nabavnoj ceni? Osvesti se narode Srbije - ljubav za ljubav, sira za pare!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA