RUSIJA ŠIRI SVOJU MOĆ U SRBIJI: Za mesec dana u Beograd došli Putin i patrijarh Kiril!

Za manje od mesec dana Beograd su posetila dva najuticajnija čoveka na svetu, jedan je predsednik Rusije Vladimir Putin, a drugi patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, što dovoljno govori o željama Kremlja da učvrsti svoj položaj na Balkanu

  • 62

Srbija je u vremenskom periodu, manjem od mesec dana ugostila dva visoka gosta iz Rusije - predsednika Rusije Vladimira Putina i patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, te je tako očigledan sve jači uticaj Kremlja na Beograd.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril stigao je u Srbiji gde će osveštati spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom i razgovarati sa najvišim crkvenim i državnim zvaničnicima.

Patrijarha Kirila na aerodormu "Nikola Tesla" sačekao je crkveni vrh i potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

- Naše crkve su vezane, da očuvaju poverenje medju narodima, što ima veliki značaj - rekao je Kiril novinarima po dolasku.

Patrijarh Kiril je takođe izrazio veliko zadovoljstvo što stupa "na ovu zemlju" i rekao da se oseća kao kod svoje kuće. Rusiju i Srbiju i narode dve zemlje povezuju istorija i kultura, kao i zajedinčko ratovanje, naveo je Kiril.

Tokom posete patrijarhu moskovskom i sve Rusije biće uručen počasni doktorat Bogoslovskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu zbog, kako je rečeno, izuzetnog doprinosa na naučnom polju.

Patrijarsi Irinej i Kiril će u subotu, 15. novembra u Devojačkom parku osveštati spomenik caru Nikolaju Romanovu, koji je nedavno proglašen svecem, a svoju posetu završiće nedeljnom liturgijom u Hramu svetog Save.

Podsetimo 16. oktobra u Srbiju i Beograd stigao je i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je prisustvovao i vojnoj paradi u čast 70 godina od solobođenja Beograda i razgovarao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dz-dz

    14. novembar 2014 | 20:24

    Nasi su neka dolaze koliko zele

  • Mile

    14. novembar 2014 | 20:23

    Samo tako, ako idemo s Rusijom, svet nas nece toliko gaziti iz razloga njivohov straha od Rusije, ali mi ocemo da sedimo na 2 stolice, a to nece moci tako jednostavno....

  • Xxx

    14. novembar 2014 | 19:57

    Neka hvala Bogu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA