GAŠIĆ U KINI: Potpisan Memorandum o saradnji srpskog i kineskog univerziteta odbrane!

Kineskoj strani ponuđeno je šškolovanje na osnovnim i poslediplomskim studijama u Vojnoj akademiji, generalšštabno i komandnošštabno usavrššavanje, specijalistički kursevi i drugi oblici usavrššavanja

  • 5

Ministar odbrane Bratislav Gašić, koji boravi u Kini, posetio je Specijalnu brigadu 38. združženog korpusa kineske vojske i obiššao Nacionalni univerzitet odbrane, gde je potpisan Memorandum o saradnji sa Univerzitetom odbrane u Beogradu.

Kineskoj strani ponuđeno je šškolovanje na osnovnim i poslediplomskim studijama u Vojnoj akademiji, generalšštabno i komandnošštabno usavrššavanje, specijalistički kursevi i drugi oblici usavrššavanja.

Tokom posete Specijalnoj brigadi 38. združženog korpusa kineske vojske, Gašiću je prikazana osposobljenost te elitne brigade, prenelo je Ministarstvo odbrane Srbije na svom sajtu.

Gaššić je juče, na početku posete Kini, razgovarao sa ministrom nacionalne odbrane Kine general-pukovnikom Čang Vanćiuenom o aktuelnim političko-bezbednosnim pitanjima.

Gašić i Čang zaključili su da su sveukupni odnosi dve zemlje veoma dobri i tradicionalno prijateljski, a potpisali su i Sporazum o vojnoj donaciji vrednoj 1,1 miliona dolara.

Gašić je zahvalio Ministarstvu odbrane Kine na donacijama u informatičkoj opremi i sanitetskim terenskim vozilima, kao i na pomoći posle majskih poplava u Srbiji.

Tokom susreta je istaknut značaj vojnoobrazovne saradnje dve zemlje, "a ministri odbrane razgovarali su i o daljem razvoju vojnoekonomske, vojnotehničke i vojnomedicinske saradnje".

Pre sastanka sa kineskim kolegom, ministar Gašić položio je venac na Spomenik narodnim herojima na Trgu Tjenanmen, navelo je Ministarstvo odrbane Srbije.

Tokom posete Kini, koja će trajati do 22. novembra, biće potpisani i Memorandumi o razumevanju i saradnji Ministarstva odbrane i kineske kompanije ZTE i o razumevanju između preduzeća Jugoimport SDPR i China Poly Group Corporation.

Gašić će se sastati i sa potpredsednikom Centralne vojne komisije generalom Fan Čanglongom i učestvovati u radu Foruma Sjangšan koji organizuje Ministarstvo nacionalne odbrane Kine, najavilo je ranije srpsko Ministarstvo odbrane.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    22. novembar 2014 | 12:24

    Puno hvala velikoj Kini na podršci oko rešavanja pitanja o Kosovu.

  • Alex

    22. novembar 2014 | 12:24

    Jako puno znači za Srbiju prijateljski odnosi sa Kinom

  • Jovana

    22. novembar 2014 | 12:24

    Partnerstvo je sa svima potrebno da imamo ali isto tako i da budemo neutralni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA