SRBIJA IZ SVAKE JUGOSLAVIJE IZAŠLA SVE MANJA: Evo kako su Tito, kralj i Sloba rasparčali zemlju!

Od 1918. godine stvaranjem Kraljevine SHS, živi duh jugoslovenstva u Srbiji, međutim kako su Jugoslavije dolazile i odlazile Srbija je teritorijalno postajala sve manja i manja

  • 72

Sve ideje, kao i svaka Jugoslavija koja je postajala od 1918. do 2006. godine su se raspale, a jedino što se može uočiti je to, da je Srbija iz njih izlazila, teritorijalno sve manja!

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, napravljena je baš na današnji dan 1.12.1918. godine, a na njeno čelo postavljena je dinastija Karađorđević, sa kraljem Aleksandrom I, sa prestonicom u Beogradu. Ona je kasnije preimenovana u Kraljevinu Jugoslaviju.

Srbija je tada u sastav nove i prve Jugoslavije ušla, kao teritorijalno najveća država i najjača, a prostirala se preko Vojvodine, Šumadije, Makedonije, pa čak i Bosne. Ova država je trajala sve do početka Drugog svetskog rata, kada su Nemci napali Srbiju 1941. godine.

Srbija je ulaskom fašita u nju, bukvalno rasparčana, delovi Vojvodine "pripali su Mađarskoj i NDH, Kosovo je palo pod Albaniju i Italiju, delovi Makedonije anektirani su od strane Bugarske, tako da je tzv. Nedićeva Srbija spala samo na Šumadiju i okolinu Beograda!

Posle Drugog svetskog rata komunisti formiraju Jugoslaviju na čelu sa Josipom Brozom Titom, kao državu sastavljenu od 6 federalnih jedinica i dve pokrajine - Srbija, je tako ostala na Šumadiji s Beogradom u čiji sastav su ulazile dve autonomne pokrajine Kosovo i Metojija i Vojvodina!

Sve do mračnih 90-tih ova država je opstajala i bila jedna od vodećih svetskih sila, međutim Slovenija predvođena Kučanom, Kacinom i Janšom krenuli su u rasparčavanje Titove Jugoslavije, pa je od nje ostala samo SRJ u čiji sastav su ulazile Srbija i Crna Gora, jer su i ostale republike sledile primer Slovenije i jedna po jedna bežale iz Federacije!

Posle mnogobrojnih muka da se ideja i uopšte Jugoslavija spase, od SRJ, pa do SCG, 2006. godine dolazi konačno do kraha jugoslovenstva, kada su se Crna Gora i Srbija razišle i svaka proglasila svoju nezavisnost.

Srbija je i iz ove poslednje SRJ i SCG izašla teritorijalno manja jer je u njih ušla kao država sa dve autonomne pokrajine, a iz nje ušla sa jednom, jer je Kosovo, gde su nakon bombardovanja SRJ 1999. godine ušle snage NATO-a proglasilo nezavisnost i sada se Srbija grčevito bori da vrati - jednog dana svoje nadležnosti nad "svojom teritorijom".

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xXx

    1. decembar 2014 | 20:34

    Srbija ili beogradski pasaluk potpuno isto

  • MNE

    1. decembar 2014 | 21:20

    Nikada Srbiji nije bilo bolje nego u SFRJ, pa mislite i pričajte šta god hoćete!

  • Božo

    1. decembar 2014 | 20:57

    Prosto rečeno mi srbi smo najbaksuzniji i najgluplji narod na svetu,to što se nama može desi to nema nigde,prvo jedan kralj upropastitelj(od onakvog oca!)da nas uvalu sa hrvatima i slovencima,da pravi neku jugoslaviju,to je izdaja neviđena,trebao se narod tad još pobuniti,posle tito srbomrtac,odvojio od nas bosnu,makedoniju,crnu goru,naselio milion albanaca na kosovu,tj kao da nam ga je i tad odcepio,pa dalje milošević,pa nato bombe,i sve do danas,NIKAD NIŠTA DOBRO 100 GODINA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA