Dačić: Da promenimo Ustav pre ulaska u EU

- Nesumnjivo je da bi bilo dobro da Srbija promeni svoj Ustav pred ulazak u Evropsku uniju, jer na taj način bi sve primedbe ili sugestije iz EU mogle da se nađu u novom Ustavu - ocenjuje ministar spoljnih poslova

  • 30

Srbiju niko ne uslovljava da odmah menja Ustav nakon otvaranja poglavlja 35, ali bi bilo dobro da promeni najviši državni akt pred ulazak u Evropsku uniju, rekao je potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

- Nesumnjivo je da bi bilo dobro da Srbija promeni svoj Ustav pred ulazak u Evropsku uniju, jer na taj način bi sve primedbe ili sugestije iz EU mogle da se nađu u novom Ustavu, ali da bi se utvrdilo poglavlje 35, treba najpre da dođe do pune implementacije onoga što je dogovoreno u Briselu - ocenio je Dačić za današnje izdanje lista "Danas".

Na pitanje da li je tačno da Berlin traži promenu srpskog Ustava i brisanje Preambule o Kosovi, čime se implicira priznavanje nezavisnosti Kosova, Dačić je istakao da niko pred Srbiju formalno nije postavio uslov da je priznanje Kosova uslov za ulazak u EU.

Povodom izjave austrijskog šefa diplomatije Sebastijana Kurca u NIN-u da bi bilo potrebno da pre ulaska u EU Srbija normalizuje odnose sa Kosovom uz pravno obavezujući dokument, Dačić kaže da je nakon toga usledilo objašnjenje da se njegove reči odnose na normalizaciju odnosa.

- Sebastijan i njegovi saradnici odmah su nakon objavljivanja te izjave poslali objašnjenje da to što je na naslovnoj strani NIN-a on nije izjavio, naročito ne u smislu da Srbija mora da prizna Kosovo. Objasnili su da je on samo ponovio ono što već stoji u stavovima Evropskog saveta da treba da se radi na normalizaciji odnosa - rekao je on.

- U tom smislu trebalo bi da bude potpisan neki pravno obavezujući dokument. Ali kakva je sadržina tog dokumenta, to u ovom trenutku niko u EU ne bi mogao da odgovori. Mi već radimo na normalizaciji odnosa sa Kosovom, ali zahteva za priznavanjem nezavisnosti Kosova nema, a ako ga bude, o tome ćemo se tada izjašnjavati. Za sada nema ničeg alarmantnog - istakao je Dačić.

Komentarišući izjavu Tomislava Nikolića da će Srbija morati da se izjašnjava između Kosova i Evrope, Dačić kaže da je Nikolić izjavu evropskog komesara Johanesa Hana, koji je rekao da EU neće primiti u svoj sastav zemlje koje imaju nerešena pitanja i koje taj problem mogu da prenesu u EU, protumačio tako da to podrazumeva da mi moramo da priznamo nezavisnost Kosova.

- Razni predstavnici EU imaju jasan stav o Kosovu i oni govore da Kosovo treba što pre da se prizna, ali zvaničnog zahteva nije bilo - istakao je Dačić.

Na pitanje da li vlada i predsednik različito čitaju stvarnost, Dačić je rekao da ne postoje disonantni tonovi niti različito shvatanje stvarnosti.

- Oko strateških ciljeva nema različitih shvatanja, naročito između predsednika i premijera. Međutim, ovde se znaju ustavne nadležnosti po kojima vlada utvrđuje i vodi unutrašnju i spoljnu politiku, a predsednik Republike predstavlja zemlju i pridržava se Ustava. Normalno je da u takvim odnosima ne moraju da postoje identični stavovi. U vreme dok su Milošević i Tadić bili predsednici, ta pitanja se nisu postavljala, jer je praktično vlada bila u senci predsednika - rekao je Dačić.

Uoči predstojeći stranačkih izbora u SPS-u, lider te stranke kaže da premijer Aleksandar Vučić ne utiče na njih.

- Vučić je premijer države koja je ušla u ozbiljne reforme, i koju su, na sve to, snašle mnogobrojne teškoće, od poplava do velikih međunarodnih kriza, poput ukrajinske. On se bavi investicijama, novim zakonima, priključenjem EU, i svakako nema vremena za bavljenje još i stranačkim pitanjima, pogotovo u SPS-u. To je naš posao, i umećemo sami da ga obavimo - dodao je Dačić.

Na pitanje da li to znači da su odnosi unutar vladajuće koalicije, kao i njegovi i Vučićevi dobri, Dačić je rekao: "Verujemo u isti cilj. Trudim se da mu pomognem da ga ostvarimo. Ono što je karakteristika i ove, i vlade u kojoj sam sam bio premijer, jeste to što su nam zadaci koji su pred nama bitniji od bilo čega ličnog, pogotovu od sujete. Zahvaljujući tome beležimo i rezultate".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Apostol

    13. decembar 2014 | 13:25

    Pocelo je, veliki zastitnik KiM je otkrio pravo lice, ustav treba promeniti da bi vlada Srbije mogla priznati KiM. Po ustavu KiM je sastavni deo Srbije. Holivudska prica se nastavlja a glavne glumce vec svi znate a verovatno su vam poznati i reziser i producent! Toliko

  • 1389

    13. decembar 2014 | 13:39

    da da promena ustava zbog EU, e to neće proći DAČIĆU hoćemo REFERENDUM.

  • Dag

    13. decembar 2014 | 11:12

    Promena Ustava - priznanje Kosova...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA