• 8

Nikolić: Srbi se ne mogu pobediti osim ako ih neko ne podeli! (FOTO)

- To je poruka naših velikih predaka s Kosova, s Kolubare i Suvobora, s Kajmakčalana i Soluna. Tad Srbi nisu slabili svoje jake ljude jer se zna da slabljenjem jakih pojedinaca slabiš svoju naciju pred neprijateljem - rekao je predsednik Srbije na proslavi povodom obeležavanja stogodišnjice Kolubarske bitke

  • 8

U okviru spomen hrama Svetog Dimitrija u Lazarevcu uz vojne i državne počasti obeležena je stogodišnjica Kolubarske bitke, najznačajnije bitke između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu.

- Srbija će ozdraviti a ne bi se ni razbolela da je uvek znala ko joj je mačem, ognjem i životom sačuvao zemlju - poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

On je u obraćanju naveo da je nemoguće govoriti o prvoj godini rata koji je pre jednog veka zahvatio čitav svet a da se ne spomenu dve pobede srpske vojske koju su presudno doprinele jačanju a potom i konačnoj pobedi saveznika.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kolubarska bitka je, prema Nikolićevem rečima, bila senzacija i za osvajače i za saveznike, možda i za Srbe, istakavši da se proučava na bezmalo svim vojnim akademijama sveta kao primer vojne veštine, generalske odvažnosti, taktike i strategije.

- Srbe ne možeš da pobediš osim ako ih ne podeliš. To je poruka naših velikih predaka sa Kosova, sa Kolubare i Suvobora, sa Kajmakčalana i Soluna. Tada Srbi nisu slabili svoje jake ljude jer se zna da slabljenjem jakih pojedinaca slabiš svoju naciju pred neprijateljem - rekao je Nikolić.

On je uporedio bitku na Kolubari sa biblijskom borbom Davida i Golijata rečima da je mala Srbija, velika u svojoj nepodeljenosti, u svom jedinstvu, neposredno ratovala sa jednom ogromnom imperijom, a posredno sa četiri imperije i ponovo pobedila.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Nikolić je rekao i da je svako vojničko iskustvo i znanje tada govorilo da je srpska vojska Veliki rat dočekala premorena od Balkanskih ratova, desetkovana i promrzla, gladna i bosonga, sa puškama ali bez municije.

- Kolubarska bitka je najveća perjanica u slavnoj i pobedničkoj ratnoj epopeji Srbije, ne samo u Velikom ratu. Dobijena je koliko veštinom vojskovođa toliko i predanošću svakog vojnika.Tokom bitke pokazalo se junaštvo, posle bitke redak primer čojstva. Videlo se i tu ko je od čega sazdan i kakav trag ostavlja za sobom u večnosti - rekao je Nikolić.

Kako je rekao predsednik, nema društva u kome formalno obrazovanje može da zatre ili makar potamni sjaj slave predaka i dodao da niko ne može da nam oduzme priče dedova, njihova sećanja koja su prenošena kao najveće porodično blago...

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Nikolić je naveo da se danas srećom vode drugačije bitke koje od nas traže drugu vrstu mudrosti i taktike.

On je poručio da ćemo pobediti poštujući porodični zavet da uvek i svuda i u svakoj prilici damo sve od sebe, pokažemo svoje nasleđene vrline, ljubav prema otadžbini "jer nemamo pravo da izneverimo svoje junačke pretke".

- Da živimo tako da bi nas prepoznali kao svoje potomke da nekim čudim mogu da siđu među nas. Da se neprekidno i kao država i kao narod sećamo najboljih koji su hodali ovom zemljom, onih koji su izginuli da bismo mi ovde stajali kao slobodni ljudi... Da nam bude najvažnije da svaki naš čovek živi u slobodi - rekao je on.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Nikolić je rekao da država do danas ima imena i prezimena tek 50.000 stradalih u Velikom ratu.

- Ostalih milion i 100 hiljada nisu na istom spisku niti znamo gde su sve upisana, ako su igde upisana. Ne znamo gde je rodni prag sa kojeg su pošli u vojevanje...a prošlo je 100 godina - upozorio je predsednik.

Predsednik je svoje obraćanje završio rečima "Živela Srbija".

Vence i cveće položili su pored predsednika Srbije i ministri Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić, načelnik generelštaba VS Ljubiša Diković, potomci vojvode Živojina Mišića, predstavnici diplomatskog kora, udruženja boraca koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije...

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • davca

    To je tacno kad god smo bili slozni i zajedno niko na nas nije mogao pobediti...Treba uvek biti slozni ...

  • Zlobica

    Ako kaniš pobjediti ne smiješ izgubiti. Broj 1 iz Alana Forda

  • 'Chicha

    Pametniji si kad cutis

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima