IGOR BEČIĆ: Uplašio sam se da Živković ne gađa premijera

- Čitavog tog dana trudio sam se da sve bude primereno visokom domu i raspravi o tako važnim zakonima. Opoziciji sam čak dozvoljavao i replike duže nego što predviđa poslovnik - izjavio je potpredsednik Skupštine Srbije Igor Bečić

  • 15

Igor Bečić je povodom incidenta u kom je bio prinuđen da izbaci Zorana Živkovića iz skupštinske sale izjavio da nije imao drugog izbora.

- Situacija je bila toliko naelektrisana, jer su poslanik Nove stranke, kao i neki drugi poslanici opozicije uz kafansko ponašanje i psovke, vređali i ponižavali goste. Tekst budžeta, čiju su težinu već objavili na Tviteru, više puta je podizan uvis, pa je čak pretila opasnost da neko naposletku bude i pogođen tim pozamašnim dokumentom - kaže za Danas Igor Bečić, potpredsednik Skupštine Srbije i poslanik SNS, odgovarajući na pitanje da li je incident mogao biti izbegnut. Napominje i da ga je sramota pred građanima Srbije koji su sve te nemile scene morali da gledaju.

INCIDENT U SKUPŠTINI: Živković nazvao predsedavajućeg stokom!

Koliko ste vi sami načinom predsedavanja doprineli takvoj napetoj atmosferi u skupštini?

- Čitavog tog dana trudio sam se da sve bude primereno visokom domu i raspravi o tako važnim zakonima. Opoziciji sam čak dozvoljavao i replike duže nego što predviđa poslovnik. Međutim, kada je u parlament došao premijer Aleksandra Vučić, opozicija je krenula frontalno sa neuobičajenim pritiscima i uvredama. Sve je to zaličilo na kafanu, a ne na visoki dom kao što je Skupština Srbije. Čašu je prelio Zoran Živković, koji je ničim izazvan, izvaljen u stolici počeo da dobacuje i vređa premijera i goste. Nisam mogao da dozvolim da se urušava dostojanstvo parlamenta i uvek ću na isti način reagovati.

Stiče se, ipak, utisak da ste više branili premijera nego dostojanstvo parlamenta?

- Nije tačno. Premijer mi je u jednom trenutku čak preporučio da ne opominjem poslanike. Odbio sam sa obrazloženjem da predsedavajući mora da brani parlament i ne dozvoli poslanicima da vređaju goste. Nemoguće je da svi predsedavajući od Maje Gojković do Konstantina Arsenovića imaju problem sa jednim istim poslanikom i njegovim ponašanjem - Zoranom Živkovićem.

ULIČARSKI REČNIK U SKUPŠTINI: Evo kako je Zoran Živković poručio predsedavajućem da je STOKA! (VIDEO)

Zar nije zabranjeno i da gosti vređaju i nipodaštavaju poslanike, nazivajući ih političkim kukavicama?

- U ovom slučaju potpuno podržavam premijera Aleksandra Vučića. Ako neko nije bio dovoljno hrabar da sprovede reforme i ako je doprineo situaciji u kojoj se nalaze javne finansije i privreda, a danas vas ti isti koji nisu imali hrabrosti kritikuju zbog reformi, jesu političke kukavice. Zbog svega toga nijednog trenutka i nisam pomislio da je rečenica koju je premijer izgovorio o političkim kukavicama neprimerena parlamentu. Oni koji nisu imali hrabrosti sada ne mogu da kritikuju.

Jedini zadatak opozicije i jeste da kritikuje vlast. To je činio i SNS, a bilo je tu čupanja za kosu i razbijenih noseva?

- Jeste da je zadatak opozicije da kritikuje, ali nemaju moralno pravo da to čine oni koji juče nisu uradili ništa, a danas kritikuju. Tačno je da su i naprednjaci kritikovali vlast, ali samo zato što je bivši režim vodio državu u lošem pravcu što se ispostavilo kao tačno. Danas je drugačija situacija i imamo sve šanse za ozdravljenje i podršku naroda istu kao posle izbora.

RAT U SKUPŠTINI SRBIJE! Vučić poručio demokratama: Vi ste kukavice, pojeli ste 14 godina ove zemlje!

Stiče se ipak utisak da se opoziciji na razne načine ne dozvoljava da govori?

- To nije tačno i ja se kao predsedavajući trudim da i pozicija i opozicija dobiju reč, ali istu minutažu ne može da ima 208 poslanika pozicije i četrdesetak poslanika opozicije.

Čini se da je vladajuća koalicija zaboravila preporuku samog premijera da opoziciju treba negovati kao malo vode na dlanu?

- Tačno, i ja se kao predsedavajući trudim da omogućim poslaničkim grupama, srazmerno njihovoj brojnosti, da govore. Opozicija mi, međutim, nimalo ne pomaže svojim ponašanjem, a tu pre svega prednjače Dragan Šutanovac i Aleksandra Jerkov. Kada bi bili kooperativniji, imali bi više prilike da govore nego što im poslovnik to dozvoljava.

RED I DISCIPLINA: Vučić ZABRANIO srpskim ministrima i funkcionerima da spajaju novogodišnje i božićne praznike!

Vladajuća većina opoziciju je nazivala - dahijama, kriminalcima, lopovima, ali za to nisu dobijali opomene?

- Te optužbe i još mnogo gore čuo sam od opozicije, a ne iz poslaničkih glupa vladajuće koalicije. Niko iz vladajuće koalicije nije dobio opomenu, ali mnogo opomena nije ni dato. One su davane samo kada nije bilo mogućnosti da se nastavi rad parlamenta.

(Telegraf.rs / Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobo

    23. decembar 2014 | 23:54

    Ko nama priča o kulturi i kafanskom recniku,jadna Srbijo

  • Miki

    23. decembar 2014 | 23:49

    Hahaha.. a cime da ga gadja? Cipelom?

  • Miki

    24. decembar 2014 | 11:21

    Vidim da su svi ovde protiv Zokija. Setite se kakvim su se recnikom sluzili ovi dok nisu dosli na vlast? Narocito kletvama! Jel to ozbiljno sa njihove strane? Bas me zanima vase misljenje?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA