Silva: Portugalija podržava Srbiju na putu ka EU

Portugalski predsednik se zalaže da Srbija što pre započne pregovore o pristupanju Evropskoj uniji

  • 0

Predsednik Srbije Boris Tadić započeo je dvodnevnu zvaničnu posetu Portugaliji. On se u Lisabonu sastao sa predsednikom Portugalije Anibalom Kavako Silvom, sa kojim je razgovarao odnosima dve zemlje i o pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Predsednik Portugalije uručiće sutra srpskom predsedniku nagradu "Sever-Jug", koju je Tadiću dodelio Savet Evrope.

Pre susreta sa svojim portugalskim kolegom, Tadić je položio venac na grob pesnika Luiša važ da Kamoiša, simbola očuvanja portugalskog nacionalnog identiteta.

Predsednici Anibal Kavako Silva i Boris Tadić ocenili su da Srbija i Portugalija imaju odlične političke i diplomatske odnose. Predsednik Portugalije poručio je da je Srbija deo evropske porodice i da se nada da će pregovori o njenom pristupanju Evropskoj uniji što pre otpočeti.

- Srbija može da računa na podršku Portugalije u procesu pregovora sa EU, kako bi što pre postala njen član - rekao je Silva posle zvaničnog susreta sa predsednikom Srbije.

Ističući da je Srbija "osvojila" status kandidata za članstvo uprkos izazovima i teškoćama, Tadić je rekao da taj korak, kao i svi budući koraci Srbije, nisu važni samo za stabilizaciju regiona jugoistočne Evrope, već i za samu Evropu.

- Duboko verujem da će reforme i politički procesi koje su pred nama obezbediti trajni mir i stabilnost u jugoistočnoj Evropi, regionu koji je tradicionano nestabilan. Portugalija je uvek podržavala Srbiju na putu ka EU i želim ovom prilikom da se zahvalim na tome - naglasio je Tadić.

Predsednik Srbije razgovarao je i sa predstavnicima portugalskih kompanija "Amorim", banke "Espirito Santo", Turističke federacije Portugalije, Fondacije Kalouste Gulbenkian, "Vieria de Kastro grup" i Privredene komore Portugalije za zapadni Balkan. Predsednik je, takođe, obišao i zgradu bivše ambasade Kraljevine Jugoslavije.

Sutra će predsednik Portugalije Tadiću uručiti nagradu "Sever-Jug", koju mu je dodelio Savet Evrope za 2011 godinu, a predsednik Srbije će se u utorak sastati i sa premijerom Pedrom Pasuš Koeljom.

- Veoma sam zadovoljan što je predsednik Srbije laureat - zaključio je Silva.

Nagradu "Sever-Jug" Savet Evrope dodeljuje od 1995. godine za unaprađenje ljudskih prava i razvoj interkulturnog dijaloga, a predsedniku Srbije ona će biti uručena za "političko zalaganje za pomirenje na Balkanu i integraciju Srbije u proces evropske izgradnje".

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA