NIKOLIĆ: Predsednik treba da se bira u parlamentu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da mi imamo predsednički sistem, način biranja predsednika kao predsednika Rusije, SAD ili Francuske, a da predsednik posle toga nema takvu moć i takvu vlast koju imaju direktno izabrani predsednici u drugim državama.

  • 19

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić smatra da bi trebalo promeniti način izbora predsednika republike, koji umesto direktno, treba da bude biran u parlamentu, kao i da je njegovo pristajanje na sadašnji sistem bio ustupak Demokratskoj stranci.

Nikolić je, gostujući na TV Hepi, rekao da je svojevremeno, kad su usaglašavali stavove Vojislav Koštunica, Boris Tadić i on, "a sve preko Koštunice jer Tadić i ja tad nismo imali komunikaciju, Tadićev zahtev je bio da predsednik treba da bude biran direktno".

- Ja sam se zalagao da ga bira skupština s ovlašćenjima koja su mu predvideli. Međutim, on je rekao da uopšte neće da glasa za ustav ako predsednik ne bude biran direktno. Rekao sam mu da se ne bojim tog direktnog izbora, jer sam i ranije bio uveren da ću da ga pobediti. Bilo bi dobro da sam ga pobedio ranije - naveo je Nikolić.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

NIKOLIĆ: Uslov za EU ne sme biti odricanje od Kosova

Dodao je da je direktan izbor predsednika republike bio ustupak Demokratskoj stranci, kao i da je Ustav po ovom pitanju ostao nedorečen.

Nikolić kaže da mi imamo predsednički sistem, način biranja predsednika kao predsednika Rusije, SAD ili Francuske, a da predsednik posle toga nema takvu moć i takvu vlast koju imaju direktno izabrani predsednici u drugim državama.

On je rekao i da je jedan od prvih poslova u 2015. godini proveravanje sastava Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

- Biro radi, ali istina je da je Aleksandar Vučić preuzimanjem funkcije predsednika vlade preuzeo mnogo više poslova nego što je imao do tada kao potpredsednik i ministar odbrane. Mislim da sada treba proveriti sastav Biroa za koordinaciju službi bezbednosti - to je jedan od prvih poslova iduće godine koji ćemo zajednički da radimo - rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, postoji manjkavost vezana za to ko odlučuje da li je dozvoljeno prisluškivanje, praćenje, kao i da to mora da bude rešavano isključivo u najvišem sudu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Маркиз Де Сад

    6. januar 2015 | 05:10

    Директно или у скупштини ваш капацитет је преседник МЗ Бајчетина!!!

  • saw

    6. januar 2015 | 08:49

    ako je ovaj narod iole pametan ti i tvoji ste davna proslost

  • Goran

    6. januar 2015 | 01:36

    Neko nam se malo uplasio zna da ce da izgubi na sledecim izborima pa daj da menjamo ustav

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA