SRBIJA MOŽE I BOLJE: Evo šta je Vujović poručio MMF-u!

- Mi smo od jula popravili fiskalnu poziciju i smanjili učešće deficita u BDP-u. Najveća poboljšanja se očekuju u narednoj godini, ako nastavimo da na tome radimo - rekao je ministar finansija

  • 1

Srbija ima veće mogućnosti da ostvari rast od onog koji se projektuje u programu Međunarodnog monetarnog fonda, smatra ministar finansija Dušan Vujović.

To, kako je naveo, zavisi i od rešenja za Železaru Smederevo, hemijskog kompleksa, ali i drugih firmi uključujući i one na spisku Agencije za privatizaciju.

- Sve se to nalazi na dobrom putu i očekujemo da ćemo narednih meseci moći da računamo i sa povećanom proizvodnjom, izvozom i boljim projekcijama ekonomskog rasta i zapošljavanja - rekao je Vujović novinarima na konferenciji Juromani koja se 20. i 21. januara održava u Beču.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Govoreći o Železari, Vujović je rekao da očekuje da je Vlada Srbije u poslednjoj fazi pregovora sa američkim Esmarkom, jedinom zainteresovanom firmom za kupovinu srpske čeličane, i dodao da očekuje da će narednih nedelja javnost biti obaveštena o konkretom ishodu pregovora.

- Tenderska procedura koja je prvi korak je završena, a Esmark je jedini ponuđač. Sada detaljno razmatramo elemente njihove ponude i pregovaramo ključne elemente ugovora. Suština je da se proveri šta oni nude, da se uporedi sa zahtevima i očekivanjima EU -  rekao je ministar.

Vujović je takođe naveo da Srbija više nije na poslednjem mestu u Evropi, kada je reč o fiskalnoj poziciji i da se situacija od leta drastično popravila.

- Mi smo od jula popravili fiskalnu poziciju i smanjili učešće deficita u BDP-u. Najveća poboljšanja se očekuju u narednoj godini, ako nastavimo da na tome radimo -  rekao je on.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vujović je rekao da je cilj vlade da nađe idealnu kombinaciju monetarne i fiskalne politike koja će pomoći da se izađe iz loše situacije.

- Videli ste poslednje projekcije NBS. Očekuje se da inflacija postepeno pređe donju liniju koridora ciljane inflacije od četiri odsto plus, minus 1,5 odsto, odnosno da pređe linuju od 2,5 odsto i da se tu negde stabilizuje - naveo je on.

Niska inflacija je, kazao je Vujović, kod nas rezultat monetarne politike, ali i kontrole cena.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    21. januar 2015 | 00:03

    Ja se iskreno nadam da ce neko napokon odgovarati za svoje postupke!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA