HRVATI SU UBIJALI SRBE U OLUJI: Evo šta su srpski političari rekli o presudi u Hagu!

Reakcije na odbacivanje optužbi za genocid u Hagu su svakako bile burne, ali srpski političari se slažu da treba ići napred, zaboraviti prošlost i sarađivati sa susedima, ali da ne treba zaboraviti da se nad Srbima počinio genocid

  • 41

Nakon 16 dugih godina stavljena je velika tačka na spor između Hrvatske i Srbije kada je Međunarodni sud pravde u Hagu (MSP) presudio da ni jedna ni druga država nisu počinile genocid tokom rata od 1991. do 1995. Naime, sud je utvrdio da, tokom rata u Hrvatskoj, vlasti u Beogradu i njihove snage nisu počinile genocid nad Hrvatima. S druge strane, Srbija, prema mišljenju Suda, nije dokazala da su hrvatske snage tokom akcije "Oluja" počinile genocid.

MIR, MIR, MIR, NIKO NIJE KRIV: Krv je pala, ljudi ubijani, zaklani i proterivani, a NIKO NIJE POČINIO GENOCID!

Podsetimo, Hrvatska je podnela tužbu protiv Srbije još 1999. godine, a Srbija je odgovorila kontratužbom desetak godina kasnije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

HRVATSKA NIJE DOKAZALA ZLOČINE SRBA! Tužba protiv Srbije odbačena zbog manjkavosti i LAŽNIH SVEDOKA!

ODBIJENE OBE TUŽBE: Hrvati nisu počinili GENOCID u Oluji - Srbi nisu KRIVI za ZLOČINE u VUKOVARU! (FOTO)

Presudu je pročitao predsednik tog suda Peter Tomka, a na ovu presudu nema prava žalbe, a države će biti u obavezi da po njoj postupe. Ovakva presuda je i ranije bila očekivana, a sada je samo pitanje kako će teći odnos i saradnja između Srbije i Hrvatske "nakon što se strasti smire". Reklo bi se da nijedna ni druga strana nije apsolutno zadovoljna, ali su naveli da će poštovati odluku suda.

Kontaktirali smo pojedine političare kako bismo čuli njihovo mišljenje o odluci međunarodnog suda i toku buduće saradnje.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Lider jedinstvene Srbije, Dragan Marković Plama, rekao je za Telegraf da smatra da je Hrvatska trebalo da bude optužena za genocid.

- Mislim da je Hrvatska zbog slučaja "Oluja" trebalo da bude optužena za genocid, jer je i nekoliko generala dobilo prvostepene presude i jer je i na međunarodnom sudu utvrđeno da je reč o jednom o većih zločina koji se desio na tim prostorima ikada. A hrvati slave "Oluju" kao nacionalni praznik! Što se tiče Srbije - Srbija nikada nije vodila osvajačke, samo odbrambene ratove, a konstantovano je i da Srbi nisu imali nameru da proteruju Hrvate - rekao je Marković i dodao da kada je reč o daljim odnosima između Srbije i Hrvatske treba samo pogledati "činjenice koliko Srba živi u Zagrebu, a koliko Hrvata u Beogradu sada i koliko ih je bilo pre rata na obe strane".

Foto: Tanjug/Nikola Dimitrijević Foto: Tanjug/Nikola Dimitrijević

- Jasno je da više Hrvata ima u Beogradu sada nego pre rata, a da manje ima Srba u Zagrebu nego što ih je bilo. Jasno je i da je nad Srbima vršen genocid. Ništa nemamo protiv Hrvata u Beogradu, naprotiv, svi građani treba da imaju ista prava i da poštuju Ustav, al ja samo iznosim činjenice. A što se tiče odnosa između Srba i Hrvata i država - mi treba da sarađujemo u ekonomskom i u svakom drugom smislu i da prošlost ostavimo iza nas.

 Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Da prošlost treba ostaviti po strani misli i bivši ministar odbrane i nekadašnji potpredsednik DS-a, Dragan Šutanovac.

- Bez želje da komentarišem rad međunarodnog suda, ipak mislim da se sve završilo u najboljem interesu obe zemlje. verujem da ćemo nakon prvih emotivnih govora s obe strane kao region krenuti napred i da će se rane prošlosti zaceliti - rekao je bivši ministar odbrane.

Da li je odluka međunarodnog suda dobra za pomirenje ili ne, mišljenja su podeljena. Predsednica DSS-a,  Sanda Rašković Ivić, smatra da Hrvatska više nema moralno pravo da slavi godišnjicu "Oluje"

- Presuda pokazuje da je odluka Srbije da podnese protivtužbu protiv Hrvatske, bila dobra jer je "Oluja" okvalifikovana kao akcija koja je kao planirani i željeni cilj imala proterivanje Srba iz Hrvatske - rekla je predsednica DSS-a, u reagovanju na odluku MSP u Hagu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Međutim, u presudi je, kako kaže, za žaljenje što nije izrečena nijedna reč o nepobitnom genocidu nad Srbima, koji je počinjen u Drugom svetskom ratu u tadašnjoj Hrvatskoj.

- To otvoreno pitanje, pred kojim zvanična Srbija nikada ne sme da zatvara oči, ostaće da visi kao Demaklov mač nad srpsko-hrvatskim odnosima - navela je Rašković Ivić u saopštenju

Ipak da je odluka Medunarodnog suda pravde (MSP) dobra osnova za početak pomirenja u regionu, istakao je danas zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš i dodao da Srbija i Hrvatska treba da idu putem zajedničke saradnje.

- Ako su Nemačka i Francuska mogle da, posle stogodišnjih ratova, odluče da sarađuju i imaju ovako dobre odnose, moraće to da urade i Srbija i Hrvatska - naveo je Kostreš u pisanoj izjavi.

Foto: lsv.rs Foto: lsv.rs

- Ne smeju se zaboraviti žrtve. Ne smeju se zaboraviti ni zločini ni zločinci, jer tim nezaboravom sprečavamo da se takve strahote u budućnosti ponove - poručio je zamenik predsednika LSV.

Međunarodni sud pravde odbio je danas hrvatsku tužbu i protivtužbu Srbije za genocid čime je okončan spor između dve zemlje koji je trajao 16 godina.

Predsednik Srbije Tomsilav Nikolić izjavio je danas da Hrvatska nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukobima a sa druge strane, iako protivtužba Srbije nije usvojena, potvrđeno da je Hrvatska učinila masovan zločin prema Srbima.

NIKOLIĆ: Potvrđen je MASOVNI ZLOČIN nad Srbima!

(M. V.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Panco

    3. februar 2015 | 15:48

    A ovi nasi politicari zadovoljni.A drugi sv.rat Jasenovac.Nema srba u hrvatskoj.A oni zadovoljni.Pa to nije normalno!

  • Браде

    3. februar 2015 | 15:06

    Ubijali su Srbe mnogo puta i pre 1991. Ali, sve se vraca, sve se placa. Ne zaboravite to.

  • Ђоко Антић

    3. februar 2015 | 15:06

    Ово је неправда за Србе!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA