OTKRIVAMO: Evo ko "VLADA" Srbijom kada u zemlji nisu Vučić i Dačić!

Znate li ko kada premijer Srbije i prvi potpredsednik Vlade nisu u Srbiji fiktivno preuzima stvari u svoje ruke i postaje prvi čovek države....

  • 17

U Srbiji, kao što je opšte poznato vlada parlamentarizam, što znači da je ključna uloga parlamenta i premijera u vršenju vlasti u Srbiji, te je predsednik vlade "najjači" čovek u državi, a tu funkciju u ovom momentu obavlja Aleksandar Vučić, dok je prvi potpredsednik Ivica Dačić. Telegraf.rs vam donosi priču, ko fiktivno vlada kada Dačić i Vučić nisu u zemlji! (ne računajući predsednika Nikolića, koji nije član Vlade Srbije - prim. ur.)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić boravi 6. i 7. februara u Nemačkoj gde učestvuje na Minhenskoj bezbedonosnoj konferenciji, a u isto vreme ni prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić nije u Srbiji, a on će govoriti na Generalnoj skupštini UN gde će tema biti Kosovo i Metohija.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Kada premijer Srbije nije u državi, glavni čovek u zemlji po hijerarhiji u vladi je, kao što mu to i sama funkcija kaže prvi potpredsednik a to je Ivica Dačić.

Međutim u situaciji kada ni predsednik ni prvi potpredsednik vlade nisu u Srbiji vlast hipotetički "preuzima" Zorana Mihajlović koja je potpredsednik Vučićevog kabineta.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Srbija ima još dva potpredsednika Vlade Rasima Ljajića i Kori Udovički.

Sve je Zakonom i Ustavom Srbije određeno, svako ima svog zamenika, tako kada predsednik Srbije nije u mogućnosti da obavlja funkciju v.d. prvog čoveka države postaje predsednik Skupštine Srbije, a tako predsednika Vlade menjaju njegovi potpredsednici.

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA