MILOŠEVIĆ PRVI PUT PRED HAŠKIM SUDIJAMA: Evo šta je SLOBA rekao U LICE zloglasnoj KARLI DEL PONTE! (FOTO) (VIDEO)

Na današnji dan je počelo suđenje prvom šefu države pred Međunarodnim sudom. Bivši predsednik SRJ nije smatrao Hag pravim sudom, a mnogi su i smatrali da mu se sudilo politički, a ne zbog stvarnih zločina

Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu pre 13. godina počelo je suđenje bivšem predsedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću kada se on prvi put pojavio pred sudijama Haškog tribunala a na pitanje da li razume optužnicu, odgovorio je: "To je vaša stvar"! A kada su ga izvodili iz sudnice lider SPS-a je rekao: "Samo petnaest minuta?"

Milošević je u maju 1999. optužen za zločin protiv čovečnosti, kršenje zakona i pravila rata i genocid tokom ratova u Hrvatskoj 1992, Bosni 1992-95. i na Kosovu 1999. Početak procesa stoleća pratilo je više od hiljadu svetskih medija. Na zahtev Haškog tribunala, vlasti Srbije su Miloševića isporučile sudu u Hagu na Vidovdan 28. juna 2001. godine.

Milošević je u sudnicu u Hagu ušao u prepodnevnim časovima, a da nepoštuje Tribunal pokazao je već prvog dana. Naime, kada je sudija pozvao prisutne da ustanu, Milošević je ostao da sedi dok su sudije ulazile, ali se na opomenu stražara ipak podigao sa stolice.

Takođe, bivši predsednik SRJ nije odgovarao na pitanja tužilaca, već je samo napadao Haški tribunal da je "lažni, nezakoniti sud".

Sudija Mej je objašnjavao Miloševiću da se prvo pojavljivanje tiče samo izjašnjavanja po tačkama optužnice, te je optuženog pitao želi li da mu se optužnica pročita, ili se odriče tog prava.

- To je vaš problem - odgovorio je Milošević, izazivajući smeh na galeriji za publiku.

Usledilo je, potom, pitanje Miloševiću želi li da se o tačkama optužnice izjasni odmah, ili kroz 30 dana, što je mogućnost koju pravila postupka daju optuženima. Umesto da odgovori na to pitanje, optuženi je još jednom preuzeo ulogu tužioca.

- Ovo suđenje - rekao je Milošević - ima za zadatak da proizvede lažno opravdanje za ratne zločine NATO pakta počinjene u Jugoslaviji.

Pretresno veće je takve njegove odgovore shvatilo kao "neizjašnjavanje", te je naložilo da se u sudske spise uvede da se optuženi izjasnio da nije kriv ni po jednoj od četiri tačke optužnice za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Time je, praktično, slučaj Slobodana Miloševića ušao u pred-raspravnu fazu, a prva konferencija o stanju u postupku je zakazana za 27. avgust 2001. godine.

Glavni tužilac je bila Karla del Ponte, a predsedavajući sudija Ričard Mej. Koliko Milošević nije imao poverenja ni u sud ni u eventualne organe odbrane govori i činjenica da je on želeo da se brani sam, odbijajući predloge predsedavajućeg da uzme advokata odbrane jer "će proces dugo trajati". Mej je Miloševiću ponudio dodatno vreme da se izjasni o uzimanju advokata odbrane, na šta mu je ovaj odgovorio:

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Smatram ovaj Tribunal lažnim sudom i smatram da su optužnice lažne. Radi se o protivzakonitoj instituciji koju nije osnovala Generalna skupština UN, i stoga nemam nikakvog razloga da imenujem pravnog zastupnika da me zastupa pred nezakonitim sudom.

Ričard Mej je pokušao da objasni Miloševiću da je njegov problem u tome što mora da shvati da se nalazi u Tribunalu u čijoj je nadležnosti i u kome će mu se suditi po međunarodnom pravu i da će i on, takođe, moći da se žali ukoliko smatra da postoje neregularnosti u vezi sa Tribunalom.

Foto: Profimedia/Polaros Foto: Profimedia/Polaros

Međutim, bivšeg predsednika SRJ to nije odobrovoljilo, on je odbio da se izjasni po tačkama optužnice, nakon čega je predsedavajući nakon kraćeg većanja sa kolegama - sudijama Patrickom Robinsonom sa Jamajke i Mohamedom Fasi-Firijem iz Maroka - zaključio da će Veće takav Miloševićev odgovor shvatiti kao odricanje od prava da mu se pročita optužnica.

Milošević je i u kasnijim obraćanjima pokušavao da diskredituje Haški tribunal, mnogi smatraju da je on pokušavao od Haškog suda da napravi "političku tribinu", dok drugi smatraju da mu je suđenje bilo političkog karaktera.

Milošević nije osuđen, naime on je umro u Ševeningenskom zatvoru 11. marta 2006. godine tokom procesa suđenja.

Prvo pojavljivanje Slobodana Miloševića pred sudijama Haškog tribunala ostaće upamćeno po njegovim rečima, dok su ga stražari izvodili iz sudnice - Milošević je bacio pogled na sat i rekao jednom od stražara, na engleskom: "Fifteen minutes" ("petnaest minuta").

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saka

    12. februar 2015 | 22:26

    Kako je krenulo ispasce da je istina sve sto je govorio.

  • istina

    12. februar 2015 | 22:28

    Slobo legendo, e pokazao si ovim paunovima u sudskoj odori kako se brani Srbija, šta reći osim svaka čast legendo

  • vlada ns

    12. februar 2015 | 22:46

    Slobo oprosti nam :( nismo znali nista, a problem je sto ni dosad nismo nista naucili. Nek ti je vecna slava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA