SRBIJA SLAVI SRETENJE, A PRIŠTINA NEZAVISNOST KOSOVA! Albanci pale sveće UBICAMA SRBA! (FOTO) (VIDEO)

Kako Dan državnosti Srbije pada u nedelju, 15. februara, Ministarstvo rada odlučilo je da se u ponedeljak i utorak u Srbiji ne radi. Istog dana, kosovski Albanci obeležiće svoj Dan državnosti i sedam godina otkako su proglasili nezavisnost Kosova

  • 17

Dok se u Srbiji slavi drugi dan Dana državnosti, istim povodom praznuje se i u Prištini, gde tzv. Republika Kosovo obeležava 7 godina od proglašenja nezavisnosti, a tim povodom položiće se venci na spomenik prvom predsedniku Kosova Ibrahimu Rugovi, prvom komandantu OVK Ademu Jašariju, a biće organizovan i prijem za diplomatski kor i predstavnike institucija. Filharmonija Kosova će uveče imati koncert.

Pre sedam godina 17. februara, Kosovo je proglasilo nezavisnost koju je do sada priznalo 110 zemalja. Prvog dana po proglašenju nezavisnosti, Kosovo je priznalo osam zemalja: prvi je bio Avganistan, zatim SAD, Francuska, Albanija, Turska, Velika Britanija, Australija i Senegal.

BRUKA! ALBANCI PROVOCIRAJU SRBE: Evo kako na srpskom jeziku SLAVE NEZAVISNOST KOSOVA (FOTO)

U Deklaraciji o nezavisnosti koju je tada aklamacijom usvojila Skupština Kosova, navedeno je da će nezavisno Kosovo biti "posvećeno miru i stabilnosti", a država "formirana na osnovu plana Martija Ahtisarija".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Podsetimo na vanrednoj svečanoj sednici kosovskog parlamenta pre sedam godina usvojena je Deklaracija o nezavisnosti Kosova, koju je obrazložio premijer Kosova Hašim Tači. Tog dana se Kosovo samoproglasilo nezavisnim, a za deklaraciju o samoproglašenju izjasnilo se svih 109 poslanika parlamenta. Sednicu kosovskog parlamenta prenosile su globalne TV mreže Si-En-En, Bi-Bi-Si i Juronjuz.

Tadašnji predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, predsednik Republike Boris Tadić i zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić dogovorili su se da se u najkraćem mogućem roku održi sednica Skupštine Srbije povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

- Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije - rekao je Tadić nakon te izjave i naglasio da Srbija ne treba da čini ishitrene poteze i da treba da pomogne svojim sunarodnicima u pokrajini. Koštunica je optužio predsednika SAD-a i "njegove evropske sledbenike" za stvaranje "lažne države Kosovo".

Nešto manje od 40 minuta bilo je potrebno da kosovski parlament proglaisi nezavisnost.

Poslanicima se, na početku, prvi obratio premijer Kosova Hašim Tači koji je pozdravio sve prisutne, uključujući i članove porodice Jašari koji su predstavljeni kao posebni gosti.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Tači je rekao da će Kosovo biti država svih naroda sa jednakim pravima.

- Ovaj dan smo dugo čekali. Mnogi ljudi su dugo čekali da nezavisnost postane realnost. Sećamo se i poštujemo imena svih koji su dali svoj život za ostvarenje ovog sna i njhihova dela i sećanja na njih uvek će živeti u našim srcima. Pozdravljam sve one koji su s nama, kao i sve koji nas gledaju. Bićemo ujedinjena nacija s veoma jasnom evropskom vizijom. Naša nada i vera nikad nisu bili jači, stanovnici Kosova nikada nisu bili više ujedinjeni, naši snovi su bezgranični. Danas je ceo svet s nama i postaćemo ravnopravni članovi demokratskog sveta - obratio se Tači.

- Ovo nije presedan, Kosovo je specijalni slučaj, zbog procesa raspada SFRJ. Kosovo će biti deo evroatlantske porodice. Posebno će paziti na manjine u skladu s Poveljom o ljudskim pravima. Obezbeđivaće mir i stabilnost na Kosovu. Naša budućnost je u evropskoj porodici i zato objavljujemo nameru da postanemo punopravni članovi Evropske unije što pre budemo mogli - kazao je Tači i najavio da će Kosovo ispuniti sve helsinške obaveze.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Kosovo će se uzdržati od bilo kakve upotrebe sile, koja bi se kosila s pravilima UN-a. Nastavićemo da ulažemo sve napore da omogućimo da ovaj deo Evrope krene unapred od svoje prošlosti - rekao je Tači.

Iako su Albanci sa Kosova to zahtevali, Brisel je odbio želju kosovskih vlasti da, tokom proslave nezavisnosti, podignu i zastavu EU, koja bi u sredini imala konture Kosova. Isto tako, Brisel nijebio  oduševljen time da kosovska filharmonija, nakon usvajanja Deklaracije o nezavisnosti, zasvira evropsku himnu, Odu radosti.

I dok se širom Kosova slavilo, u Srbiji su održavani protesti, posebno ispred ambasade Amerike.

Kosovske Albance su u slavlju bodrili i Albanci koji su raseljeni po Americi, pa se u centru Njujorka slavilo sa istom euforijom ko na Kosovu, na koje su došli i državljani Australije, pojedinci iz Evrope kako bi pokazali da su zadovoljni ovakvim postupkom.

Koštunica je tada poručio Srbima da ne napuštaju Kosovo i  dodao da jedinstvenom državnom i nacionalnom politikom mora da se obezbedi siguran i normalan život "za sve građane Kosova i Metohije koji poštuju državu Srbiju"

Status Kosova je još nerešen i još uvek traju pregovori između Beograda i Prištine. I dok Albanci s Kosova tvrde da je to njihova zemlja, Kosovo je jedinstveni deo Srbije po ustavu naše zemlje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale.

    17. februar 2015 | 09:41

    Nisu to Albanci s Kosova, nego šiptari... Ne činite više ono što su komunisti Srbi radili svom narodu i svojoj zemlji. Tako im se daje legitimitet da se spoje s Albanijom, a što bi 'moderan' svet podržao. Ipak, kad se dva siromasa ujedine, bogataš od njih ne može nastati. A ova kvazi država je obično ruglo te 'moderne' Evrope i naših 'zapadnih saveznika', koja samostalna ne može opstati. Dve godine joj dajte još i videćete šta će se tamo zbivati!!!

  • Scooby-Doo

    17. februar 2015 | 09:07

    Живјела јака и моћна Србија. Зликовци су мрља у историји човјечанства и показује се као лоши. Не живи се тако без поштовања и правде а правда ће доћи. Поздрав Срби, живи били.

  • Nislijka

    17. februar 2015 | 08:54

    Svakakve gluposti oni slave, npr pocetak bombardovanja iako su te iste bombe i po njima padale...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA