SRBI, SPASIMO ĆIRILICU: Inicijativa da se OTRGNE OD ZABORAVA I NESTANKA srpsko pismo!

emokratska stranka Srbije pokrenula je akciju “Sačuvajmo sebe, pišimo ćirilicom”, kako bi se ovo pismo otrglo od zaborava i nestanka

  • 27

Demokratska stranka Srbije pokrenula je akciju “Sačuvajmo sebe, pišimo ćirilicom”, kako bi se ovo pismo otrglo od zaborava i nestanka, izjavio je danas predsednik čačanskog GrO i član IO ove partije Milan Bojović. Akcija je započeta 21. februara, kada je obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika.

- “Svesni smo da ovo nije najveći problem u našem društvu, ali osećamo potrebu da zaštitimo ćirilicu. Podaci istraživanja su poražavajući – 47 odsto građana koristi pretežno latinicu, 36 osto mahom ćirilicu, a 17 odsto oba pisma ravnomerno” - rekao je on.

Bojović je objasnio da će se DSS zalagati za poštovanje Ustava i zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, izmenu propisa radi njihovog očuvanja, olakšice za privredne subjekte koji u javnom oglašavanju koriste ćirilicu, za standardizaciju ćiriličnih fontova i osnivanje saveta koji bi pratio upotrebu ćirilice u državnim institucijama.

“- Zalagaćemo se za zaštitu ćirilice, a ne za borbu protiv latinice. Važno je što su u Čačku nedeljne novine ćirilične, što se svi mediji i ustanove pridržavaju propisa kada je u pitanju zaštita i upotreba tog pisma” - istakao je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    26. februar 2015 | 15:04

    Зашто онда ви не почнете писати чланке на ћирилици да сачувате наше писмо?

  • !

    26. februar 2015 | 14:48

    Zabraniti bar u osnovnim skolama da se pise latinica...

  • Dusica

    26. februar 2015 | 15:16

    Naravno da svoje pismo treba stititi. Osim na rts u nigde se ćirilica ne može videti. PINK, PRVA itd. svuda je latinica, kao uostalom i u BEOGRADU. Koje je zemlje on glavni grad?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA