TAJNI PLAN TUĐMANA I MILOŠEVIĆA: Evo kako je UBIJENA TITOVA JUGOSLAVIJA i dogovoren RAT Srba i Hrvata! (FOTO) (VIDEO)

Pre 24 godine i definitivno je stavljen pečat na sudbinu Titove Jugoslavije i dogovoren njen kraj, a taj tajni plan "skovali" su lideri Hrvata i Srba u Karađorđevu

  • 85

Pre 24 godine i definitivno je stavljen pečat na sudbinu Titove Jugoslavije i dogovoren njen kraj, a taj tajni plan "skovali" su lider Hrvata Franjo Tuđman i prvi čovek Srba Slobodan Milošević na sastanku u Karađorđevu o kome se i posle više od dve decenije i dalje samo pričaju TEORIJE ZAVERE, a ovo je jedna od njih!

1991. godine na tajnom sastanku u Karađorđevu, predsednici Srbije i Hrvatske, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, dogovorili su se o podeli Bosne i Hercegovine i o rušenju reformske jugoslovenske vlade premijera Ante Markovića. Održavanje ovog sastanka i dogovor nikada nisu zvanično potvrđeni, ali su kasnije brojni izvori saopštili da za to imaju čvrste dokaze.

Do ovog susreta navodno je došlo na insistiranje Stjepana Mesića, koji je hrvatskom predsedniku predložio da se susretnu on i Milošević, kao predsednici republika i Mesić i Jović, kao članovi Predsedništva.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Prema rečima Stjepana Mesića ideja je bila da se kroz zajednički razgovor pronađe rešenje srpsko hrvatskog problema.

Tuđman i Milošević su se, ipak odlučili za samostalan susret i sastali se u nekadašnjem Titovom omiljenom lovištu. Tuđmanu su mnogi tada zamerili što je pristao da se sretnu u Karađorđevu, koje je u Hrvatskoj doživljavano negativno zbog sećanja na 1971. godinu kada je u Karađorđevu doneta odluka o smeni hrvatskog rukovodstvo i gašenja MASPOK-a.

Tuđman je u Karađorđevo došao sa šefom kabineta Hrvojem Šarinićem, koji je bio jedan od retkih koji je prisustvovao prvom delu njihovog susreta.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

- U tih prvih desetak minuta razgovora Tuđman je Miloševića optužio da on stoji iza "balvan revolucije" u Srpskoj Krajini i da je to loše za srpsko-hrvatske odnose. Milošević je to sve negirao i rekao Tuđmanu: Ja verujem da mi možemo sve te problem rešiti! Posle toga otišli su u dugu šetnju" - priča Šarinić.

- Mi smo Tuđmana svi čekali u Visokoj, gdje je bio Ured predsednika i on se vratio sa Hrvojem Šarinićem - priča Stjepan Mesić za RTS i dodaje:

- Taj je nosio karte ispod ruke i Tuđman nam je tada rekao: Evo što Milošević nama predlaže - banovinske granice iz 1939. godine plus Cazin, Kladušu i Bihać... Pitao sam Tuđmana: A Alija? Vidim ovde se deli Bosna, a niko ne pita bosansku stranu. Tuđman je odgovorio: Kad se Srbi i Hrvati slože u potpunosti - svi drugi su onda manje važni.

Printskrin: Radio Televizija Beograd Printskrin: Radio Televizija Beograd

Mnogi političari iz bivše Jugoslavije tvrde da je Milošević na tim pregovorima zahtevao sve teritorije na kojima su Srbi imali većinu. To je uključivalo npr. istočnu i zapadnu BiH. Po toj logici bi Tuđman i njegovo vodstvo osigurali deo BiH za Hrvate. Taj se deo prvenstveno odnosio na zapadnu Hercegovinu gde su Hrvati imali apsolutnu većinu. Između takve proširene Hrvatske i proširene Srbije bi trebala biti mala muslimanska drža.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    25. mart 2015 | 14:09

    Nikakve tajne tu - nema.Ostala je samo, masa, nesrecnih, tuznih, siromasnih,(u svim bivsim republikama),bez - nade...

  • BILI

    25. mart 2015 | 14:25

    Možemo li više da se ne vraćamo u prošlost već da gledamo u budućnost.Nemačka i Japan su posle drugog svetskog rata bankrotirale pa su gledali u budućnost a gde smo mi!

  • Divos

    25. mart 2015 | 14:32

    Митоманији међу Србима никад краја. Тако и ова прича о неком договору којим су "силе мрака" кренуле да уруше Брозову Југу (ајде, и баш Титову), и згодна прича за људе који узроке својим невољама воле тражити у некој (белосветској или другој) завери. Права прича је ипак другачија. Имали смо 35 година ту федеративну Југу, а заправо монархију са монархом Брозом и ЦК као отуђеним центрима моћи. У тој Југи беше и много доброг, али економски просперитет, демографска кретање, културно, морално и духовно стање нације, није добро ишло. Такве творевине увек функционишу на пропаганди и репресијама против неистомишљеника, тако би и са том земљом. логична последиуца беше негативна селекција, напредовали су неморални, послушни и преамбициозни медиокритети, и ликови који када су преузимали положаје често не би били дорасли задатку и позицији. Након смрти монарха, а како не беше наследника, следи полако и одумирање те и такве творевине. Наравно, могло је и другачије испасти, увек може, али како то увек бива, мало су и спољни играчи мешетарили и улогу одиграли. Што се јунака ове приче тиче, Њофра је имао подршку моћног светског играча, добро је то искористио, и реализовао своје науме који су укључивали и доста зла. Госп.Милошевић никад није раскрстио сам са собом шта и како даље, да ли правити и градити идеју о некој новој Југи, или гледати пре свега интересе и добробити свог рода? Да ли поново афирмисати идеологију којој сви окрећу леђа, или се окренути српству? А не беше то време које је допуштало луксус таквих дилема, колебљивости. Први пута када је сагледао комплетну ситуацију и имао потпуно јасну слику беше 2001-е, и већ је био испоручен хашким инквизитоирима, и борби против тог олоша беше посветио остатак свог живота. Данас свако има своје виђење те ситуацију и тог времена, многи потенцирају и овај мит о Карађорђеву, праву причу наравно никад нећемо сазнати. Неки се са носталгијом сећају тог времена, неки ће рећи, дабогда никад и не беше те Југе. Живот и тако иде даље.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA