Nikolić: Nije lako biti student u Srbiji

Predsednik Srbije povodom Dana studenata posetio Dom kulture na Novom Beogradu i s ponosom izrazio oduševljenje što smo ostali na Šangajskoj listi najboljih univerziteta

  • 3

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da nije lako biti student u Srbiji i da je deo slogana povodom Dana studenata "Pored svega - student" shvatio kao poziv da se država ozbiljnije posveti njihovim problemima.

- Vaš kritički odnos i opomenu upućenu državi i društvu koju ste definisali prvim delom svog ovogodišnjeg slogana proslave nacionalnog Dana studenata, u kojem kažete 'Pored svega - student', doživljavam kao vaše obećanje da ćete 'pored svega' istrajati na putu sticanja akademskog zvanja, ali i kao poziv da se na svim nivoima države ozbiljnije posvetimo problemima studenata - kazao je Nikolić.

On je na svečanosti u Domu kulture "Studentski grad" u Novom Beogradu povodom Dana studenata koji se obeležava danas, istakao da Srbiju tek čeka analiza dostignuća iz sprovođenja Bolonjske konvencije.

TRADICIONALNI APRILSKI SUSRETI U SKC-u: Festival proširenih medija od 1. do 4. aprila (FOTO)

Kako je objasnio, Srbija je uspela da u veku u kojem je znanje imperativ kako ličnog uspeha tako i napretka države i društva, sačuva svoje mesto na "Šangajskoj listi" najboljih univerziteta.

- Sačuvali smo svoje mesto na 'Šangajskoj listi' najboljih univerziteta, naši mladi studenti učestvuju u međunarodnim naučnim projektima, naši profesori gostuju na najeminentnijim svetskim katedrama, Srbiji se ukazuje čast izborom za domaćina najprestižnijih skupova na međunarodnom nivou, a ta čast je zarađena rezultatima, stalnim i neumornim dokazivanjem -  kazao je Nikolić.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

On je ocenio da to što se na "naučnoj mapi sveta Srbija prepoznaje kao ugledna država" ne znači da je lako biti student i da se univerziteti, instituti, studenti i naučnici ne suočavaju svakodnevno sa nizom teškoća.

Nikolić je naveo da je ponosan odnosom studenata prema "kolegama sa hendikepom, kako se bore da im studentski dani protiču što lakše, da im bude omogućen pristup svuda i uvek, da budu jedinstven i neodvojiv deo studentskog života".

Svečanu akademiju organizovala je Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) u znak sećanja na velike demonstracije koje su studenti u Beogradu organizovali 4. aprila 1936. godine.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA