ČETNICI DOSTA SARADNJE S HITLEROM: Evo kako je srpski kralj poručio Draži da prekine sa IZDAJOM Srbije!

Kralj Petar II Karađorđević preko radio Londona pozvao je đenerala Dražu i četnike da prekinu saradnju sa okupatorima i da se pomire s komunistima. Evo kako je na to reagovao Mihailović

Prvi raskol srpskog kralja Petra II Karađorđevića, Vlade Jugoslavije u Londonu i četničkog komandanta Dragoljuba Mihailovića dogodio se pod pritiskom Velike Britanije, a Telegraf.rs vam donosi priču o tome kako je vlada pozvala Dražu da prekine saradnju sa Hitlerom!

Na današnji dan 1943. godine Izbeglička jugoslovenska vlada u Londonu je u Drugom svetskom ratu, na insistiranje britanske vlade, zatražila od Draže Mihailovića da prekine sve kontakte sa okupatorima i uspostavi odnose sa partizanskim pokretom.

ZAŠTO JE SRPSKI KRALJ PODRŽAO TITA? Čerčil ga je držao ZAROBLJENOG u PODRUMU, sve dok nije "izdao" Dražu! (FOTO)

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Zbog sve većeg pritiska Londona, konkretno Vinstona Čerčila Izbeglička jugoslovenska vlada je u rano jutro tog 11. maja pre 72. godine preko radio Londona uputila javni poziv tadašnjem ministru vojnom Dragoljubu Mihailoviću da obustavi sve kontakte sa nemačkim vojnicima i da prekine borbu protiv komunista.

Četnici pod komandom Dragoljuba Mihailovića nisu se obazirali na ovaj poziv, te je kralj 1944. godine raspustio je vladu u kojoj je Draža bio ministar vojske, a da je Petar II bio stvarno ljut na Čiču dokazuje i činjenica da je ukinuo i njegov štab.

12. septembra 1944. godine tačno u 12 časova preko radio Londona narodu Jugoslavije obratio se kralj Petar II Karađorđević koji je u veoma emotivnom govoru kao vrhovni komandant JVO “naredio” svim pripadnicima te armije da se stave pod komantu NOV-a i Josipa Broza Tita!

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

SAMO SRBI HAPSE SVOJE GENERALE: Evo koje su bile POSLEDNJE REČI Draže Mihailovića! (FOTO)

Partizanska vojska pod komandom Josipa Broza Tita odmah je velikodušno priznata od strane Velike Britanije, SSSR-a i SAD, čime je kralj “okrenuo leđa” Dragoljubu Draži Mihailoviću.

Prema tvrdnjama mnogih svremenih istoričara kralj Petar II Karađorđević bio je primoran da održi ovakav govor, jer ga je navodno lično tadašnji britanski premijer Vinston Čerčil držao zatvorenog u podrumu sve dok nije pristao da podrži Tita.

Odmah posle ovog obraćanja kralja Petra II oglasio se i generasl Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović koji je tada rekao:

– Najteži udarac zadao nam je kralj čijim smo se imenom zaklinjali, Bog i narod neka mu sude.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • СРБИЈА ИЗНАД СВЕГА

    11. maj 2015 | 19:51

    ВЕЧНА ТИ СЛАВА ЂЕНЕРАЛЕ

  • Tesla

    11. maj 2015 | 18:56

    Vecna slava generalu Drazi Mihajlovicu!

  • Vojvoda

    11. maj 2015 | 19:29

    Čiča ubiše nas komunjare! Prodaše nas i Kosovo i napraviše Vojvodinu! Proteraše Srbe iz NDH i ispraše Srbima mozgove. Ali ima jedna radosna vest i zove se Republika Srpska! Za Krst Časni i Slobodu Zlatnu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA