POLITIČARI VAM SAVETUJU KOJI FAKULTET DA UPIŠETE: Evo šta kažu Rasim, Zorana, Siniša Mali...

Vrh naše političke i kulturne scene posavetovao je mlade pri odaberu fakulteta, a skoro svi su složni oko toga da bi trebalo da se odluče za IT oblast ili elektrotehniku

  • 6

Kako bi pomogli budućim studentima, političari, ali i drugi ugledni ljudi srpske javnosti su odlučili da podele sa njima njihove kriterijume i pokušaju da im olakšaju odluku pri odabiru fakulteta koji žele da studiraju.

Ovi poslovi su najtraženiji u Srbiji!

Tako je na primer ministar odbrane Bratislav Gašić savetovao mladima Vojnu akademiju, a ministar rada Aleksandar Vulin i predsednik DS Bojan Pajtić su bili nešto praktičniji pa su brucošima preporučili fakultete iz IT oblasti uz pomoć kojih se najlakše dolazi do posla, piše Blic.

VODIČ ZA BRUCOŠE: Evo koliko studenata primaju i gde, a koliko je na budžetu

RASIM LJAJIĆ, ministar trgovine

- Predložio bih im da upišu nešto što je vezano za elektrotehniku i IT sektor, jer su to u ovom trenutku najtraženija zanimanja. Malo je onih koji sa tom diplomom i tim znanjem čekaju posao, a sa njom mogu da rade i u inostranstvu.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

ZORANA MIHAJLOVIĆ, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

- Ne želim da namećem svom detetu, ili bilo kom drugom, svoje mišljenje, jer po meni treba da radiš onošto voliš. Svog sina bih poslala na testove koji jasno pokazuju za šta je neko predodređen. Ništa mu ne bih nametala, jer bi to onda bio moj, a ne njegov izbor.

SINIŠA MALI, gradonačelnik Beograda

- Postoji večita dilema, da li izabrati ono što voliš ili sagledati realnost. Moderna vremena donose i nova zanimanja, a mladi treba da se obrazuju u poljima gde je potražnja u odnosu na ponudu još uvek velika.

SRĐAN OGNJANOVIĆ, direktor Matematičke gimnazije

- Ovo je vek informatike, tako da svima koji se opredele da ostanu u Srbiji preporučujem da konkurišu na nekom od fakulteta poput Matematičkog, ETF, Arhitekture. Mnogo njih se i dalje opredeljuje za sutdiranje ekonomije i prava, ali je činjenica da u ovoj zemlji takvih stručnjaka sigurno trebati mnogo. Ako žele da studiraju iz zadovoljstva, neka upišu istoriju umetnosti, filozofiju i sociologiju.

Foto: Tanjug / Tanja Valič Foto: Tanjug / Tanja Valič

DR MILJKO RISTIĆ, direktor Kliničkog centra Srbije

- Najbitnija im je podrška porodice. Pošto je naša porodica sa lekarskom tradicijom, ja sam ćerku savetovao da krene mojim stopama, ali je ona to kategorički odbila. Odlučila se za psihologiju i mislim da je pronašla sebe i da se nije razočarala izborom. Jedan od bitnijih razloga zbog kojih ona nije odabrala medicinu jeste taj što profesija zahteva odvojenost od profesije.

ŽELJKO SERTIĆ, ministar privrede

- Preporučio bih im ekonomski fakultet, verovatno menadžent, finansije ili obrazovanje za savremene informacione tehnologije.

MATIJA BEĆKOVIĆ, pesnik i akademik

- U trendu je neznanje. Što manje znaju, brže će da napreduju.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

BRANISLAV LEČIĆ, glumac

- Šta upisati nakon srednje škole je jedna individualna stvar i trebalo bi da zavisi od sklonosti đaka. To se kod nekog formira brže, a kod nekog sporije. Savetujem mladima da razmisle kako će da izgledaju kada se budu bavili poslom koji ih interesuje, da se zamisle u toj ulozi svakog dana. Mislim da je čovek koji završi srednju školu mlad da odabere buduće zanimanje, ali fakultet će mu pružiti šansu da ima veće šanse u životu.

DUŠAN KOVAČEVIĆ, pisac

- Moja deca su imala iste dileme: šta upisati i šta studirati? Ja sam im tada rekao: "Učite ono što ćete voleti da radite". To je po meni najosnovnije, jer ako vam se posao pretvori u robiju, vi ćete ga napustiti i pobeći. Čovek koji voli nešto da radi može da istrpi mnogo toga, ta ljubav pokriva mnoštvo problema. Akjo osećate da vam je mučno ono što radite, onda obično od toga bežite.

SRBIJANKA TURAJLIĆ, profesorka u penziji

- Mladi bi trebalo da nađu neki studijski program koji će im dati dovoljno široko znanje na osnovu koga će kasnijej moći da odaberu čime konkretno žele da se bave. Danas je raznovrsnost osnova svega i vrlo tražena u svim zanimanjima, a to ne odgovara strukama koje se u ovoj zemlji gaje. Struke su na našim fakultetima previše uske, namenjene naučnicima, a ne mladima koji tek treba da se zaposle.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

RODOLJUB ŠABIĆ, poverenik za informacije od javnog značaja

- Imaju dva pravca. Jedan je da biraju fakultet sa kojim imaju najviše šansi za posao,  a to su oni koji su okrenuti ka informatici i elektronici. Drugi pravac je da studiraju ono što vole. Voleo sam pravo, pa sam ga studirao, a drago mi je da je i sin odlučio da studira isto.

DRAGOLJUB VUKADINOVIĆ, predsednik UO kompanije "Metalac"

- Definitivno im preporučujem da studiraju na tehničkim fakultetima, ili na fakultetima na kojima se izučavaju informacione tehnologije. Pravnika, ekonomista i stručnjaka iz društvenih nauka imamo mnogo i sa državnih i sa privatnih fakulteta, a ako državu nešto može da pokrene, to je proizvodnja. Za to su potrebni stručnjaci sa tehničkih fakulteta.

NEVENA PETRUŠIĆ, poverenica za rodnu ravnopravnost

- Ukoliko imaju talenta neka upišu ETF ili Informacione tehnologije. Ako dete ima talenta za društvene nauke, onda neka odaberu Pravni.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    21. maj 2015 | 14:28

    Mislim da je Zorana najbolje rekla. Roditelji stalno gledaju da im dete upiše dobre škole, neki gledaju da im se dete bavi istim poslom kao i oni i da završe iste škole, a ako dete to ne uspe onda se razočaraju. Zašto nametati detetu šta da uči, neka uči ono što ga interesuje i neka samo bira šta će učiti, ako ima potencijala za nešto neka to i uči, ako nema nizašta može se baviti nekim jednostavnim fizičkim zanimanjem, zašto da ne, ne moraju svi da studiraju.

  • Chicha.

    21. maj 2015 | 13:28

    Najbolje je biti sitan poljoprivrednik,nikad gladan,nikad dužan,a često tužan.

  • Zoran-a

    21. maj 2015 | 13:21

    "Svome sinu bih...". Sto bi rekli u kultnom filmu:"A gde ti je?"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA