OTKRIVENE TITOVE TAJNE: Ispovest sestre Jovanke Broz na koju se dugo čekalo

Biti rođena sestra nekadašnje prve dame Jugoslavije, Jovanke Broz, nije uopšte bilo lako, iako se na prvi pogled čini da je to bila privilegija. S jedne strane jeste, ali istovremeno, to je značilo živeti u grču, gubiti prijatelje, i svoj privatni život

  • 15

Nada Budisavljević, rođena sestra Jovanke Broz, živela je u Užičkoj 15, iako je diplomirala engleski i italijanski jezik i svetsku književnost, izdržavali su je Tito i Jovanka. Čekala je godinu i po dana posao, a od posla ništa.

Tako počinje ispovest sestre prve dame nekadašnje SFRJ, koja je zabeležila sve trenutke iz svog života u knjizi pod nazivom " Moja sestra Jovanka Broz", (prvi deo), autora Žarka Jokanovića. Nije bilo lako otkriti sve misterije, podmetanja i zaplete, a kako je bilo, biti deo porodice Broz, Nada bez zadrške,otkriva.

TITO JE BRAO JABUKE I HRANIO MEDVEDE, JOVANKA JE BILA STRAH I TREPET: Ispovest baštovana Josipa Broza zapaliće Srbiju! (FOTO)

- Nisam ni student, nemam ni svoje prihode. Jovanki odgovara da nigde ne radim jer radim za nju od jutra do sutra. I onda Tito kaže: " Pa ti već ovde radiš. Zašto se ne bi zaposlila ovde u kabinetu, pa da ti ide radni staž".

- Jovanka je na krv i nož bila protiv toga. Ona je bila izričito protiv nepotizma i sada da joj ja dođem da se tu zaposlim izbaciće joj najveći adut iz ruku. Kada sam krernula da završavam te formalnosti da me prime na posao, morala sam da donesem uverenje da nisam osuđivana i da nisam pod istragom. Jednog dana za ručkom Tito kaže:

Foto: AP Foto: AP

" Pa dobro, do kad ćeš više da skupljaš te papire? Šta ti sada treba?"

- Treba mi uverenje da nisam pod istragom i da nisam osuđivana. A on me pogleda zapanjeno i kaže: "Ko ti to traži?". Pa... iz Kabineta mi traže.

ZOVU ME MRTVI DRUGOVI SA GOLOG OTOKA DA IM SE VRATIM: Ovo je poslednji robijaš u Titovom logoru! (FOTO)

A on grune: "Pa jesu li oni ludi! Pa oni su te gledali kako rasteš u ovoj kući , gledaju te svaki dan ovde!"

- Tito baci kašiku od supe koju smo jeli i ode da zove svog šefa kabineta da to odmah završi. Sutrdan sam donela samo legitimaciju, oni su prepisali i nisam čekala više ni dana. I ja budem primljena u Kabinet kao bibliotekar. Tu u Užičkoj 15. Gde i živim - priča Budisavljevićeva.

Seća se Nada da je šezdeset i neke godine Tito trebalo da ide na doček Nove godine u Zagreb. Ona se pre toga dogovrila sa društvom da ode na doček u "Cvijate Zuzorić".  Ali, kažu, treba da se ide u Zagreb. Nada se kao poslušan službenik spakovala i krenula. Tito i Jovanka joj kažu:

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

- Hoćeš da ideš sa nama na doček?

- Ja naravno, neću. Šta da idem na doček sa Centralnim komitetom? šta da radim tamo?

JOVANKA HTELA DA UBIJE TITA: Otkriveni nepoznati detalji iz braka Brozovih!

- Hoćeš na doček sa Manetom Adžićem?

Mane je bio jedan Titov ordonans, jedan jako fini čovek. Ali, odbijem, neću ni to. Oni svi odu na doček, a ja ostanem sama u vili u ulici Visoka. Preplačem doček i onako sva podbula do suza dolazim ujutru da im čestitam Novu godinu, a Jovanka mi kaže:

- Ili ćeš da radiš, ili ćeš da cmizdriš. Ako ćeš da cmizdirš, onda blago meni idi kući u Beograd pa cmizdri.

To je Jovanka, Nadi, nasamo rekla, a sestra joj odgovara:

- Je l' tako? E, divno!.

Foto: Wikipedia/DIREKTOR Foto: Wikipedia/DIREKTOR

- A Tito mi posle kaže: "Ja da sam na tvom mestu, ja bih prvo gledao svoj interes, a ne naš. Te Titove reči su mi dale snage i krila i dođem u Beograd da dam otkaz. A moj šef Tića Stanojević kaže: " Ne daje se otkaz predsedniku Republike tako kao što ti misliš". Pitam, a šta onda da radim? A on mi kaže da će me premestiti na neko drugo radno mesto.

I onda me zvanično Tito pozove u kabinet. I ja tu prvi put uđem na glavna vrata, a ne sa sporedne strane kao do tada. I on tu meni ponovi da bi trebalo da gledam svoj interes i pitam me da li sam našla neki drugi posao. Kažem da nisam. A on me pita:

OVAKO JE UMRLA TITOVA JUGOSLAVIJA: Evo kako je Srbija postala samostalna i proterala Crnogorce! (VIDEO)

- Hoćeš da ti pomognem?

- Hoću!

On je pozvao svog šefa kabineta, genrala Babića i rekao mu da pokuša da mi nađe neki posao u vojsci. I od septembra počela sam da predajem u vojnoj školi stranih jezika. Jovanka je bila sva sretna što sam dobila novi posao. Radila sam u školi pre podne, a popodne sam bila sa njom. Za Jovanku anstavljam da radim sve što sam do tada radila, samo preko vikenda i u moje slobodno vreme - završava svoju ispovest Jovankina sestra.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Алексей Паламудов™

    8. jun 2015 | 11:31

    Dobro...i u čemu je ovde misterija?! Kakva tajna je otkrivena?! Gori li internet? Gde su "četnici" da pljuju?

  • топлистанадреалиста

    8. jun 2015 | 11:05

    За кога се сека "утопила"? Видимо комплетна фамилија се довукла из лике, па реко ко је секу клеп'о?......за бљесак и олују није крив Милошевић нити " храброст " усташа! За бљесак и олују крива је 6 личка и остале "славне" бригаде!

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    8. jun 2015 | 11:14

    SVE te bajke.. ......ALI kako je gospodin sa mnogo imena doživljavao pesmu--JA NISAM JA*Da li je imao dušu?+

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA