Svaki 250. Srbin je funkcioner! Šta mislite gde se na ovoj listi nalaze Hrvati i Bosanci?

Srbija prednjači po broju javnih funkcionera, za razliku od Makedonije u kojoj je tek svaki 600. građanin na nekom položaju. Broj funkcionera iz godine u godinu sve je veći

  • 2

Od kako su političari ušli u naše domove na velika vrata, preko raznih talk show emisija, rijaliti programa i ostalih "In" sadržaja, njihova popularnost je naglo počela da raste. Jedan od efekata ovog fenomena je i taj da broj funkcionera u Srbiji raste, iz dana u dan.

Od početka 2015. godine, povećao se za 1.300, tako da ukupno sada ima 27.811 funkcionera! Na prvi pogled ili šok, čini se da je to mnogo, jer u proseku na svakog 250. stanovnika dođe po jedan funkcioner. Međutim ako se pogledaju zemlje u okruženju, u Srbiji nema puno građana sa "titulom", samo nam se čini da je tako.

Naime u Bosni i Hercegovini svaki 150. građanin je funkcioner, a u Hrvatskoj svaki 143.

AMAN, MNOGO VAS JE: U Srbiji ima 40.000 funkcionera!

Ono što čeka zaposlene u državnim i javnim preduzećima, a najavljuje se već duže vreme, je gubitak radnog mesta, odnosno reorganizacija, sistematizacija, a poznato je od ranije da ima 9.000 viška zaposlenih. Međutim, funkcioneri neće odmah doći na red, već malo kasnije, tako kažu u Vladi Srbije.

Foto: Profimedia/I dream stock Foto: Profimedia/I dream stock

Strah je u opštinama, tamo brinu ko će ostati bez posla, dok za sada straha nema među funkcionerima, njihove fotelje su sigurne, ali sve do trenutka kada se urade analize svih nivoa vlasti, nakon toga neki od njih će napustiti udobnost  i privilegije koje funkcija pruža.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Željko Ožegović,  rekao je da će oni na osnovu analiza dobiti odgovor na pitanja koji su možda organizacioni oblici nepotrebni i da li u određenim segmentima imamo višak ili manjak zaposlenih u državnoj upravi.

- Naravno, kroz tu sledeću fazu ćemo pokušati da napravimo takvu vrstu optimizacije, a da dobijemo efikasnu i kvalitetnu državnu upravu - dodao je Ožegović.

Da bi se to i ostvarilo, korak ka tome je i stavljanje na papir svih funkcionera.

- Ono što sada Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu radi jeste priprema posebnog zakona koji će definisati ne samo pojam funkcionera, već i njihov položaj, prava i obaveze i plate - ističe Ožegović.

Nemanja Nenadić

Dok se ne donese "poseban zakon", funkcionere u Srbiji kontroliše Agencija za borbu protiv korupcije.

SRBIJO, ULAŽI U IT SEKTOR: Evo gde je šansa RAZVOJA SRPSKE PRIVREDE! (FOTO)

Nemanja Nenadić, programski direktor "Transparentnosti Srbija", kaže da ako želimo da ustanovimo da li u Srbiji ima previše funkcionera, prvo treba krenuti od organa u  kojima oni uopšte rade.

- Drugim rečima, da li su nam potrebne sve te ustanove, preduzeća, državni organi, posebne organizacije, agencije itd. ili nisu - kaže Nenadić.

I dok se u Srbiji broj pretendenata na javne funkcije iz dana u dan povećava, u Makedoniji izgleda nije baš popularno imati neku od javnih funkcija. Kod njih svaki 600. građanin sedi u kožnoj fotelji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mordecai

    9. jun 2015 | 17:33

    mi smo naterani da se bavimo politikom

  • Dragan

    10. jun 2015 | 07:39

    Ovo je oznaka naroda koji nevoli da radi,voli da je glup,primitivan.Nazalost ono sto je suprotnost je na vreme pobeglo odavde.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA