Okončana NATO agresija: Prošlo je 16 godina od završetka stravičnog bombardovanja SRJ

Vazdušni napadi na SRJ završeni su pre tačno 16 godina. U njima je, prema različitim procenama, poginulo oko 4.000 ljudi i načinjena je velika materijalna šteta

  • 18

Tog kasnog popodneva, 10. juna 1999. godine, nisu se oglasile sirene za uzbunu od "vazdušne opasnosti", već se slavio prestanak NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju.  Građani Srbije su konačno odahnuli, nakon 78 dana provedenih u strahu od bombi,  u skloništima, podrumima, sa zalihama hrane, uz sveću, bez vode i struje. Došli su dani mira.

Šokiraće vas kako zapadne sile, SAD, Nemačka i Velika Britanija, vide budućnost Balkana!

Nakon svakodnevnih vazdušnih napada, izlazak iz skloništa nije donosio ništa dobro. Broj žrtava nije tačno utvrđen, ali prema procenama različitih izvora poginulo je 4.000 ljudi.  Poslednje brojke koje dolaze iz državnih izvora saopštio je još bivši premijer Mirko Cvetković na 11. godišnjicu bombardovanja, a govore o 1.002 stradala vojnika i policajca i 2.500 civila, od kojih je 89 dece. Prema ovim podacima, u bombardovanju je ranjeno 12.500 ljudi, a najveći pojedinačni zločin je bombardovanje albanske izbegličke kolone, u kojem je stradalo 87 osoba.

Foto: S. Pikula Foto: S. Pikula

NATO je izvodio napade na SRJ sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, a u nekim operacijama učestvovali su i strateški bombarderi koji su poletali iz baza u zapadnoj Evropi i u SAD.

Akcija NATO, koju su Vlada SRJ ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je nakon neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

U bombardovanjima, koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture… Šteta je procenjena na 100 milijardi dinara.

Foto: S. Pikula Foto: S. Pikula

Rezolucijom 1244, Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija okončana je NATO agresija. Dan ranije, 9. juna, predstavnici VJ i NATO potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak međunarodnih trupa u pokrajinu.

Danas je bila POSLEDNJA ŠANSA da Srbija IZBEGNE NATO bombardovanje! (FOTO)

Nakon nekoliko neuspešnih diplomatskih pokušaja, kriza je okončana posredničkom misijom predsednika Finske Martija Ahtisarija i bivšeg premijera Rusije Viktora Černomirdina.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA