VUČEVIĆ: SNS za smanjenje broja odbornika u Novom Sadu

Ne želeći da licitira da li broj odbornika u novosadskoj skupštini treba smanjiti sa 78 na 50, 40 ili 35, gradonačelnik Novog sada je rekao da je najbitnije da lokalni parlament bude efikasan

  • 0

Promene političkog sistema u Srbiji, kao i smanjenje broja odbornika u lokalnim skupštinama su potrebne, smatraju predstavnici gradskih odbora političkih stranaka u Novom Sadu, ali se razlikuju u oceni prioriteta koje promena tog sistema treba da donese.

Cilj započetih procesa vezanih za promenu političkog sistema, koje naprednjaci podržavaju, je da politički sistem u Srbiji bude ekonomičniji i efikasniji, odnosno da "nas manje košta, a da bude produktivniji", rekao je Tanjugu predsednik Gradskog odbora SNS Miloš Vučević i gradonačelnik Novog Sada.

Govoreći o promeni broja odbornika u lokalnim parlamentima, Vučević smatra da će nakog razgovora o smanjenju broja poslanika u republičkom i pokrajinskom parlamentu na red doći i lokalne skupštine i da iz tih razgovora ne može biti izuzeta nijedna lokalna samouprava, pa ni Novi Sad.

Ne želeći da licitira da li broj odbornika u novosadskoj skupštini treba smanjiti sa 78 na 50, 40 ili 35, on je rekao da je najbitnije da lokalni parlament bude efikasan.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučević je naglasio da je jasno da će trend smanjenja broja predstavnika u najvažnijim telima zahvatiti i lokalne samouprave, ali ne u smislu reprezentivnosti građana u tim telima.

Kada je reč o izbornom sistemu, stav SNS biće da je proporcionalni izborni sistem najproduktivniji, a da način izbora gradonačelnika mora biti u korelaciji sa pitanjem njegove nadležnosti, dodao je on.

- Nemam ništa protiv da gradonačelnik bude biran po tzv. kancelarskom principu na lokalnom nivou, da sa svojim kabinetom bude biran u skupštini, jer će skupštine svakako zadržati dominantan uticaj kao ključni organ lokalnih samouprava - rekao je Vučević.

(telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA