Đurić: Srbija traži od UN osnivanje suda za zločine OVK (VIDEO)

- Očekujem da sve države, a posebno članice Saveta bezbednosti UN, podrže osnivanje međunarodnog suda ili tribunala koji bi preispitao zločine OVK - izjavio je Đurić

  • 2

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Ðurić, izjavio je u petak da Srbija od Ujedinjenih Nacija traži osnivanje posebnog međunarodnog suda ili tribunala, koji bi procesuirao zločine terorističke oslobodilačke vojske Kosova, obzirom da je, navodi on, potpuno jasno, da u pokrajini ne postoji politička volja da se ti zločini procesuiraju.

- Očekujem da sve države, a posebno članice Saveta bezbednosti UN, podrže osnivanje međunarodnog suda ili tribunala, koji bi preispitao zločine OVK - rekao je Ðurić na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Dodao je još i da očekuje da UN urade svoj posao te da zemlje članice UN jednoglasno podrže osnivanje specijalnog suda.

ĐURIĆ: Da bi bilo više Srbije, mora biti više dece

- Srpskom narodu je za manje od 24 sata, posle oslobađajanja Nasera Orića, još jednom sipana so na ranu odlukom pokrajinskog parlamenta da odbije formiranje posebnog suda, čiji bi zadatak bio ispitivanje zločina OVK - rekao je Ðurić.

SAVET BEZBEDNOSTI O KOSOVU: Dačić BRANI Srbiju u UN-u!

Foto: Tanjug/Boki Foto: Tanjug/Boki

Marko Ðurić je ukazao da nijedna nepravda nije doveka, da nijedan ratni zločin ne zastareva i da će Srbija do kraja insistirati da oni koji su odgovorni za ratne zločine, budu izvedeni pred lice pravde. Prema njegovim rečima, ta odluka ne doprinosi procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali će u ponedeljak u Briselu ipak biti nastavljeni razgovori.

- Mi odlazimo na te razgovore rešeni da izdejstvujemo ono što je obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje snažne zajednice srpskih opština - precizirao je i dodao kako je za punu normalizaciju odnosa potrebno da svi zločinci i sa albanske i srpske strane budu iza rešetaka, gde im je mesto.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

ĐURIĆ PORUČIO ALBANCIMA: Vidimo se na SRPSKOM Kosovu i Metohiji!

Prema Đurićevim rečima, već u nedelju u Briselu će biti započeti razgovori na ekspertskom nivou, premijer će nešto ranije doputovati u Brisel kako bi se, kako je rekao,"zajedno spremali za sve to", a onda će u ponedeljak biti obavljeni razgovori predsednika Vlade Srbije u kojima će učestvovati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i on lično.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Ðurić je rekao da "jedva čeka ponedeljak" kako bi video reakciju evropskih zvaničnika povodom kršenja obećanja kosovskog premijera Hašima Tačija - da neće ni jednu jedinu reč dati u javnosti povodom formiranja zajednice srpskih opština.

- Ne samo da Tači nije održao tu svoju reč, već je pogrešno predstavljajući sadržinu tih razgovora, pokušao da ih omete - istakao je.

Govoreći o onome što je dogovoreno u Briselu tokom pregovora koji su se odvijali prethodnih dana, Ðurić je rekao da nasuprot tvrdnjama pokrajinskih zvaničnika, u Briselu ništa još ništa nije dogovoreno.

- Te tvrdnje imaju za cilj da stave pod dodatni pritisak Vladu Srbije, srpsku delegaciju u pregovorima, ali oni koji poznaju način na koji Vučić vodi pregovore, znaju da takvo ponašanje može samo još da nas utvrdi u uverenju da radimo pravu stvar - istakao je on.

(Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ЦЗ99

    27. jun 2015 | 07:17

    Bravo Marko! Treba isterati istinu na videlo

  • Sajo

    27. jun 2015 | 02:22

    Malo si zbunjen, ne sud za OVK nego sud za ratne zlocine na Kosovu, sto znaci za sve one koji su zlocine pocinili na Kosovu, jer ni jedan sud se ne osniva samo za jedan narod, pusti ti tvoje zelje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA