OVO JE SKANDAL! Dokaz srpske državnosti koji je Srbija platila 20.000 evra TRUNE U PODRUMU muzeja!

Dokaz državnosti Srbije - pečat kneza Strojimira iz 9. veka, od 2006. godine "čami u tami" depoa Istorijskog muzeja Srbije i niko ga ne može videti, umesto da bude ponos svih Srba

  • 18

OVO JE SKANDAL! Dokaz državnosti Srbije - pečat kneza Strojimira iz 9. veka od 2006. godine "čuva se" u depou Istorijskog muzeja Srbije, a ne rade se njegove replike, ne prodaje se kao suvenir, ne poklanja se partnerima i saradnicima u svetu i država od ovog simbola nema nikakve koristi, a mogla bi da zaradi na njemu milione!

NEVEROVATNO: Srbija je dokaz svoje državnosti kupila za 20.000 evra na pijaci! (FOTO)

Kao što je Telegraf.rs već pisao, najstarije obeležje svoje državnosti – pečat kneza Strojimira iz 9. veka – Vlada Srbije je kupila na licitaciji 2006. godine u Minhenu i za tu “najdragoceniju stvar” države je dala 20.000 evra!

A kako saznaje naš portal ova dragocenost trune u podrumu depoa Istorijskog muzeja i umesto da bude istaknuta kao ponos srpstva, srpske državnosti i Srbije, ona je sakrivena od očiju javnosti!

Foto-ilustracija: Magasin de caricatures-Paris1830, Wikipedia/Aleksandar Palavestra upon medieval documents Foto-ilustracija: Magasin de caricatures-Paris1830, Wikipedia/Aleksandar Palavestra upon medieval documents

Pečat kneza Strojimira dokaz je da srpska državnost datira još iz 9. veka. Sačinjen je od zlata, težak je 15.64 grama, a visok 1.9 centimetara, kupastog je oblika i s alkom na vrhu. Ima kružno natpisno polje s krstom, oko koga je grčki natpis “Bože, pomozi Srbiji“.

Najstarija svedočanstva koja je do 2006. godine Srbija imala o svojoj državnosti bila su dokumenta ostala od vladara iz loze Nemanjića, koja datiraju iz 12. veka.

Ministarstvo kulture Srbije je 11. jula 2006. godine na čelu sa ministrom Draganom Kojadinovićem kupilo je pečat kneza Strojimira za skoro 20.000 evra na aukciji u Minhenu. Ova dragocenost nalazila se u privatnom vlasništvu jedne porodice, a za njegovo postojanje do tada gotovo niko nije ni znao.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Da se ovaj pečat od 2006. godine čuva u depou Istorijskog muzeja Srbije i da "Čami u tami, opet", potvrdio je sam Kojadinović na svom Fejsbuk profilu.

- Istine radi, najzaslužniji za kupovinu dokaza srpske državnosti su ruski kolekcionari koji su obavestili naše kolekcionare da im prepuštaju nadmetanje za ovaj artefakt, i naši kolekcionari koji su prednost u kupovini ustupili državi, tj. Ministarstvu kulture, o čemu me je obavestio tadašnji direktor Istorijskog muzeja Srbije Andrej Vujanović. Moje je posle bilo da brzo delam i organizujem sve što treba, a na licitaciji je konkretno bio vicekonzul u Minhenu Nikola Marković koji je licitirao (i pobedio) za Srbiju - napisao je on.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor B.

    6. jul 2015 | 18:53

    Baš me zanima kako se našao u Minhenu. Zbog takvih stvari Grci ne vraćaju dug. Da se nedaj bože našao takav artefakat od važnosti za nemce ili britance kod nekog našeg, vratili bi ga uz izvinjenje i hapšenje "vlasnika" sa uslovom izručenja Hagu.

  • sekretar

    6. jul 2015 | 18:12

    Od ove godine čitam,većinom,Telegraf,baš zbog ovakvih vesti kojih u drugim medijima ima u tragovima.Za pečat kneza Strojimira sam čuo kada je kupljen i više ni reči o tome,nigde.Zanimljivo je bilo da su Bugari hteli da ga kupe.

  • Zainteresovani

    6. jul 2015 | 18:01

    To smo mi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA