Vlada prelomila - PANIKA U JAVNOJ UPRAVI: Sprema se 9.000 OTKAZA!

Od septembra uslediće otpuštanja zaposlenih u državnoj službi, zdravstvu, prosveti, sudstvu. Zeleno svetlo je očigledno morao da da premijer Aleksandar Vučić, jer su ministarstva odugovlačila sa procesom racionalizacije - navodi beogradski dnevni list

  • 8

Kako piše jedan beogradski dnevni list posle nekoliko nedelja zastoja, na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije konačno je dogovoreno kako će izgledati proces otpuštanja viškova zaposlenih u državnoj upravi, zdravstvu, prosveti, sudstvu...

Od septembra, bez posla trebalo bi da ostane oko 9.000 ljudi, saznaje ovaj list.

- Zastoj je trajao desetak dana jer većina ministara nije bila spremna da konačno krene u ono što je već ranije dogovoreno. Ministarstvo za državnu upravu dalo je opštu analizu, a zatim su i sva ministarstva radila na preciznim planovima za svoje sektore. Međutim, cela akcija se u jednom momentu potpuno razvodnila i očigledno je da je zeleno svetlo morao da da sam premijer, Aleksandar Vučić - objašnjava izvor iz Nemanjine 11.

Ti planovi su, kako se dalje saznaje, zasad označeni kao službena tajna da ne bi izazvali paniku među zaposlenima u javnoj upravi. Ipak, prema nezvaničnim informacijama, analize pokazuju da najviše viškova ima u zdravstvu, prosveti i sudstvu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Imamo, na primer, čak 16 sudija više na 100.000 stanovnika nego što je to evropski prosek. S druge strane, plate u sudstvu veće su 25 odsto nego prosečna plata u sektoru države. Ipak, najveći problem je što čak 30 odsto zaposlenih na nivou svih sudova u Srbiji čini pomoćno osoblje, tj. radnici koji ne učestvuju u rešavanju sudskih predmeta.

VUČIĆA SRUŠITI NA ZEMLJU I DA GA PREGAZI STAMPEDO: Ovo je bio PAKLNI PLAN britanske TAJNE SLUŽBE MI6 i Albanaca u Srebrenici!

Sličan problem dešava se i sa zdravstvom. Nezdravstveno osoblje čini 24 odsto svih zaposlenih u tom sektoru. Imamo i višak lekara opšte prakse, ali i ozbiljan manjak lekara specijalista, stomatologa i farmaceuta. 

Podsetimo, racionalizacija javne uprave jedna je od najvažnijih reformi koje Srbija mora da sprovede do 2018. godine. Prema aktuelnom sporazumu sa MMF, sredstva koja država izdvaja za zaposlene u javnom sektoru moraju u naredne tri godine da čine do sedam odsto BDP.

Nakon smanjenja plata u javnom sektoru, ti troškovi su sada oko 8,5 odsto BDP. U memorandumu o ekonomskoj politici koji je Vlada Srbije dostavila MMF-u broj zaposlenih bi u 2018. trebalo da bude 15 odsto manji nego danas. Niko od ministara juče nije želeo da komentariše dogovor.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ekonom

    17. jul 2015 | 18:25

    Imamo 200 poslanika viska po velicini nase zemlje...

  • Dron

    17. jul 2015 | 09:45

    A sta je sa onim starletama u Ministarstvu Spoljnih poslova, tatinim i maminim mezimcima, tetkinim i tecinim dusama u ostalim min... Ako igde ima viskova, ima ih po ministarstvima. Ovde resenja idu samo preko kicme sitne buranije.

  • Dejan

    17. jul 2015 | 09:55

    Imamo 16 sudija viska na 100000 stanovnika....takođe se i 16 puta više sudimo od proseka u EU....takođe imamo i 16 puta više nerešenih slučaja od proseka u EU....moj rođak ne može da okonča spor oko imovine sa bivšom suprugom a razveli su se 2004 god....samo na jednu od presuda za koju je zakonski rok 14 dana čekao je 22 meseca....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA