Mekalister: Vučić je napravio istorijske prekretnice posetom Tirani i Srebrenici!

- Ne bi bilo ni u interesu Srbije da se svih šest zemalja regiona istovremeno pridruže EU, jer vi ste znatno ispred drugih zemalja - rekao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

  • 1

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Dejvid Mekalister, rekao je da ne može samo Srbija da radi na unapređenju dobrosusedskih odnosa u regionu.

- Regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi čine suštinski deo procesa ka EU. To je jedini način da se postigne mir, stabilnost i prosperitet u ovom delu Evrope - objasnio je Mekalister.

- Šestorka na zapadnom Balkanu me podseća na Zajednicu uglja i čelika koja je 52. osnovala EU. Ciljevi i ideali su bili identični, unaprediti ekonomski razvoj i doneti mir i pomirenje - kazao je on.

Mekalister je, u tom kontekstu, istakao ulogu Srbije, i konstruktivan pristup vlade premijera Aleksandra Vučića, podsećajući na njegove istorijske posete Tirani i komemoraciji u Srebrenici. Prema njegovim rečima te posete su bile istorijske prekretnice.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Komemoracija u Potočarima trebalo bi da bude mesto za promišljanje, a ne za nasilje. Svi mi osuđujemo napad na Vučića i to je bio napad na duh sećanja i pomirenja, istakao je Mekalister.

SO I POGAČA ČEKAJU BAKIRA U SRBIJI: Vučić vodi Izetbegovića na SRPSKO KOLO i u šetnju ulicama Beograda!

On je pozdravio činjenicu da su premijer i ostali naglasili da je ruka Srbije ostala ispružena bosanskom narodu, čime je dokazano opredeljenje za pomirenje. Mekalister je konstatovao da su obe zemlje vidljivo posvećenje pomirenju i očuvanju dobrosusedskih odnosa.

- Nije samo na Srbiji da gradi dobrosusedske odnose, već i na drugim zemljama da daju svoj doprinos - zaključio je nemački političar.

Na pitanje da li bi EU mogla da primi sve zemlje zapadnog Balkana istovremeno Mekalister je odgovorio da svih šest država regiona imaju evropsku perspektivu, ali da ih ne bi trebalo posmatrati kao konvoj, već pojedinačno, kako bi im se sudilo na osnovu postignuća i stepenu usklađivanja.

Mekalister: Ovakav napredak Srbije pre par godina bio je nezamisliv!

Foto-ilustracija: Telegraf Foto-ilustracija: Telegraf

- Ne bi bilo ni u interesu Srbije da se svih šest zemalja regiona istovremeno pridruže EU, jer vi ste znatno ispred drugih zemalja - uveren je Mekalister.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Max

    22. jul 2015 | 13:40

    Daj Bože da konačno svate da ovako ne može dalje! Molim Boga da im prosvjetli um i konačno nađu zajednički jezik

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA